Tips bij adoptie hond

Wat fijn dat je overweegt een hond een tweede kans te geven. Een hond adopteren doe je niet iedere dag. We geven je zoveel mogelijk tips en handvatten te bieden om jouw perfecte match te vinden.


Een hond adopteren die helemaal bij je past

In onze database staan veel honden van verschillende hondenrassen die allemaal op zoek zijn naar een nieuw baasje. Het is bij ons ook mogelijk om een imperfecte hond of hond uit het buitenland te adopteren. Adoptiehonden verschillen op sommige gebieden van andere honden. Zo zijn er een aantal belangrijke punten waar je extra op kunt letten voordat je een van de adoptiehonden een nieuw thuis biedt.

         Meer over adopteren        

Vraag om het medisch dossier van de adoptiehonden

Hierdoor krijg je direct inzicht in het medisch verleden van de adoptiehonden en weet je direct wat ze in het verleden gemankeerd hebben. Bovendien heeft jouw eigen dierenarts hier ook veel baat bij. Door het medisch dossier weet deze namelijk direct wat de aandachtspunten zijn tijdens de controle. Wil je voorkomen dat je voor onverwacht hoge kosten komt te staan, overweeg dan een huisdierenverzekering af te sluiten. Via onze partner PetSecur krijgt je 10% korting en wordt aan onze stichting €25,- gedoneerd. Gebruik dan de code: Verhuisdieren.

Beslis niet te snel

Natuurlijk begrijpen we dat je na één bezoek al helemaal verliefd kunt zijn en de hond het liefst direct wilt adopteren. Toch is het belangrijk om de tijd te nemen om kennis te maken met de hond en goed na te denken over je beslissing. Zo raden we aan om meerdere malen op bezoek te gaan en bijvoorbeeld een stuk te gaan wandelen met de hond. Op deze manier leer je de hond beter kennen en kun je beter bepalen of het een goede match is. Als je een gezin of al huisdieren hebt, is het verstandig om de hond tijd met hen te laten doorbrengen. In veel gevallen is dit mogelijk door de aanvraag van een proefperiode.

Wees bij adoptiehonden alert op hondenhandelaren

Stichting Verhuisdieren doet er alles aan om handelaren te weren, toch is het belangrijk om goed op te letten bij een bezoek aan adoptiehonden. Zodra je bij het bezoek ziet dat er veel verschillende hondenrassen aanwezig zijn, moet er een belletje gaan rinkelen. Probeer dan meer informatie te krijgen over de adoptiehonden en het dierenasiel, voordat je een hond gaat adopteren. Vraag ook of je een aankoopovereenkomst of stamboompapieren van de hond mag inzien.

Kleinere hond liggend op kleedje

Karaktereigenschappen van adoptiehonden

Adoptiehonden komen in veel gevallen uit situaties die niet goed leefbaar meer voor hen waren. Een hond kan hierdoor bepaalde karaktereigenschappen hebben ontwikkeld. Het is daarom belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen over het verleden en de eigenschappen van de hond. Vraag naar de eigenschappen en tekortkomingen van de adoptiehonden. Hoe is de hond in het bijzijn van kinderen? Is de hond ergens bang voor? Kan de hond goed overweg met mensen en andere honden? Dit zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden bij adoptiehonden.

Zorg voor een stressvrije verhuizing

Adoptiehonden worden uit hun leefomgeving gehaald en hebben net als mensen herinneringen aan deze omgeving. Vraag bij het adopteren van een hond dan ook of het mogelijk is om zijn favoriete speeltje of kleedje uit de mand mee te nemen. Hier zit een vertrouwd luchtje aan, waardoor de verhuizing gemakkelijker zal verlopen. Mocht de hond zichtbaar moeite hebben met de adoptie, dan kun je overwegen om hem wat homeopathische middelen te geven zoals Bach-bloesem. Lees ook tips en blogs over hondengedrag.

Ritmes van adoptiehonden

Vraag naar bepaalde ritmes wat betreft het eten en uitlaten. Indien mogelijk, raden we aan om deze ritmes zo goed mogelijk over te nemen. Dit zorgt ervoor dat de hond sneller zal wennen aan de nieuwe omgeving. Daarnaast is het goed om te vragen welk hondenvoer de adoptiehonden krijgen, zodat je hier rekening mee kunt houden.

Rashonden en kruisingen

Vind je het lastig om te kiezen tussen een rashond en een kruising? Beide honden brengen verschillende voordelen met zich mee. Om je te helpen bij deze keuze delen verschillende experts hun visie.

Een puppy of een volwassen hond

Veel mensen twijfelen tussen het adopteren van een puppy en een volwassen hond. In eerste instantie zal de voorkeur van velen uitgaan naar een puppy. Toch zitten er meer voordelen aan een volwassen hond dan je in eerste instantie zou denken. Zo zijn volwassen honden al zindelijk en zijn sommige volwassen honden al gewend aan (jonge) kinderen. Bij een volwassen hond is het dus gemakkelijker om te bepalen of de hond bij jou en jouw leefomgeving past.

Adoptieovereenkomst tekenen

Zorg altijd dat er een adoptieovereenkomst getekend wordt voor adoptiehonden. Mondelingen afspraken zijn vaak niet te bewijzen. Bekijk een voorbeeld van een adoptieovereenkomst om een goed beeld te krijgen van hoe deze eruit hoort te zien.

Maak kennis met onze adoptiehonden

Ben je helemaal klaar om een hond te adopteren en weet je zeker dat je zorg wilt en kunt dragen voor een hond? Het is onze missie om een perfecte match te vinden tussen onze adoptiehonden en nieuwe baasjes. We helpen je daarom graag op weg naar een succesvolle adoptie. Lees alles over de werkwijze van een hond adopteren en bekijk de adoptiehonden die op zoek zijn naar een nieuw huisje. Heb je vragen over bepaalde honden of heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op door een mail te sturen naar support@verhuisdieren.nl.

         Meer over adopteren        

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar