Wat kosten twee konijnen?

Gezellig hè, van die hupsende konijntjes in de tuin! Vaak wordt gedacht dat konijnen redelijk goedkoop zijn in de zorg, maar vergis je niet! Ook deze knagertjes kosten best geld op jaarbasis. Wat kost het houden van minimaal twee konijnen eigenlijk?

 

 

Konijnenexpert Van onze redactie
26-05-2023

Kosten van adoptie van twee konijnen

Konijnen zijn groepsdieren en houd je altijd minimaal per twee. De kosten voor konijnen zijn dus gebaseerd op twee stuks. Als je voor het eerst konijnen adopteert, zul je wat basisspullen moeten aanschaffen, zoals een ruim hok met ren, een hooibal, waterflesje, toiletbak  en wat speelgoed. Voor een langharig konijn moet je ook een geschikte kam of borstel aanschaffen. Daarnaast kost het adopteren van konijntjes vaak geld. Via Verhuisdieren mag er maximaal €50 voor konijntjes gevraagd worden. Voor twee konijnen komt dit dus neer op op €100.

Eenmalige aanschafkosten voor konijnen zijn:

  • Adoptiekosten €50-€100
  • Ruim hok, hooibal, waterfles etc, gemiddeld €200
  • Chippen en registreren (€10-€40)

Totaal komt dit neer op een bedrag tussen de €260 - €340

Let op: Konijnen worden regelmatig gratis aangeboden op Verhuisdieren omdat eigenaren gewoon graag willen dat hun dier goed terechtkomt en het hen niet om het geld gaat. Blijf je er dan van bewust dat de konijnen wel echt serieus geld gaan kosten zodra jij voor de ze gaat zorgen…

Houd er ook rekening mee dat de castratiekosten voor konijnen niet mild zijn. Voor een ram betaal je gemiddeld €90 en voor een voedster €150. Deze komen erbij als de dieren nog niet gecastreerd zijn!

Terugkerende kosten voor konijnen

Naast deze eenmalige aanschafkosten zijn er natuurlijk kosten die elke maand of elk jaar terugkeren. Ook deze zetten we voor je op een rijtje.

Konijnen hebben veel hooi nodig. Dit slijt hun tandjes. Daarnaast moet hun hok rijk gevuld zijn met stro en/of zaagsel, zeker als ze in de winter buiten blijven. En dan komt er natuurlijk voer bij. De konijnen moeten echt elk jaar naar de dierenarts voor een gezondheidscheck. Hun tanden kunnen doorgroeien, wat tot gevolg kan hebben dat ze niet meer kunnen eten. De dierenarts kan dit goed in de gaten houden en de tanden eventueel bijknippen.

Gemiddeld kun je ervan uit gaan dat twee konijnen tussen de €500-€600 per jaar kosten. Exclusief de castratie. Hiermee zijn twee konijnen dus net zo duur als een kat.

Onverwachte kosten voor konijnen

Maar dan ben je er nog niet. Je konijntjes kunnen ziek worden. Je kunt een huisdierenverzekering voor hen afsluiten. Deze kosten lopen uiteen van €20-€60 per maand voor twee konijntjes. Hoe duurder de verzekering, hoe meer er gedekt wordt.

Met een goede verzekering weet je dan wel zeker dat je je konijntjes altijd kunt helpen als zij iets mankeren. Dat is wel een fijn idee.

Mocht je een langharig konijn aanschaffen, houdt dan ook nog rekening met een aantal trimbeurten per jaar.  

Conclusie van hoeveel twee konijnen kosten

Alles bij elkaar opgeteld kun je dan uitkomen op een eenmalige uitgave van tussen €260 - €340

Jaarlijks komt daar dan minimaal een bedrag van tussen de €500 - €600 bij.

Wees er zeker van dat je dit geld kunt missen om goed voor twee konijntjes te zorgen.

Bron: LICG

Goed over nagedacht? 

Weet je zeker dat de deze kosten kunt dragen en dat je twee konijnen wilt adopteren? Bekijk dan de schattige snoetjes op onze website die op dit moment een fijn nieuw verblijf zoeken.

Alle konijnen