Je bent gevallen voor een snoetje van een buitenlandse hond. Superleuk natuurlijk, maar mogelijk ook uitdagend. Wij geven je vijf tips om de hond te laten wennen.
Een hond uit het buitenland is vaak nog geen leven in een huis gewend. Hij verbleef op straat, aan een ketting buiten in de tuin of in een asiel. Daarnaast heeft hij waarschijnlijk een lange en zeer indrukwekkende reis gemaakt en dan heeft hij ook nog even bij een gastgezin gelogeerd. En nu verhuist hij dan naar zijn forever mandje. Niet zo gek dus dat deze honden vaak wat langer de tijd nodig hebben om te wennen. Wij geven vijf tips hoe je het je nieuwe buitenlandse hond zo snel mogelijk naar de zin kunt maken.
NIEUW! Ons boek Hondjes van Goud, Ode aan de Buitenlandse Hond
Hondjes van Goud is een prachtig boek en telt maar liefst 256 pagina's vol met adviezen van de beste buitenlandse hondenexperts, prachtige ervaringsverhalen en unieke ode's voor en over de buitenlandse hond. Het bereidt je voor op de komst, begeleidt je bij uitdagingen en geeft je moed en geduld door mooie ervaringen van anderen.
Cursus Goede start met je hond
Via de Huisdierenschool kun je de cursus Goede start met je hond volgen. Deze online traning bereid je goed voor op de komst van je hond en geeft je handvatten voor de eerste periode met je hond.
Cursus Goede start met je hond
EN DAN NU DE 5 TIPS
1) Verwacht niet dat de zich hond direct aanpast
Veel mensen verwachten/hopen/gaan er van uit dat een hond kant en klaar wordt afgeleverd en direct - of na een dag of twee - meedraait in de routine van het huishouden. Ga er - zeker bij een buitenlandse hond - vanuit dat dit eerder enkele weken, zo niet maanden duurt! Stel je verwachtingen dus bij, ga ervan uit dat je je de eerste weken aan moet passen aan je hond en niet andersom.
2) Stress reduceren
De eerste stap is zoveel mogelijk stress wegnemen bij de hond. Hoe dat het beste lukt is afhankelijk van het dier, maar meestal brengt rust veel goeds. Onthoud dat het dier heel veel heeft meegemaakt en zeker de afgelopen weken: van straat gehaald, in opvang gezeten, transport, gastgezin en dan nu naar zijn definitieve baas. Elke nieuwe dag is een uitdaging voor je hond, elke nieuwe geur heeft impact. Houd de eerste dagen/weken dus heel rustig en onderneem weinig. Laat hem even plassen in de tuin of voor de deur, ontvang geen visite en laat hem vooral veel slapen. Hanteer wel direct de regels die in jouw huis gelden. Anders schep je verwarring.
3) Niet té veel affectie
Een hond uit het buitenland kent niet of nauwelijks affectie en liefde. Wees daar dus ook een beetje terughoudend mee; de hond zal niet snappen waarom je hem constant wilt aaien. Wees lief, doch rechtvaardig en wees duidelijk. Duidelijkheid en grenzen geven rust.
4) Wees de leider voor je hond
Zorg dat de beslissingen die je maakt, je die ook echt meent. Je hond moet jou gaan zien als de leider; degene die de juiste beslissingen maakt en hem veilig houdt. Vindt hij andere honden eng; bescherm hem dan en forceer hem niet in contact te gaan met soortgenoten. Dat komt wel. Geduld en tijd....
5) Verlatingsangst
Veel honden uit het buitenland kampen met verlatingsangst. De meeste honden leefden in een roedel en waren dus nooit alleen. Probeer de hond dan ook zo min mogelijk alleen te laten als hij net bij je is en bouw het alleen zijn heel rustig en mondjesmaat op. Het kan schelen als je al een stabiele hond in huis hebt.
Je hond verzekeren?
De kans is groot dat je hond op een bepaalde moment een keertje iets mankeert. Dierenartskosten kunnen behoorlijk oplopen. Wil jij er zeker van zijn dat je je hond de medische zorg kunt geven die hij nodig heeft? Dan is het verstandig een huisdierenverzekering voor je nieuwe hond af te sluiten.
AANRADER! PetTalk Ingrid Timmermans
Ingrid Timmermans is expert op het gebied van buitenlandse honden. Ze heeft jarenlange ervaring als hondengedrags- en ervaringsdeskundige. Alle drie de honden van Ingrid komen uit het buitenland en hadden behoorlijk wat meegemaakt. Door haar honden te steunen en juist soms te laten, staan ze inmiddels alle drie stevig op hun pootjes. In deze inspirerende Verhuisdieren PetTalk vertelt Ingrid over haar visie en deel zij haar eigen ervaring met buitenlandse honden.
Lief mens
Ik ben moe, zo moe..
Ik ben ook bang…
Je nam me in huis,
en ze hadden je verteld dat ik goed ben met kinderen, met katten.
Dat ik al goed aan de riem kan lopen,
en andere mensen vrolijk begroet.
Best wel een tijdje alleen kan zijn.
Ik kwam in je huis.
En de eerste 2 dagen had ik zo’n plezier met je kinderen.
We gingen wandelen in de bossen.
Oh wat rook ik veel andere geuren.
In het weekend kwam er bezoek,
aardige mensen.
En ze hadden hun kinderen mee.
Ik werd zo veel aangeraakt,
en ik wilde meespelen, met alles meedoen…
Het werd me even wat veel.
Ik moest alles verwerken.
Een nacht slapen was niet genoeg.
De volgende dag moesten jullie allemaal even weg,
en was ik een tijdje alleen in dat nieuwe huis.
Dan zou ik lekker kunnen uitslapen.
Maar ik was bang, begreep niet waar jullie waren.
Ik hoorde vreemde geluiden,
Bleef heel stil liggen, maar hoorde je niet…
Twee dagen later kwamen er leuke vriendjes over de vloer.
Ik had ze nog niet ontmoet.
Ja we gingen met balletjes gooien,
mijn favoriete spel
Ik was hoteldebotel, wat een lol hadden we.
De volgende dag gingen we ergens wandelen, in een nieuw bos.
Wat heerlijk, wat een geuren.
Ik kreeg een lange lijn, dan kon ik heen en weer racen.
Lekker met de kinderen meerennen.
Later op de avond voelde ik me moe,
maar ook hyper.
Ik kon moeilijk slapen.
De volgende middag kwam er een vriendje die me wilde aaien,
maar ik was kapot.
Alles vloog me aan.
Ik gromde even, omdat het me te veel werd.
Ik voelde me bedreigd.
Voelde me niet helemaal veilig.
Wilde rust.
En nu ben ik hier terug.
Ik ben in de war.
Vinden jullie mij niet leuk?
Wat heb ik verkeerd gedaan?
De hond
Bron: Ingrid Timmermans (ingridtimmermans.nl)
Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn
Steun de stichting
- Ontvang notificaties van nieuwe matches
- Bekijk contactgegevens van matches
- Support onze stichting voor 1 jaar