Vijf tips voor eerste week met je adoptiehond

Wat spannend! Binnenkort kun je je nieuwe maatje verwelkomen. Weet jij wat je kunt verwachten als een nieuwe hond bij je komt wonen? Op naar een goede start!


Vijf tips om jou en je nieuwe hond een goede start te geven, op weg naar een mooie toekomst samen. 

1) Rust, rust en nog eens rust!

Je nieuwe hond heeft net zijn bekende omgeving en zijn oude baasje verlaten. Het is logisch dat hij moet wennen aan de nieuwe omgeving, aan jou en jouw gewoontes en routine. Onderneem de eerste dagen niet te veel; elke nieuwe geur is al heel veel indruk voor je nieuwe hond. Ontvang ook niet teveel visite; je hond moet nog leren dat jij zijn nieuwe baas bent. Als er veel nieuwe mensen over de vloer komen, raakt de hond in de war.

2) Routine

Geef de hond zoveel mogelijk een vaste routine; dus op vaste tijdstippen eten, een rondje wandelen (hou dat rondje de eerste dagen ook eenvoudig en hetzelfde) en vaste tijdstippen slapen en opstaan. Het biedt je hond houvast in wat er komen gaat en geeft rust.

3) Slapen

Natuurlijk heeft je hond beweging nodig, maar overdrijf het niet de eerste dagen. Hij heeft best veel indrukken te verwerken en ook al is hij druk; dat wil niet zeggen dat hij teveel energie heeft. Het kan ook zijn dat hij een beetje overprikkeld is en daardoor juist heel druk wordt. Bied hem wat eenvoudig hersenwerk aan en laat hem juist veel slapen om alle eerste indrukken te verwerken. 

4) Vraag het oude baasje wat de hond leuk vindt.

Vraag het oude baasje waar de hond blij van wordt en wat daar zijn routine was. Probeer de hond de eerste dagen veel herkenbaarheid te bieden; het helpt hem wennen aan zijn nieuwe omgeving.

5) Stel je verwachting bij.

Je verwacht misschien dat je nieuwe hond direct meedraait in jouw leven, in jouw routine, dat hij direct op z'n gemak is en overal mee naar toe kan. Er zijn vast honden die zich heel makkelijk aanpassen, maar probeer niet te hoge verwachtingen te hebben. Ga er van uit dat de eerste weken en misschien zelfs maanden in het teken staan van het je nieuwe hond op zijn gemak stellen. Dan valt het misschien allemaal alleen maar mee.

Gun je hond tijd om te wennen, bied hem steun en stabiliteit en bouw zo samen vertrouwen en een band op! Dan komen jullie er wel samen! 

Bonustip: cursus Goede start met je hond

Bereid je goed voor op de komst van je hond via de online cursus Goede start met je hond van de Huisdierenschool. Zo weet je precies wat je allemaal nodig hebt en hoe je voor fijne en veilige plekjes in huis zorgt!

Bekijk de cursus

Je hond verzekeren?

De kans is groot dat je hond op een bepaalde moment een keertje iets mankeert. Dierenartskosten kunnen behoorlijk oplopen. Wil jij er zeker van zijn dat je je hond de medische zorg kunt geven die hij nodig heeft? Dan is het verstandig een huisdierenverzekering voor je nieuwe hond af te sluiten.

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar