Border collie adopteren of herplaatsen

De border collie: vanwege zijn tomeloze energie en zijn enorme drive om te leren is dit een populaire hond. Zijn zwart/witte koppie kan je vragend aankijken: wat gaan we vandaag allemaal voor leuks doen? Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een border collie, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal zaken, zoals de karaktereigenschappen van de hond en veelvoorkomende gezondheidsproblemen.


Bordern collie adopteren

Karakter border collie

Deze zachtaardige hond heeft een natuurlijke drang om te drijven. Hij zal dan ook graag iets achtervolgen. De border collie heeft een overvloed aan energie en is bovenmatig intelligent. Dit maakt dat deze hond geschikt is voor actieve baasjes die vooral van plan zijn veel en vaak iets met hun hond te ondernemen. Als de border collie te weinig te doen krijgt, kan hij achter zaken aan gaan jagen die niet gewenst zijn, zoals andere huisdieren en kan hij diep ongelukkig worden. 

Border collie herplaatsen

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je hond. Helaas kan het voorkomen dat je door omstandigheden niet meer voor je border collie kunt zorgen. In dat geval biedt herplaatsing een goede oplossing. Dankzij ons bijzondere matchingsysteem koppelen we, op een verantwoordelijke wijze, mens aan dier.  

 

Border collie adopteren 

Wil je een border collie adopteren? Bij Verhuisdieren kun je niet zoeken op ras, maar ook voor een border collie wordt wel eens een nieuw thuis gezocht. Ook voor hen is er plaats op Verhuisdieren en wie weet match jij wel met een border collie. Op deze manier beperken we het aantal dieren dat in een dierenasiel terechtkomt en gaan we malafide dierenhandel tegen.

Gezondheid border collie

Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. Echter, door hun overmatige activiteit lopen border collies een hoger risico op bepaalde aandoeningen. Hieronder gaan we dieper in op veelvoorkomende aandoeningen:

Border collie aandoeningen

Epilepsie

Bij epilepsie vindt er een korte verstoring plaats van de elektrische activiteit in de hersencellen. Border collies hebben hier vaker dan gemiddeld last van. Epilepsie komt voor in veel verschillende gradaties. Bij een aanval kan een hond de controle kwijtraken, schokkend en schuimbekkend op de grond liggen. Er kunnen ook alleen wat spieren ongecontroleerd samentrekken. Er zijn medicijnen tegen epilespie, maar het succes daarmee is zeer wisselend. Daarbij is het lastig uit te vinden welke dosis geschikt is voor jouw hond. 

MDR1 gen mutatie

Deze afwijking zorgt ervoor dat de border collie overgevoelig kan zijn voor (de bijwerking van) medicijnen. Een afwijking in het gen maakt namelijk dat geneesmiddelen zich op kunnen hopen in de hersenen. Dit kan lijden tot zenuwenpijnen, kwijlen, braken en zelfs coma. Simpele medicijnen, zoals een ontwormingskuur, kunnen hierdoor een gevaar vormen voor de border collie. De hond kan genetisch getest worden of hij deze genmutatie heeft. 

Progressieve retina atrofie

Hierbij verslechtert het netvlies sneller dan normaal. De eerste signalen zijn nachtblindheid bij de hond. Er is een dna-test beschikbaar om vast te stellen of deze hond drager is van deze aandoening. Vraag hiernaar bij een fokker of herplaatser van een border collie! Er is geen medicijn tegen deze aandoening. 

Overige aandoeningen bij de border collie 

Naast de bovengenoemde aandoeningen lopen border collies – in vergelijking met andere rashonden – een hoger risico op de volgende aandoeningen:

 • Omgevingsallergie (Atopie)
 • Aandoening aan het heupgewricht (Heupdysplasie)
 • Aandoening van het gewrichtskraakbeen (Osteochondritis dissecans)

Toch een border collie-pup kopen?

Een puppy kopen lijkt heel makkelijk. Tik maar in op Google: border collie-pup kopen en het aantal hits is legio. Eigenlijk zouden nu al de alarmbellen moeten gaan rinkelen. De vraag naar honden en pups is in Nederland vele malen groter dan het aanbod. Jaarlijks schaffen meer dan 150.000 mensen een hond aan. Terwijl er bij de officiële fokkers (aangesloten bij de Raad van Beheer) jaarlijks 'slechts' een kleine 50.000 ter wereld komen. Dan rijst uiteraard de vraag waar die andere 100.000 honden dan vandaan komen, toch? 

Broodfokkers

Veel van die hondjes komen uit het Oostblok van puppyboerderijen. Dat klinkt misschien gezellig; dat is het allerminst. De moederhonden zien geen daglicht en werpen het ene nest na het andere. De pups worden te vroeg bij hun moeder weggehaald en niet goed gevaccineerd. Gevolg is dat als je een hondje van zo'n broodfokker koopt, je een grote kans hebt op een ziek hondje dat misschien de eerste maand niet overleeft of later veel last gaat krijgen van erfelijke aandoeningen. 

Helaas zijn broodfokkers niet zo makkelijk te herkennen. Ze doen zich voor als verantwoorde fokker.

Je kunt een broodfokker herkennen aan: 

 • Er wordt aangeboden de pup te brengen.
 • Er lopen meerdere pups van verschillende rassen.
 • Zie je een grote schuur op het terrein? Vraag of je er mag kijken! Dikke kans dat daar nog tientallen pups lopen.
 • De moederhond is er niet bij.
 • De hond heeft geen stamboom en de 'fokker' heeft daar een prachtig verhaal voor waarom niet.
 • De rashond is relatief goedkoop: een to good to be true-verhaal. En dat is het dan ook vaak. 

Krijg je één van deze signalen: koop de pup dan niet! Hoe zielig het diertje er ook bij zit, draai je om en loop weg! Zolang deze honden worden afgenomen, wordt deze nare dieronvriendelijke handel in stand gehouden. 

Border collie herplaatsen

Border collie adopteren via Verhuisdieren

Als je via Verhuisdieren adopteert, weet je zeker dat je hond niet bij een broodfokker vandaan komt. Bij ons komen de dieren van een particulier of een stichting die zwerfhonden redt van een hard straatleven. 

Ondanks dat je bij ons niet kunt zoeken op ras, bestaat er wel degelijk een kans dat je matcht met een border collie die om wat voor reden dan ook een nieuw thuis zoekt. Ons matchingsysteem maakt een eerste selectie van honden die bij jou passen en als jij hebt ingevuld dat je van aan actieve, middelgrote hond houdt, is er zo maar een kans dat er een keertje een border collie bij jouw matches zit! 

Voor meer informatie over het adopteren van een hond, kun je terecht op onze pagina met tips bij de adoptie van een hond. Geef een border collie een gelukkig thuis.

         Meer over adopteren        

Border collie herplaatsen via Verhuisdieren

Mensen die hun dier herplaatsen via Verhuisdieren doen dat omdat: 

 • ze hun dier een verblijf in het asiel willen besparen
 • willen weten waar hun border collie terechtkomt
 • het nieuwe baasje kunnen vertellen wat hun hond leuk, fijn, minder leuk of eng vindt
 • ze misschien wel contact willen houden met het nieuwe baasje
 • alleen reacties willen van mensen die echt bij hun border collie passen en bewust kiezen voor dit ras

         Meer over herplaatsen        

Werkwijze van Verhuisdieren

Bij Stichting Verhuisdieren werken we volgens strenge kwaliteitseisen, opgesteld door de ANBI, oftewel de Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit houdt in dat we bijdragen aan een betere wereld voor dieren en zorgvuldig omgaan met elke euro. Lees hier meer over hoe Verhuisdieren precies werkt.

Via Verhuisdieren zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

 • Ontvang notificaties van nieuwe matches
 • Bekijk contactgegevens van matches
 • Support onze stichting voor 1 jaar

Verhuisdieren.nl is een Erkend Goed Doel

 • Verschillende manieren om te doneren
 • Veel giften zijn aftrekbaar bij de belasting
 • Zet een leuke actie op touw; wij helpen!

Via Stichting Verhuisdieren herplaats je verantwoord je hond of kat; een diervriendelijk alternatief voor het dierenasiel.

Wij hebben een ANBI keurmerk. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld voor de dieren, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen

Staat je vraag er niet tussen? Mail ons: support@verhuisdieren.nl

icon-arrow-left Created with Sketch.