Er worden steeds vaker katten uit het buitenland geadopteerd. Dat is geweldig! De adoptie vraagt wel vaak om extra aandachtspuntjes. Hoe zorg je voor een goede start met je buitenlandse kat?
Een kat uit het buitenland is vaak op straat geboren. Dit betekent dat het dier een heel andere socialisatie heeft genoten dan katten die hier in Nederland in een warm huis ter wereld komen. Door hier rekening mee te houden, vergroot je de kans op een harmonieuze start van een succesvolle adoptie. We geven je vijf tips:
1) Eetgedrag van kat uit het buitenland
Het eetgedrag van je kat kan 'anders' zijn. Mogelijk heeft je kat moeten vechten voor haar maaltje of heeft ze ernstig honger geleden. Hierdoor kan het zijn dat ze haar eten naar binnen schrokt, vaker honger heeft en misschien zelfs agressief is tijdens het eten. Heb je problemen met de voermomenten, overweeg dan een voerautomaat. Die kun je instellen op vaste tijdstippen en heeft als bijkomend voordeel dat de kat jou niet lastig valt als hij honger heeft. Geef zijn voer altijd op een rustige plek, waar hij niet gestoord wordt.
2) Agressie bij buitenlandse kat
Als een kitten te vroeg bij de moeder is weggehaald, mist hij een belangrijke socialisatie. Omdat je kat uit het buitenland komt, heb je geen idee of je kat lang genoeg bij de moeder is geweest. Wees daarom in eerste instantie voorzichtig met spelen en hou direct op met spelen als je nieuwe kat te fel wordt.
3) Routine voor je kat
Een kat is een gewoontedier en weet graag waar hij aan toe is. Hanteer daarom zeker de eerste week een vaste routine: vaste tijdstippen eten, van huis weggaan, weer thuis komen en wees terughoudend met vreemden over de vloer. Gun de kat even rust om te wennen.
4) Buitenlandse kat naar buiten?
Grote kans dat je je kat moeilijk binnen kunt houden, hij is tenslotte een buitenleven gewend. Wil je je kat binnen houden, vraag je dan af of een kat uit het buitenland wel een verstandige keuze is. Hou de kat in elk geval een periode binnen tot hij helemaal gewend is.
5) Introductie met andere katten
Heb je al een hond thuis, zorg dan voor een rustige introductie! Observeer beide dieren goed of ze op hun gemak zijn en haal ze anders uit elkaar. Heb je al een andere kat in huis, dan kun je deze tips volgen.
Bonustip: Cursus Goede start met je kat
Via de Huisdierenschool kun je een online cursus volgen waarin je precies leert wat je kat nodig heeft om een gelukkig en ontspannen leven te leiden.
Wil je meer weten over kattengedrag? Lees dan de blogs van onze kattenexperts
Je kat verzekeren?
De kans is groot dat je kat op een bepaalde moment een keertje iets mankeert. Dierenartskosten kunnen behoorlijk oplopen. Wil jij er zeker van zijn dat je je kat de medische zorg kunt geven die hij nodig heeft? Dan is het verstandig een huisdierenverzekering voor je nieuwe kat af te sluiten.
Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn
Steun de stichting
- Ontvang notificaties van nieuwe matches
- Bekijk contactgegevens van matches
- Support onze stichting voor 1 jaar