Tips bij overdracht hond

Om een hond gelukkig te maken, is het belangrijk om in zijn behoeften te voorzien. Zowel lichamelijk als geestelijk. Als dit uit balans is, kan dit voor de oude baas reden zijn om een nieuw thuis te zoeken.


Chip en paspoort

Elke hond in Nederland moet een paspoort en een chip hebben. Wil je je hond herplaatsen, zorg dan dat deze twee zaken op orde zijn. Anders mag je de hond niet herplaatsen via Verhuisdieren. Adopteer je een hond, check dan altijd of de hond inderdaad een paspoort en chip heeft en registreer de chip op jouw naam zodra de adoptie definitief is. 

Behoefte van de hond is prioriteit

Belangrijk voor de nieuwe baas is om vanaf het begin meteen duidelijke regels en grenzen te hanteren en daarin consequent te zijn. Dit geeft structuur en regelmaat en dit helpt de hond wennen. Heb geduld en geef de hond de ruimte die hij nodig heeft. Een hond heeft tijd nodig om te wennen.

Vertrouwen kweken

Creëer respect en vertrouwen. Bij een adoptie moet de hond de nieuwe baas leren vertrouwen. Wees lief voor de hond, maar geef ook grenzen en laat hem meteen weten wat de regels zijn bij zijn nieuwe thuis. Een hond moet wennen aan de nieuwe roedel, de nieuwe omgeving: welke plek krijgt hij in de roedel. De nieuwe baas moet hem daarin begeleiden en duidelijkheid bieden. Als er al een hond in het huishouden is, moet ook dit dier leren het nieuwe gezinslid te accepteren.

De overdracht

Het is belangrijk dat de overdracht in goed overleg gaat tussen oude en nieuwe baas en in alle rust voor de hond. Ook is het aan te raden om als oude baas in elk geval het nieuwe thuis bezocht te hebben, zodat je weet waar de hond terechtkomt. 

Eerste optie is dat de hond door de oude baas gebracht wordt. Het fijnste is dan om even samen met de hond naar binnen te gaan, even de boel te laten verkennen en na een korte periode vertrekt de oude baas. Zeg de hond wel even gedag. Probeer dit zoveel mogelijk zonder emotie te doen; honden voelen emoties goed aan en deze kunnen de hond flink in verwarring brengen. Neem ook wat spulletjes, zoals de mand, speeltjes etc mee en laat deze met de hond achter. 

De tweede optie is dat de nieuwe baas de hond op komt halen. Dit is wel de meest duidelijke overdracht voor de hond. Ga samen een stukje wandelen en draag gedurende de wandeling de riem over naar de nieuwe eigenaar. Laat de nieuwe eigenaar met de hond in de auto stappen of naar het station lopen. Probeer ook hier weer de emoties zoveel mogelijk onder controle te houden. Zeg de hond wel gedag, maar probeer het luchtig te houden. 

Het is altijd goed om contact te houden, maar wacht wel even met elkaar mogelijk nog ontmoeten in de nabije toekomst. De hond moet nu eerst weer leren dat hij een nieuw thuis heeft, met een fijne nieuwe baas die liefdevol voor hem gaat zorgen. Als hij de oude baas te snel weer ziet, kan dit voor verwarring zorgen. 

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar