Labrador adopteren

De labrador is het populairste hondenras van dit moment. Met zijn vriendelijke en evenwichtige karakter is het de perfecte gezinshond. Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een labrador retriever, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal zaken, zoals de karaktereigenschappen van de hond en veelvoorkomende gezondheidsproblemen.


Labrador adopteren

Karakter labrador retriever

Met zijn lieve uitstraling, zijn enorme ‘will to please’ en hoge tolerantiegrens, is de labrador op dit moment de populairste gezinshond. Vaak denken mensen dat deze honden vanzelf braaf worden, maar ook deze hond heeft gewoon opvoeding nodig hoor!

De labrador is dol op eten, dus deze hond is goed op te voeden met beloningsbrokjes. Omdat hij ook zeer intelligent is, weet hij snel wat er van hem gevraagd wordt. Het is niet voor niets dat deze honden ook vaak worden ingezet als hulphond.

Labrador retriever herplaatsen

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je hond. Helaas kan het voorkomen dat je door omstandigheden niet meer voor je labrador kunt zorgen. In dat geval biedt herplaatsing een goede oplossing. Dankzij ons bijzondere matchingsysteem koppelen we, op een verantwoordelijke wijze, mens aan dier.
Labrador herplaatsen 

 

Labrador adopteren

Wil je een labrador adopteren? Bij Verhuisdieren kun je niet zoeken op ras, maar ook voor een labrador wordt wel eens een nieuw thuis gezocht. Ook voor hen is er plaats op Verhuisdieren en wie weet match jij wel met een labrador. Op deze manier beperken we het aantal dieren dat in een dierenasiel terechtkomt en gaan we malafide dierenhandel tegen. 
Bekijk hier ons adoptieaanbod

Gezondheid Labrador

Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. Vanwege de populariteit van de labrador zijn er zo veel pups gefokt, dat sommige honden al vroeg problemen krijgen met hun gezondheid. Hieronder gaan we verder in op veelvoorkomende aandoeningen.

Labrador herplaatsen

Heupdysplasie

De labrador retriever heeft een grote kans op heupdysplasie. Dit houdt in dat zijn heupen instabiel zijn, waarbij de gewrichtsdelen niet goed in elkaar passen en slijtage van het kraakbeen ontstaat. Het gevolg is dat de hond soms al op jonge leeftijd moeite heeft met bewegen, kreupel kan gaan lopen of wiebelt. Deze aandoening kan alleen operatief worden verholpen.

Chronische koperstapeling

De labrador lijdt aan een genetische afwijking waarbij de eiwitten koper niet voldoende wegvangen en uitscheiden. De koper stapelt zich op in de lever en de grote hoeveelheid verandert in een giftige stof voor de hond. Verschijnselen van koperstapeling zijn: lusteloosheid, slecht eten, braken, vermageren en minder zin om te spelen en actief te zijn. Deze aandoening is te verhelpen met medicijnen en een aangepast dieet.

Atopie

Veel labrador retrievers hebben last van atopie, een huidaandoening. De hond is dan gevoelig voor stoffen uit de omgeving, zoals mijten, pollen en planten. De huid reageert daarop door te gaan ontsteken. Het belangrijkste symptoom is overmatige jeuk voornamelijk aan kop en poten.

Deze aandoening is lastig aan te pakken omdat eerst moet worden vastgesteld waar de hond precies allergisch op reageert. Het beste zou zijn om de hond niet meer met die stof in aanraking te laten komen, maar dit is niet altijd haalbaar. In dat geval zijn er medicijnen verkrijgbaar.

Overige aandoeningen bij de labrador

Naast de bovengenoemde aandoeningen lopen labradors – in vergelijking met andere rashonden – een hoger risico op de volgende aandoeningen:

  • Aantasting ruggenmerg (Degeneratieve myelopathie)
  • Oorontsteking (Otitis externa)
  • Langdurige leverontsteking (Chronische hepatitis)

Toch een labradorpup kopen?

Vanwege de populariteit van de labrador zijn er erg veel 'fokkers' die deze pups aanbieden. Het is daarom zaak dat als je tóch overweegt om een labradorpup aan te schaffen, je heel goed onderzoek doet naar waar de pup vandaan komt. Kleine waarschuwing: het is als consument niet makkelijk om de goede fokker van de foute fokker te onderscheiden. Maar er zijn een aantal zaken die je in ogenschouw kunt nemen. 

  • Check of de fokker is aangesloten bij de Raad van Beheer
  • Bezoek het puppynest een aantal keer en wees er zeker van de moederhond altijd aanwezig is
  • Het nest moet opgroeien in een huiselijke omgeving
  • Een rashondenpup kopen betekent meestal een wachtlijst. Heb dus geduld om er zeker van te zijn dat je een gezonde pup krijgt! 
  • Laat de pup nooit brengen; kijk altijd waar de pup vandaan komt
  • Vraag naar de fokker naar de uitslagen van tests op het overdragen van erfelijke aandoeningen

Wil je meer weten, lees dan dit uitgebreide artikel van Doggo over het verantwoord aanschaffen van een pup. 

Labrador pup

Labrador adopteren via Verhuisdieren

Het mooie van een tweedekansdier adopteren is dat je al veel beter weet wat voor karakter het dier gaat krijgen. Natuurlijk staan er ook bij ons wel eens pups op de site, maar gelukkig niet zo vaak! 

Natuurlijk schaf je een huisdier aan met de intentie er een levenlang voor te zorgen, maar soms loopt het leven gewoon even anders en moet je onverhoopt toch je dier herplaatsen. Het oude baasje kan je dan al heel wat vertellen over het karakter van de hond. Zo kun je veel beter inschatten of deze hond wel bij je past! 

Voor meer informatie over het adopteren van een hond, kun je terecht op onze pagina met tips bij de adoptie van een hond. Misschien geeft jij een labrador wel een gelukkig thuis.

Meer over adopteren

Labrador herplaatsing via Verhuisdieren

Helaas worden er jaarlijks tienduizenden dieren impulsief aangeschaft. Er is niet goed nagedacht over de intensieve zorg die een hond nodig heeft en zo belanden ze in het dierenasiel of op handelwebsites. 

Een verblijf in een asiel levert een hond veel stress op. Opeens hebben ze niet meer een eigen baasje, geen huidelijke omgeving meer en constant veel soortgenoten om zich heen. Precies daarom is Verhuisdieren in het leven geroepen. 

Als een dier een ander baasje moet zoeken, herplaats hem dan van huis naar thuis en bespaar het dier een stressvol verblijf in het asiel. Wil je meer informatie over het herplaatsen van je hond? Lees onze nuttige tips bij de herplaatsing of overdracht van een hond.

Meer over herplaatsen

Hoe werkt Verhuisdieren?

Bij ons staat het welzijn van het dier voorop. Daarom kun je bij ons niet zoeken op uiterlijk of ras, maar wordt baas en dier gematched op basis van wederzijdse beehoeften. Wil je meer weten, bekijk dan deze pagina

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar