Begrijp je blaffende hond

Als je hond blaft probeert hij je iets te vertellen. Blaffen is namelijk een van de manieren hoe een hond communiceert. Hoe tof is het als jij precies begrijpt wat je hond bedoelt met z'n blaf?


Piepen, grommen en blaffen zijn manieren van je hond om te communiceren. En wist je dat je hond veel verschillende blafsalvo's heeft, waarmee hij telkens iets anders vertelt?

Een blaffende hond kan best irritant zijn. Maar ook nuttig! Het is gedrag dat je eigenlijk niet zou moeten negeren, want je hond probeert je iets duidelijk te maken. hij blaft niet voor niets. 

Je blaffende hond begrijpen via de Huisdierenschool

In de online cursus Begrijp je blafende hond vertelt hondenexpert Arvid van Putten hoe je verschillende soort gebaf kunt interpreteren. Als je goed luistert, zul je namelijk ervaren dat je hond verschillende soorten blafs heeft en dat hij met elke soort blaf iets anders bedoelt. Als je begrijpt wat je hond je probeert te vertellen, versterkt dat jullie band. Je kunt actie ondernemen, want je begrijpt dat je hond iets spannend vindt, boos is of juist opgewonden. 

Blaffen tijdens spel

Als je hond aan het spelen is, met jou of met een andere hond, kan hij verschillende soorten blafs laten horen. Soms is het bedoeld als uitdaging: 'doe mee!', maar soms ook als een waarschuwing naar een andere hond: 'doe een beetje rustig!'. Als jij weet welke blaf jouw hond laat horen, kun je daar als baasje op reageren. Hoe leuk is het als je hond je uitnodigt voor een spel en hij krijgt waarom hij vraagt? Of als hij zich toch wat ongemakkelijk voelt in een spel met een andere hond en jij het spel staakt en je hond veilig uit de situatie haalt. Je hond ervaart dat jij er voor hem bent! Dat versterkt jullie band. Arvid legt uit hoe je het verschil kunt lezen en horen. 

Blaffen bij onzekerheid

Blaffen is zeker niet altijd agressief bedoeld, sterker nog, veel honden blaffen uit onzekerheid. Als ze in aanraking komen met een andere hond, een persoon die ze niet vertrouwen of als ze alleen gelaten worden bijvoorbeeld. Hoe fijn is het als jij aan je hond kunt horen dat hij zich even niet zo lekker op z'n gemak voelt en jij hem daarbij kunt helpen?

Blaffen bij agressie

Natuurlijk kan je hond een keertje een situatie echt niet oké vinden en blaffen uit agressie. Hij zegt dan: 'Tot hier en niet verder!'. Deze blaf is misschien niet de leukste blaf, wel één van de belangrijkste om te herkennen! Want het is een waarschuwing van je hond. Negeer je deze waarschuwing, dan rest hem nog maar een andere uitweg: snappen of zelfs bijten. Dus om zo'n incident te voorkomen, is het belangrijk dat je een agressief bedoelde blaf herkent!

Blaffen bij ongeduld

Geduld een schone zaak en een vaardigheid die niet elke hond bezit... Gooi alle geluiden die je hond kan produceren op een hoop en je krijgt een soort hysterische lofzang. Hmm, niet heel fijn toch? Arvid legt je in de cursus uit hoe je je hond in dit soort ongeduldige momenten, denk bijvoorbeeld aan achterin de auto als jullie gaan wandelen, weer een beetje tot bedaren kunt brengen.

Blaffen bij frustratie

Als je je hond niet leert dat blaffen uit ongeduld hem niets oplevert, kan zijn blafgedrag overgaan in blaffen uit frustratie. Geloof ons; dat wil je liever niet! Arvid leert je hoe je dat gedrag - hopelijk - kunt voorkomen of ontmoedigen. 

Blaffen bij andere emoties

En natuurlijk zijn er nog andere emoties die je hond heeft. Met behulp van mooie en duidelijke video's leer je in deze cursus verschillende blafemoties bij je hond herkennen er mee omgaan.

Je leert: 

  • dat je hond meerdere soorten blaffen heeft
  • hoe je deze blaffen kunt herkennen
  • waarom je hond blaft
  • hoe je het beste kunt reageren op elke soort blaf

Hondentherapeut Arvid van Putten neemt je in deze cursus mee in de belevingswereld van de hond. Na het volgen van deze cursus kun je beter begrijpen waarom je hond blaft en zo zijn blafgedrag misschien verminderen. En je zult niet alleen het blafgedrag van je eigen hond herkennen, maar je snapt ook wat andere honden jou en je hond proberen te vertellen. 

Naar de cursus

 

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar