Hoe introduceer ik een nieuwe hond?

Je gaat je familie uitbreiden met een hond. Maar hoe introduceer je een nieuwe hond bij je al bestaande hond(en)? We geven je tips om problemen binnen de roedel te voorkomen.


Honden zijn gewend in een roedel te leven. In de natuur kiezen zij die roedel zelf, maar als je besluit een hond erbij te nemen, bepaal jij de roedel. Het mag dan ook duidelijk zijn dat het aan jou is de introductie in goede banen te leiden.

Soms verloopt de kennismaking zeer ontspannen en voegen de honden zich vrijwel direct naar hun nieuwe plek in de roedel. Maar het kan ook gebeuren dat zowel de nieuwe hond als je andere honden zich onzeker gaan voelen door de verandering. 

Eerste introductie is de basis

Daarom is het des te belangrijker dat je de eerste kennismaking laat verlopen volgens de behoeften van de hond. Als de basis goed is, kan het vertrouwen en de harmonie in de daaropvolgende weken gaan groeien. Lukt dat niet, dan loop je risico op problemen zoals: urineren in huis, sloopgedrag, overmatig blaffen, hyperactiviteit, afzondering of zelfs gevechten. 

Ulrike geeft een aantal tips om rekening mee te houden als je een nieuwe hond in huis neemt, zodat je hopelijk snel kunt genieten van een rustig verlopende introductie en een gelukkige (honden)familie. 

  1. Hou bij de keuze voor een nieuwe hond rekening met beider energielevels. Een heel drukke hond bij een heel rustige hond plaatsen kan frustratie tussen de twee opleveren omdat ze andere behoeften hebben. 
  2. Kies voor maximaal 4 jaar leeftijdverschil. Bij een groter verschil kan het drukke gedrag van de junior stress veroorzaken bij de senior. 
  3. Verwacht niet dat je eerste hond zo maar je nieuwe hond accepteert. Leer je nieuwe hond dus de persoonlijke ruimte van je bestaande hond te respecteren en geef de honden apart te eten. 
  4. Introduceer de honden aan elkaar op neutraal terrein buiten het huis. Zo hebben ze allebei de ruimte en kunnen ze eventuele stress er even uitlopen. 
  5. Betreed het huis met de nieuwe hond aan de lijn en laat hem rustig het huis verkennen. Leg hem na afloop op zijn vaste plek. 
  6. Hanteer de eerste dagen een vaste routine; dit helpt de honden aan elkaar te wennen. 
  7. Hou de honden in eerste instantie aan de lijn tijdens de wandelingen. Wandelingen helpen stress te verminderen en voorkomt teveel opwinding in huis dat tot gevechten zou kunnen leiden. 
  8. Laat je roedel niet alleen totdat je de honden 100% met elkaar vertrouwt. Wees er ook zeker van dat de nieuwe hond niet aan verlatingsangst lijdt, omdat dit stress bij alle honden kan veroorzaken.
  9. Je nieuwe hond zal ongetwijfeld veel aandacht vragen, maar vergeet je eerste hond(en) niet! 
  10. Als je een hond uit het asiel adopteert, wees je er dan van bewust dat hij moet herstellen van een stressvol verblijf in het asiel. Hij zal eerst tot rust moeten komen voor hij een band op bouwt met je andere honden. Als je al een stabiele en rustige hond hebt, kan zijn gedrag je nieuwe hond juist helpen sneller tot rust te komen. 
  11. Honden uit het buitenland zijn meer gewend in roedels te leven aangezien zij op straat de roedel nodig hebben om te overleven. Echter, die roedel kiezen zij zelf, nu maak jij de keuze voor hen. Zorg dat jij de leiding neemt en bepaalt wat er wel en niet gebeurt in huis. 
  12. Als na vier weken er nog steeds veel spanning is tussen je eerste hond(en) en je nieuwe, raadpleeg dan een gedragskundige.

Honden aan elkaar introduceren Verhuisdieren

Uiteindelijk rekent jouw roedel erop dat jij de leiding neemt, beslissingen maakt en weet wat het beste is voor elk lid. Honden houden van rust en regelmaat en het is aan jou hen dat te geven. 

Als je een nieuwe hond op de juiste manier introduceert, kun je ontzettend een plezier beleven aan je nieuw samengestelde roedel! 

Heb je een vraag voor Ulrike, dan kun je haar bellen: Op donderdag tussen 10-12 uur en zondagavond tussen 19-20 uur heeft zij telefonisch spreekuur. Heb je een noodsituatie dan kun je haar een WhatsApp of sms sturen: 06-50603605

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar

Volg jij ons al?