Hoe introduceer je katten aan elkaar?

Je hebt een kat in huis en je wil er graag nog een kat bij. Wanneer katten elkaar niet kennen is het onverstandig om ze direct met elkaar kennis te laten maken. Dit kan namelijk tot agressie en intolerantie leiden.


De nieuwe kat komt in het territorium van de ander, hij ruikt allemaal nieuwe geuren en zal eerst moeten wennen aan de nieuwe omgeving. De kat die al in huis is ruikt ineens een nieuwe kat en kan zijn territorium in meer of mindere mate gaan verdedigen of bang zijn voor de nieuwe kat. Met het onderstaande uitgebreide stappenplan is de kans het grootst dat de katten elkaar gaan accepteren.

Stap 1: De introductie voorbereiden

  • Richt een aparte kamer voor de nieuwkomer in, met een kattenbak, water, voer, slaapplek, schuilplek en krabpaal.
  • Installeer zowel in de kamer als het andere deel van het huis een feromoonverdamper. Een dergelijke verdamper verspreidt kunstmatige feromonen. Dat zijn stoffen die katten zelf ook afscheiden en zorgen voor een gevoel van vertrouwen en veiligheid in de omgeving. 
  • Houd de nieuwkomer voorlopig apart en geef hem eerst de gelegenheid volledig vertrouwd te raken met de nieuwe omgeving. Als de kat op zijn gemak rondloopt en ook languit durft te liggen, kan je door naar de volgende stap.

Stap 2: Geuren introduceren

  • Verzamel met aparte doekjes de geur van de nieuwe en al aanwezige kat(ten) door ze ieder met een doekje te aaien, beginnend bij de wang, via de flank en eindigend bij de staartbasis.
  • Bewaar ieder doekje apart in een plastic zakje met de naam van de kat erop.
  • Als je de nieuwkomer gaat begroeten of eten gaat geven, wikkel dan het doekje van de andere kat om je hand en bied de nieuwkomer kort je hand aan om aan te ruiken. Als dit een angstige of agressieve reactie bij de nieuwkomer uitlokt, stop dan met het aanbieden van de geur. Angst herken je aan platte oren en grote pupillen, agressie herken je aan wegdraaiende oren, grommen of blazen.
  • Bied bij meerdere katten in huis iedere geur apart aan de nieuwkomer aan en bied de al aanwezige kat(ten) op dezelfde wijze de geur van de nieuwkomer aan.
  • Herhaal dit een aantal keer totdat de katten tegen je hand met het doekje gaan wrijven of de geur negeren (geen angst of agressieve vertonen of gewoon weglopen). Ga dan door naar de volgende stap.

kat agressie

Stap 3: Geuren uitwisselen

  • Meng de geuren door de doekjes bij elkaar in een zak te doen en gebruik de doekjes met de gecombineerde geur op dezelfde manier als hierboven beschreven.
  • Herhaal dit een aantal keer totdat de katten tegen je hand met het doekje gaan wrijven of de geur negeren (geen angst of agressieve vertonen of gewoon weglopen).
  • Aai de katten nu om en om zonder doekje en herhaal dit totdat alle katten tegen je hand wrijven of de geur negeren (geen angst of agressieve vertonen of gewoon weglopen). Ga dan door naar de volgende stap.

Stap 4: Verkenning starten en positieve associaties vormen

  • Bied de nieuwe kat nu regelmatig de mogelijkheid om de rest van het huis te onderzoeken, terwijl de andere kat(ten) opgesloten wordt (worden) in de ruimte van de nieuwkomer. Gebruik bij het wisselen van kamers een derde ruimte als tussensluis zodat voorkomen wordt dat de katten elkaar tegenkomen.
  • Leg een positieve associatie tussen de katten door regelmatig iets heel lekkers aan beide zijden van de dichte deur aan te bieden. Begin op een afstand waarop alle katten rustig eten en geen agressie of angst vertonen. Bied het lekkers vervolgens per sessie iets dichter bij de deur aan. Als de katten niet eten of angst of agressie vertonen, moet het lekkers (weer) wat verder van de deur worden aangeboden, op een afstand waarbij de katten wel ontspannen zijn en hun eten aannemen.
  • Ga door naar de volgende stap als het lekkers dicht bij de deur gegeven kan worden en de nieuwe kat vertrouwd is met de rest van het huis.

Stap 5: Onder toezicht bij elkaar laten

  • Geef de katten nu tijdens de eetsessies zicht op elkaar, maar voorkom dat ze elkaar kunnen aanvallen. Dit kan door een glazen deur of een hordeur te gebruiken. Als beide niet mogelijk zijn dan kan de deur op een kier gezet worden. Begin in eerste instantie weer op ruime afstand van de deur(kier) en maak na het eten het zicht direct onmogelijk.
  • Bied het lekkers vervolgens per sessie dichter bij de glazen deur of hordeur aan. Belangrijk is dat de katten rustig eten en geen agressie of angst vertonen. Ga hiermee door totdat de beloning dicht bij de deur(kier) gegeven kan worden.
  • Laat de katten nu, alleen wanneer je er bij bent en toezicht kunt houden, en bouw de periode samen geleidelijk op.

Stap 6: Sociale stress minimaliseren

  • Zorg voor een inrichting die het de katten mogelijk maakt elkaar uit de weg te gaan. Zorg voor voldoende water- en voerstations en kattenbakken op verschillende plekken in huis. De regel is het aantal katten + 1. Zorg daarnaast ook voor meerdere hogere en lagere slaap- en schuilplekken op verschillende locaties. De katten kunnen elkaar dan altijd vermijden als ze willen. Bovendien wisselen katten regelmatig van favoriete slaapplek.

Let wel, de duur van de introductie hangt af van de achtergrond en de karakters van de katten. Zodra je angst en/of agressie ziet tussen je katten dan ga je te snel met de introductie. Zet dan een paar stappen terug in het stappenplan. Blijft er angst en/of agressie bestaan of wil je hulp bij de introductie schakel dan een gediplomeerd gedragstherapeut voor katten in.

Door: Kirsten Meijer

Cursus Goede start met je kat

Wil je meer weten over wat je kat precies nodig heeft en hoe je katten het beste aan elkaar kun introduceren? Via de Huisdierenschool kun je een leuke online cursus volgen waarin je antwoord krijgt op al je vragen. 

Cursus Goede start met je kat

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar