Tips bij adoptie kat

Verhuisdieren geeft zoveel mogelijk tips om je beste match te vinden, maar uiteindelijk beslis je natuurlijk zelf. Het gaat om de harmonie tussen mens en dier. Toch zijn er een aantal punten waar je extra op kunt letten voor je tot adoptie overgaat.


 • Vraag om een medische gezondheidsverklaring en het medisch dossier van de kat. Deze gegevens zijn belangrijk voor de nieuwe dierenarts en je hebt zwart op wit wat de kat in het verleden gemankeerd heeft. Voor de gezondheidsverklaring kun je ook naar je eigen dierenarts gaan. Wil je voorkomen dat je onverwacht hoge medische kosten krijgt, overweeg dan via onze partner PetSecure een huisdierenverzekering af te sluiten. Je ontvangt dan 10% korting en onze stichting wordt gesteund met €25,-! Gebruik dan de code: verhuisdieren.
   
 • Beslis nooit bij de eerste ontmoeting. Neem de tijd om kennis te maken met de kat en goed na te denken over je beslissing. Ga meerdere malen op bezoek om te kijken of het klikt tussen jullie. Als je een gezin hebt, ga dan met z’n allen bij de kat op bezoek.
   
 • Vraag veel over de kat. Probeer een duidelijk beeld te krijgen over het verleden van de kat. Waar de kat van houdt, wat hij/zij lekker vindt, medisch verleden en over zijn/haar karakter. Hoe meer informatie hoe beter.
   
 • Vraag aan de eigenaar waar hij/zij de kat vandaan heeft en waar de kat geboren is. Kan altijd van pas komen als er later wat met de kat aan de hand is.
   
 • Als het klikt en je hebt besloten dat de kat een nieuw gezinslid wordt, vraag dan of je een favoriet speeltje of zijn/haar kleedje uit de mand mee mag nemen of iets anders waar een bekend luchtje aan zit.
   
 • Vraag of de kat een vast patroon heeft qua etenstijd. Handig om deze tijden in het begin aan te houden om de kat te laten wennen.
   
 • Vraag welk soort voer de kat gewend is. Als je een ander voermerk wilt gaan geven, meng dan eerst het nieuwe voer met het voer dat de kat gewend is. Dieren hebben soms moeite met wisseling voer.
   
 • Zorg altijd dat er een adoptieovereenkomst getekend wordt en controleer de legitimatie goed. Mondelinge afspraken zijn haast niet te bewijzen. Je kunt op de pagina ‘Huisdierenbijsluiter’ ook een voorbeeld van een Adoptieovereenkomst (Word document) downloaden.

Cursus Goede start met je kat

Wil je zeker weten dat je alles in huis hebt en hoe je het beste de eerste periode met je nieuwe kat doorkomt? Volg dan de online cursus op de Huisdierenschool.nl. Eline geeft je handige tips en vertelt je hoe je vrij snel een fijne band op kunt bouwen met je kat. 

Cursus Goede start met je kat

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

 • Ontvang notificaties van nieuwe matches
 • Bekijk contactgegevens van matches
 • Support onze stichting voor 1 jaar