Regels voor herplaatsing en adoptie Vlaanderen

Als je een huisdier adopteert of herplaatst in Vlaanderen, is het belangrijk dat je op een aantal zaken let.


(Laatste update: 13.3.25) 

Kijk voor de laatste updates altijd op https://www.vlaanderen.be/ voor alle onderstaande onderwerpen!

In Vlaanderen zijn er strikte regels voor het herplaatsen van honden, katten en andere dieren. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de vereisten voor identificatie, registratie en de juiste procedures om ervoor te zorgen dat alles volgens de wet verloopt. Hierbij een overzicht:

Regels herplaatsing hond Vlaanderen

Verplicht:

• Paspoort (Eu of andere landen)

• Chip (geregistreerd bij Dog ID)

Voor herplaatsing moet de hond correct geregistreerd zijn. Honden moeten vóór de verkoop of wetgeving in bezit zijn van een paspoort en geregistreerd worden in de centrale databank, Dog ID, en dit moet voor de leeftijd van 8 weken gebeuren. De registratie kan pas plaatsvinden nadat de hond is gechipt. Een hond kan slechts op één naam geregistreerd worden, en ook honden die uit het buitenland komen (en minstens 6 maanden in België verblijven), moeten geregistreerd worden binnen acht dagen na aankomst.

Regels herplaatsing kat Vlaanderen

Verplicht:

• Castratie (geregistreerd bij Cat ID)

• Chip (geregistreerd bij Cat ID)

Sinds 1 november 2017 moet elke kat gechipt en geregistreerd zijn in de centrale databank CatID voor de leeftijd van 12 weken. Een kat heeft geen verplicht paspoort, tenzij deze naar het buitenland wordt meegenomen. Komt de kat uit het buitenland, dan moet ze binnen 8 dagen na aankomst geregistreerd worden in CatID. U mag geen kat kopen, verkopen of weggeven die niet gechipt en geregistreerd is.

Bovendien moet een kat worden gecastreerd. Dit moet gebeuren voor de kat 5 maanden oud is of, indien ouder en uit het buitenland, binnen 30 dagen na aankomst. De sterilisatie/castratie wordt in de CatID-databank geregistreerd.

Wijzigingen eigenaar melden

Als de hond of kat van eigenaar verandert, moet dit binnen 8 dagen worden gemeld aan DogID of CatID. Bij de verkoop van de hond moet het paspoort direct meegegeven worden aan de nieuwe eigenaar, die vervolgens een etiket ontvangt met de nieuwe gegevens voor in het paspoort. Bij verlies van het kaartje voor wijziging, kan een gezamenlijke verklaring tussen de oude en nieuwe verantwoordelijke worden opgestuurd naar DogID of .CatID.

Als je geen contact meer hebt met de vorige eigenaar, kun je een schriftelijk verzoek indienen bij DogID of CatID om de wijziging door te voeren, wat meestal ongeveer drie weken duurt.

Wettelijke regels Vlaanderen rondom adoptieprofiel

Er zijn verschillende verboden met betrekking tot het verhandelen of weggeven van dieren in Vlaanderen. 

• Het is verboden om valse informatie te geven over een dier, zoals de leeftijd of afkomst. Ook mag er geen gebruik worden gemaakt van foto's van andere dieren dan die van het aangeboden dier. 

• Dieren mogen niet verhandeld worden aan jongeren onder de 16 jaar zonder toestemming van de ouders. 

• Ziekte of misstanden moeten worden gemeld aan de bevoegde autoriteiten, zodat de nodige stappen kunnen worden ondernomen.

Hond naar Nederland of Wallonië herplaatsen vanuit Vlaanderen

Als je een hond vanuit Vlaanderen naar Nederland of Wallonië wil herplaatsen, zijn er specifieke regels:

•  Van Vlaanderen naar Nederland: De hond moet door de Nederlandse adoptant geregistreerdworden met een UBN-nummer en beschikken over een EU-dierenpaspoort in Nederland, en een identificatiechip.

•  Van Vlaanderen naar Wallonië: Sinds 1 juli 2022 moet iedereen die een dier wil kopen of adopteren in Wallonië een vergunning voor het houden van huisdieren kunnen voorleggen.

Zwerfdieren, verwaarloosd of verloren gelopen dieren in Vlaanderen

Als je een zwerfdier of verloren dier vindt, moet je dit binnen 4 dagen melden aan de gemeente waar het dier gevonden is. De gemeente kan het dier naar een asiel of privé-persoon sturen, waar het minimaal 15 dagen beschikbaar blijft voor de eigenaar. Asielen zorgen ervoor dat niet-gechipte dieren alsnog geregistreerd worden voor ze worden teruggegeven aan de eigenaar.

Wat te doen als je dier wegloopt?

Lees in deze blog wat meer over wat je kan doen als je kat of hond is weggelopen. Als je dier toch wegloopt, neem dan contact op met de asielen in je gemeente en meld dit bij DogID of CatID.

Verwaarloosd of mishandeld dier in Vlaanderen?

Als je vermoedt dat een dier verwaarloosd of mishandeld wordt, kun je dit melden bij de overheid via de online meldingstool.

Dierenasielen in Vlaanderen

Als je overweegt een dier te adopteren, kun je ook terecht op de website adopteereendier.be, waar je een overzicht vindt van de dieren die te adopteren zijn in erkende asielen in Vlaanderen. Je leest hier wat meer over dieren in het asiel en de missie van Verhuisdieren rondom asielplaatsing voorkomen.

Honden vanuit het buitenland naar Vlaanderen halen

Een hond of kat van een particulier mag via Verhuisdieren nooit direct vanuit het buitenland geadopteerd worden. Zij moeten eerst 2 weken in een huiselijke setting (gastgezin) in Vlaanderen of Nederland verblijven, voordat een adoptie profiel op Verhuisdieren aangemaakt mag worden. Voor geregistreerde stichtingen gelden de volgende huisregels bij Verhuisdieren.

Regels voor particulieren:

Hond vanuit een EU-land naar België:

•  Je huisdier moet beschikken over een Europees paspoort om te mogen reizen in de EU. Daarnaast moet het huisdier ook geïdentificeerd zijn aan de hand van een microchip. Op het moment van binnenkomst in België, moet binnen acht dagen na aankomst de hond geregistreerd worden bij DogID.

•  Geldige vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës). Het dier kan vanaf de leeftijd van 12 weken ingeënt worden tegen hondsdolheid. Dit is de zogenaamde ‘primovaccinatie’ (eerste vaccinatie tegen rabiës). Deze vaccinatie is pas na 21 dagen geldig.

•  Als je dus een pup of kitten naar België wil meebrengen, kan je het dier dus pas ten vroegste op een leeftijd van 15 weken mee naar België brengen.

Hond vanuit een land buiten de EU naar België:

Bovenstaande regels voor binnen de EU gelden: inclusief:

•  Komt het dier van een land buiten de EU waarvoor ook een rabiës bloedonderzoek vereist is. De hond wordt gevaccineerd, het bloedonderzoek is 1 maand na de vaccinatie en dan is er een wachttijd van 3 maanden na het bloedonderzoek.

•  Als je dus een pup of kitten naar België wil meebrengen, kan u het dier ten vroegste meebrengen wanneer het een leeftijd van 7 maanden bereikt heeft.

Er zitten ook veel andere haken en ogen aan het halen van een dier uit het buitenland naar Vlaanderen. We schreven er recent een blog over.

Regels voor stichtingen en officiële gastgezinnen:

(Neem contact op met het Belgische Ministerie van Dierenwelzijn voor de regels rondom jouw stichting en het land vanuit waar jij dieren herplaatst)

Naast bovenstaande regels voor particulieren, geldt voor stichtingen:

•  Stichtingen moeten als officiële organisatie VZW (Vereniging Zonder Winstoogmerk), voor het brengen van dieren naar België geregistreerd worden in het register in het Belgische staatsblad met een registratienummer (BTW/TVA). Het Erkenningsnummer is niet verplicht voor stichtingen, alleen voor Belgische asielen. 

•  Dieren moeten bij Verhuisdieren dus eerst onder worden gebracht bij gastgezinnen. De opvanggezinnen dienen geen speciale registratie te hebben als ze minder dan 8 honden in het huishouden hebben.

•  Het Belgische Ministerie van Dierenwelzijn geeft aan dat regels verschillend per land, maar dat de dieren van stichtingen in het algemeen:

•  Afkomstig zijn van een toegelaten land, vanuit sommige landen zijn honden naar Vlaanderen halen niet toegestaan.

•  Moeten in het land van herkomst afkomstig zijn uit een goede omgeving of asiel (bij voorkeur een plek door de lokale autoriteiten geregistreerd).

•  Eventueel moeten de honden klinisch onderzocht worden, inclusief een certificaat afgeleverd door een officiële dierenarts. Check dit voor jouw land.

•  Eventueel moet de hond worden aangemeld (via TRACES) en aangeboden voor een veterinaire invoercontrole in een erkende grenscontrolepost op het punt van binnenkomst in de EU. Check dit voor jouw land.

Hond of kat herplaatsen of adopteren in Vlaanderen via Verhuisdieren

Verhuisdieren.nl helpt bij het herplaatsen en adopteren van huisdieren. Via de website kun je een hond, kat of konijn vinden die bij jou past. Je maakt een zoekprofiel aan, ontvangt dagelijks nieuwe matches en kunt direct contact opnemen met de huidige eigenaar of stichting.

Bij het herplaatsen van je huisdier kun je een gratis profiel aanmaken. Wij sturen je matches die aansluiten bij de behoeften van jouw dier. Ook voor adoptie helpen we je de juiste match te vinden, zodat je dier een fijn nieuw thuis krijgt.

Vergeet niet de Het Adoptie Handboek te raadplegen voor handige tips over het adopteren of herplaatsen van jouw huisdier!

Conclusie: Herplaatsen en adopteren van dieren in Vlaanderen via Verhuisdieren

Via Verhuisdieren kun je op een verantwoorde manier een dier uit Vlaanderen herplaatsen of adopteren. De website biedt een platform waar je een zoekprofiel kunt aanmaken, nieuwe matches kunt ontvangen en eenvoudig contact kunt opnemen met stichtingen of particuliere eigenaren. Dit helpt niet alleen bij het vinden van een geschikt thuis voor dieren, maar draagt ook bij aan het voorkomen van asielplaatsing en bevordert de verantwoordelijke adoptie van huisdieren.

Of je nu een hond uit Vlaanderen wilt herplaatsen, een kat wilt adopteren, of zelfs een dier uit het buitenland naar Vlaanderen wilt halen, zorg ervoor dat je altijd voldoet aan de regelgeving. Met de juiste stappen en informatie kan het herplaatsen of adopteren van een huisdier een prachtige en verantwoorde ervaring zijn. 

Maak een Verhuisdieren account aan

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar