Elke hond is een individu en kan problemen in gedrag ontwikkelen. Rashonden net zo goed. Toch zijn er wat gedragsproblemen, of beter gezegd karaktereigenschappen, die vaker voor lijken te komen bij honden uit het buitenland.
Het mag duidelijk zijn dat een hond uit het buitenland een andere start heeft dan een hond die hier in Nederland is geboren. De meeste honden van hier hebben geen negatieve ervaringen en al een gedegen socialisatie genoten. Hoe anders is dat voor de meeste honden uit het buitenland?
Zij hebben een leven als kettinghond achter de rug, als jachthond waarbij als ze niet aan het werk zijn, in een klein hokje verkeren. Als ze straathond waren, zijn ze weggeschopt door bewoners. Of ze hebben al een aantal jaren in een asiel doorgebracht. Een fijn leven in een huis, waar een zachte mand staat en waar elke avond een heerlijke maaltijd wordt geserveerd, kennen ze helemaal niet. En dan hebben ze meestal ook nog een stressvol transport achter de rug. Kortom een lijstje waarmee duidelijk wordt dat het eigenlijk best logisch is dat een dier even tijd nodig heeft om te wennen.
Wanneer is gedrag een probleem?
'Een probleem is pas een probleem als je het als zodanig ervaart'. Waarmee we maar kunnen zeggen dat een hond pas een gedragsprobleem heeft als het baasje dat zo ervaart.
- Een blaffende hond op een boerderijerf is geen probleem, in een klein appartement mogelijk wel.
- Een hond die niet zo sociaal is met andere hond is een probleem in een dichtbevolkte wijk waar veel andere honden wonen, maar op het platteland hoeft dit geen stressvolle situaties op te leveren.
- Een hond die schrikt van kleine kinderen is geen enkel probleem in een huishouden waar nooit kleine kinderen over de vloer komen.
- Een angstige hond past niet bij iemand die graag samen op avontuur gaat, maar wel bij een baasje dat ook graag lekker thuis is.
Matig je verwachtingen!
Bij het adopteren van een hond is het dus heel belangrijk om eerst na te gaan wat je als baasje van een hond verwacht. Vaak zijn de verwachtingen hoog gespannen en met name bij de adoptie van een buitenlandse hond, is het belangrijk die verwachtingen te matigen. Het is belangrijk je te realiseren dat deze honden vaak langer de tijd nodig hebben om te acclimatiseren en mogelijk een trauma hebben dat op kan spelen.
Veel voorkomende gedragskenmerken bij honden uit het buitenland:
- Stress (alles is vreemd voor ze; van het huis, de mand tot de riem en speelgoed. Heb je tijd en geduld je hond daar aan te laten wennen?)
- Waaks (dus veel blaffen; past dat in jouw leefsituatie)
- Jachtinstinct (je hond kan mogelijk niet altijd los lopen; is dat een probleem?)
- Angst (kun je een hond rust en regelmaat bieden of heb je een onrustig huishouden met veel in- en uitloop?)
- Verlatingsangst (veel van deze honden hebben altijd met soortgenoten geleefd en kampen vaak met verlatingsangst)
Veel honden trekken na een periode van rust vanzelf bij. Mits je als baasje niet direct te veel vraagt van je nieuwe maatje.
Eerste tips voor na de adoptie:
- Ontvang liever de eerste twee weken geen bezoek, laat de hond eerst aan jou en je gezin wennen.
- Rust en regelmaat; zodat de hond weet wat hij kan verwachten.
- Laat de hond het liefst de eerste paar dagen alleen in de tuin en laat hem heel rustig wennen aan een tuigje.
- Loop de eerste maanden hetzelfde rondje. Voorspelbaarheid helpt stress reduceren.
- Lees hier meer over wat je te wachten staat!
- Lees meer over gedragsproblemen bij honden
- Volg de cursus Goede start met je hond via huisdierenschool.nl
Boek: Hondjes van Goud, Ode aan de Buitenlandse Hond
Vind je het fijn om je voor te bereiden op wat je kunt verwachten als je een hond uit het buitenland adopteert? Of voel je je gesterkt met handige tips en adviezen in uitdagende momenten met je nieuwe huisdgenoot? Dan is het boek Hondjes van Goud perfect voor jullie. Het prachtige boek telt 256 pagina's boordevol tips, adviezen van de beste experts en ervaringen van andere baasjes waar je steun, begrip en plezier uit haalt.
Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn
Steun de stichting
- Ontvang notificaties van nieuwe matches
- Bekijk contactgegevens van matches
- Support onze stichting voor 1 jaar