Labradoodle adopteren

Naast de Labrador retriever is de labradoodle een zeer populaire rashond. Maar is de labradoodle wel echt een rashond? De labradoodle is oorspronkelijk een kruising tussen een labrador en een poedel. Dit zou het gezinsvriendelijke karakter van de labrador retriever moeten opleveren en de schattige krullige vacht van de poedel. Inmiddels zijn er veel meer rassen toegevoegd aan de labradoodle.


labradoodle

Naast de labrador en de poedel zijn inmiddels de volgende rassen aan het fokken van een labradoodle toegevoegd: 

Karakter labradoodle

Doordat het ras niet erkend wordt door de overkoepelende rasorganisatie FCI, hoeft de hond niet aan bepaalde rasstandaarden te voldoen. Dit maakt dat het uiterlijk van deze hond kan verschillen, maar ook de karakters! Waar bij veel rashonden bepaalde karaktereigenschappen vrijwel altijd aanwezig zijn, is dat bij de labradoodle niet altijd goed te voorspellen. 

Labradoodle herplaatsen

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je hond. Helaas kan het voorkomen dat je door omstandigheden niet meer voor je labradoodle kunt zorgen. In dat geval biedt herplaatsing een goede oplossing. Dankzij ons bijzondere matchingsysteem koppelen we, op een verantwoordelijke wijze, mens aan dier.
Labradoodle herplaatsen

 

Labradoodle adopteren

Wil je een labradoodle adopteren? Bij Verhuisdieren kun je niet zoeken op ras, maar ook voor een labradoodle wordt wel eens een nieuw thuis gezocht. Ook voor hen is er plaats op Verhuisdieren en wie weet match jij wel met een labradoodle. Op deze manier beperken we het aantal dieren dat in een dierenasiel terechtkomt en gaan we malafide dierenhandel tegen.  
Bekijk hier ons adoptieaanbod

Gezondheid labradoodle

De labradoodle is geen erkend ras en er worden meerdere rassen gekruisd worden. Het is dan ook lastig te voorspellen in hoeverre deze hond gevoelig is voor erfelijke aandoeningen. Omdat de meeste kruisingen bestaan uit labradors en poedels, zijn deze honden bevattelijk voor erfelijke aandoeningen die bij deze rassen voorkomen. En omdat er met labradoodles zelf inmiddels behoorlijk zwaar gefokt wordt (inteelt), komen er helaas toch veel ziektes voor in dit 'ras'. 

labradoodle pup

Labradoodle hypoallergeen?

De labradoodle is oorspronkelijk in '89 gefokt als hypoallergene blindengeleidehond. Echter is dit verhaal achterhaald. Omdat de hond niet verhaart maar getrimd moet worden, denken nog steeds veel mensen dat als zij allergisch zijn voor honden, ze wél een hypoallergene hond kunnen hebben. Dit is niet juist. De hypoallergene hond bestaat niet. Mensen hebben over het algemeen een allergie voor de huidschilfers, eiwitten uit de vacht en speeksel. Niet voor de haren. Een labradoodle is dus NIET hypoallergeen. 

Ziekte van Addison

Volgens de rashondenwijzer van Dier & Recht komt de ziekte van Addison regelmatig voor bij labradoodles. Hierbij wordt er geen stresshormoon meer aangemaakt en dit ontregelt tal van andere lichaamsfuncties, zoals het maagdarmkanaal. Hierdoor kan de hond veelvuldig last krijgen van braken en diarree. Zonder behandeling is deze aandoening zelfs dodelijk. 

Epilepsie

Vanwege de kleine genetische pool waarvan gebruik gemaakt wordt om 'officiele' lbaradoodles te fokken, is er veel inteelt. Dit veroorzaakt steeds vaker epilepsie bij de dieren. Hier is wel medicatie tegen, maar de zoektocht naar de juiste medicijnen en dosering is vaak een lange lijdensweg voor hond en baas. 

Instensieve verzorging van de vacht

De vacht van de labradoodle is geen natuurlijke vacht meer, maar door de vele kruisingen door de mens gecreëerd. Dit ziet er misschien leuk uit, maar voor veel labradoodles is het geen pretje. De vacht klit enorm, wat zeer doet op de huid. Daarnaast moet de labradoodle elke dag intensief gekamd worden en heel regelmatig naar de trimmer, beide handelingen zijn niet altijd fijn voor de hond. 

Verplicht castreren

Veel fokkers vragen van de kopers hun puppy vroegtijdig te castreren. Ze geven als reden dat ze de labradoodle-lijnen zuiver willen houden, maar er wordt toch meer gedacht dat de fokkers gewoon hun handel niet uit handen willen geven. Een pup kost al snel €2.500. Vroegcastratie kan vele gevolgen hebben voor de volgroeiing van de hond en op latere leeftijd tot gezondheidsproblemen leiden. 

Toch een labradoodle-pup kopen? 

Wil je toch een labradoodlepup kopen, realiseer je dan dat het karakter niet altijd goed te voorspellen is en ook de erfelijke gezondheidsaandoeningen niet altijd goed bekend zijn. 

Let op de volgende zaken: 

  • Zorg dat beide ouders bij de verkoper aanwezig zijn, zodat je kunt zien en ervaren hoe zij zijn. De pup krijgt natuurlijk voornamelijk de karaktereigenschappen van de vader- en moederhond mee.
  • Vraag de fokker naar dna-testen op veel voorkomende erfelijke aandoeningen waaruit blijkt dat beide ouders geen dragers van deze aandoeningen zijn.
  • Realiseer je dat je ook voor een labradoodle allergisch kunt zijn.

labradoodle puppy

Labradoodle adopteren via Verhuisdieren

Juist vanwege de onvoorspelbaarheid van het karakter gebeurt het nog wel eens dat de hond niet uitgroeit tot de gezinshond die de koper had verwacht. De meeste fokkers nemen de honden terug, maar een enkele keer wordt een labradoodle wel ter adoptie aangeboden op Verhuisdieren.  

 

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar