Wat kost een hond?

Wat leuk dat je overweegt een hond in huis te nemen. Een hond is zo gezellig en zelfs gezond voor je! Want je komt vaker buiten en beweegt meer. Daarbij maak je gelukshormoon aan, want een hond maakt je blij! Toch is het wel belangrijk dat je berekent of je alle kosten kunt dragen om goed voor je hond te zorgen. Wij zetten de kosten voor een hond op een rij…


Kosten van de adoptie van een hond

Als je voor het eerst een hond adopteert, zul je wat basisspullen moeten aanschaffen, zoals een mand, een riem, etens- en drinkbak en wat speelgoed. Daarnaast kost het adopteren van een hond vaak ook geld. Via Verhuisdieren mogen particulieren maximaal €275 voor de overname van een hond vragen en een stichting €500.

Eenmalige aanschafkosten voor een hond zijn:

  • Adoptiekosten €275-€500
  • Mand, riem, etens- en drinkbak etc gemiddeld €215
  • Chipregistratie +/- €10,-
  • Gezondheidscheck dierenarts €40-€60 (consult dierenarts)

Totaal komt dit neer op een bedrag tussen de €540 - €760

Let op: Soms worden honden gratis aangeboden op Verhuisdieren omdat eigenaren gewoon graag willen dat hun dier goed terechtkomt en het hen niet om het geld gaat. Blijf je er dan van bewust dat de hond wel echt serieus geld gaat kosten zodra jij voor hem gaat zorgen…

Terugkerende kosten voor een hond

Naast deze eenmalige aanschafkosten zijn er natuurlijk kosten die elke maand of elk jaar terugkeren. Ook deze zetten we voor je op een rijtje.

Elke maand moet je goed voer voor je hond kopen en elk jaar moet je hond voor vaccinaties en een gezondheidscheck naar de dierenarts. Daarnaast moet hij nog ontvlooid en ontwormd worden en koop je ook nog af en toe een speeltje.

Wat een hond precies kost, is natuurlijk volledig afhankelijk van hoe groot je hond is. Een kleine hond is vele malen goedkoper dan een grote hond. De kosten voor een grote hond zijn op alle vlakken hoger: hij eet meer, de ingrepen bij de dierenarts zijn duurder en hij maakt ook sneller speeltjes stuk.

Gemiddeld kun je ervan uit gaan dat een hond ongeveer tussen de €550 en €650 per jaar kost.

Onverwachte kosten voor een hond

Maar dan ben je er nog niet. Je hond kan ook iets gaan markeren. Of hij kan iets stukmaken dat jij moet betalen. Je kunt een huisdierenverzekering voor je hond afsluiten. Afhankelijk van welk ras, de grootte en zijn leeftijd en natuurlijk wat je gedekt wil hebben, lopen de kosten voor een verzekering uiteen van €25-€60 per maand. Met een goede verzekering weet je dan wel zeker dat je je hond altijd kunt helpen als hij iets mankeert. Dat is wel een fijn idee.

Dan hebben we de bedragen voor een uitlaatservice (gemiddeld tussen de €10-€15 per dag), een pension tijdens vakantie (gemiddeld tussen de €20-€50 per dag), een trimbeurt (gemiddeld zo’n €50) en hondenbelasting (verschillend per gemeente) nog niet eens meegeteld.

Conclusie van hoeveel een hond kost

Alles bij elkaar opgeteld kun je dan uitkomen op een eenmalige uitgave van tussen de €540 - €760.

Jaarlijks komt daar dan een minimaal bedrag van tussen de €575 en €710 bij. Dit is dus zonder uitlaatservice, pension en onverwachte andere kosten.

Wees er zeker van dat je dit geld kunt missen om goed voor je hond te zorgen.

Bron: LICG

Goed over nagedacht?

Heb je er goed over nagedacht en weet je zeker dat je een hond wilt adopteren? Neem dan snel een kijkje bij al die lieve snuitjes die op dit moment op zoek zijn naar een fijne baas.

Alle honden

Wat kosten andere huisdieren?

Nu weet je wat het kost om goed voor een hond te kunnen zorgen, maar wat kost een kat dan? En wist je dat het houden van twee konijnen ook best aan de prijs is?

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar