Stafford adopteren

Staffords zijn fantastische honden die ontzettend dol zijn op mensen. Ze zijn mooi gespierd en hebben veel energie. Vanwege hun baasgerichtheid zijn het geen honden om lang alleen te laten. Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een stafford of een pitbull, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal zaken, zoals de karaktereigenschappen van de hond en veelvoorkomende gezondheidsproblemen.


Stafford of pitbull adopteren

Karakter American stafford

Staffords zijn stevige, moedige, maar lieve honden. Ze zijn hard voor zichzelf, maar gevoelig voor een boze stem van de baas. Ze zijn dol op mensen en hun baas en verkeren dan ook het liefst de hele dag in het gezelschap van de baas. Om deze reden zijn deze honden dus liever niet lang alleen. Soortgenoten interesseren de stafford meestal niet, hij is liever bij mensen. Zeker reutjes kunnen elkaar nog wel eens in de haren vliegen; iets dat je liever voorkomt, gezien de sterke kaken van dit ras. Ze zijn dol op kinderen en spelen graag met ze. Toch is het altijd verstandig honden en (kleine) kinderen nooit alleen te laten met elkaar. 

Stafford herplaatsen

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je hond. Helaas kan het voorkomen dat je door omstandigheden niet meer voor je American stafford kunt zorgen. In dat geval biedt herplaatsing een goede oplossing. Dankzij ons bijzondere matchingsysteem koppelen we, op een verantwoordelijke wijze, mens aan dier.  
Stafford herplaatsen

 

Stafford adopteren 

Wil je een American stafford adopteren? Bij Verhuisdieren kun je niet zoeken op ras, maar voor staffords wordt regelmatig een nieuw thuis gezocht. Ook voor hen is er plaats op Verhuisdieren en wie weet match jij wel met een stafford. Op deze manier beperken we het aantal dieren dat in een dierenasiel terechtkomt en gaan we malafide dierenhandel tegen. 
Bekijk ons adoptieaanbod

Gezondheid American stafford

Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. Vanwege zijn stevige bouw heeft de stafford vaak last van zijn gewrichten, vooral de elleboog- en kniegewrichten. Hieronder gaan we dieper in op de veelvoorkomende gezondheidsaandoeningen bij staffords.

Erfelijke aandoeningen stafford

Elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor verschillende kwalen aan het ellebooggewricht. Bij alle aandoeningen wordt het kraakbeen in het gewricht aangetast waar de hond veel pijn van heeft en uiteindelijk artrose van krijgt. Bij staffords is deze aandoening vaak al op jonge leeftijd zichtbaar. Een operatie en een speciale voeding kunnen de aandoening verhelpen of verlichten.

Heupdysplasie

De stafford heeft een grote kans op heupdysplasie. Dit houdt in dat zijn heupen instabiel zijn, waarbij de gewrichtsdelen niet goed in elkaar passen en slijtage van het kraakbeen ontstaat. Het gevolg is dat de hond soms al op jonge leeftijd moeite heeft met bewegen, kreupel kan gaan lopen of wiebelt. Deze aandoening kan alleen operatief worden verholpen.

Demodicosis (overgevoeligheid voor de Demodex-mijt)

De stafford heeft sowieso een gevoelige huid, maar lijkt extra gevoelig te zijn voor de Demodex-mijt, een kleine parasiet die van nature op de hondenhuid voorkomt. Bij disbalans geeft deze mijt gezondheidsproblemen dat in de volksmond ook wel schurft genoemd wordt. Deze aandoening is te verhelpen of verlichten met voeding, een geschikte shampoo en eventueel medicijnen. 

Overige aandoeningen

Naast bovengenoemde aandoeningen, lopen staffords - in vergelijking met andere rashonden - een hoger risico op de volgende aandoeningen:

  • Ophoping van vet in zenuwcellen (Neuronale ceroïde lipofuscinose)
  • Epilepsie

Extra aandachtpunten bij de stafford

Baasjes die veel weten van het karakter van de stafford en ervering hebben met dit ras, weten hoe lief en geweldig deze honden kunnen zijn. Mensen die voor het eerst een stafford of pitbull willen aanschaffen doen er goed aan de blog van onze hondengedragsdeskundige Ulrike te lezen. 

In het kort: 

  • De stafford heeft een consequente maar zachte opvoeding nodig.
  • Realiseer je als baasje dat je gediscimineerd kunt worden door andere hondenbezitters; niet iedereen is dol op dit ras.
  • De stafford is geen ras dat graag en makkelijk alleen blijft.
  • De stafford gaat niet altijd goed om met soortgenoten. 

Lees hier de volledige blog over het houden van staffords of pitbulls

Stafford adopteren

American Stafford adopteren via Verhuisdieren

Staffords zitten helaas in groten getale in het asiel. Vaak is dat niet bevorderlijk voor hun herplaatsing, omdat een verblijf in het asiel veel stress met zich meebrengt en het dier daar vaak niet laat zien hoe hij eigenlijk echt is. Als je een stafford via Verhuisdieren adopteert, kun je kennismaken met het dier in zijn eigen huiselijke omgeving. Je krijgt dan een betere indruk van hoe de hond echt is. Daarbij kan het oude baasje je al veel vertellen over het karakter van de hond en waar misschien extra aandacht voor nodig is. 

Aan de andere kant wordt er in een goed asiel een betrouwbaarheidstest gedaan met deze honden. Doormiddel van deze tests weet de hondengedragsdeskudige van het asiel of het dier betrouwbaar is met kinderen, vreemde en andere honden. 

Aan te raden is altijd een proefperiode af te spreken met het oude baasje dat je de hond terug mag brengen als de adoptie toch anders loopt dan gehoopt. Lees onze adoptietips voor je overgaat tot adoptie. 

Meer over adopteren

Stafford herplaatsen via Verhuisdieren

Gelukkig weten steeds meer baasjes van staffords Verhuisdieren te vinden als ze hun hond moeten herplaatsen. Op deze manier blijft de hond een stressvolverblijf in het asiel bespaard. We raden baasjes van deze honden altijd aan een uitgebreid profiel te schrijven en eerlijk te zijn over het karakter of eventuele gedragsproblemen van deze honden. Niemand heeft er iets aan als de adoptie niet volgens plan verloopt en de hond of terug wordt gebracht of alsnog in het asiel belandt!

Meer over herplaatsen

Werkwijze van Verhuisdieren

Ook bij Verhuisdieren is plek voor staffords en andere hoogrisicohonden. Wel proberen wij nieuwe baasje goed voor te lichten over het karakter van deze honden en de discriminatie waarmee de nieuwe baasjes mee te maken kunnen krijgen omdat niet alle mensen gecharmeerd zijn van deze rassen. Maar wij hebben het dierenwelzijn in het hoogste vaandel staan, ook voor deze lieverds. 

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar