Het hebben van verlatingsangst is sneu voor je hond, maar ook erg vervelend voor jou als baas. Het beperkt je vrijheid en kan zelfs je sociale leven beïnvloeden als je viervoeter niet even alleen kan zijn.
Om verlatingsangst weg te nemen, is het belangrijk te weten wat er precies gebeurt bij je hond. Hondengedragskundige Ulrike Meder heeft zich in het probleem verdiept en legt uit.
Baas als hoofd van de roedel
Een hond is een roedeldier. De honden in een roedel zijn altijd samen en bieden elkaar bescherming. Als baas sta je bovenaan de roedel. Het voelt voor een hond extra tegennatuurlijk als je als hoofd van de roedel weggaat. Hierdoor ontstaat stress bij de achtergebleven hond.
Meestal kan een hond leren omgaan met die stress en weet hij dat hij veilig is. Het eerste half uur dat hij alleen is, blijft hij alert en wacht hij tot het baasje terugkomt. Na een half uur vindt je hond meestal de rust om te gaan slapen voor zo’n anderhalf tot twee uur.
Twee uur is ideale 'alleentijd'
Eigenlijk is twee uur de meest ideale tijd om een hond alleen te laten. Het alleen zijn biedt namelijk ook een goede gelegenheid voor de hond om te rusten.
Als je als baas toch nog niet terug bent na twee uur, lukt het een hond zonder extreme verlatingsangst vaak wel om opnieuw in slaap te vallen voor zo’n twee uur. Wordt de hond daarna wakker en de baas is er nog niet? Vrijwel automatisch komt dan het stresshormoon vrij.
Een hond vijf uur alleen laten, is eigenlijk het maximum. Zorg dat de hond ervoor is uitgelaten, hersenwerk heeft gedaan en het liefst wat te eten heeft gekregen.
Stresshormoon veroorzaakt angst
De aanmaak van het stresshormoon zorgt direct voor angst bij honden met verlatingsangst. De hond vindt geen rust en raakt opgewonden en gestrest. Uiteindelijk komt hij zelfs in een overlevingsmodus. Dit betekent een verhoogde bloeddruk, hogere hartslag en de aanmaak van cortisol; het stresshormoon wordt alleen maar meer aangemaakt.
Baby’s kun je laten huilen, omdat zij uiteindelijk meestal in slaap vallen. Maar bij een hond gaat angst van kwaad tot erger. Een hond in een stresssituatie komt er alleen niet uit en raakt meer in paniek.
Stresssignalen bij de hond:
- piepen
- huilen
- onverstoorbaar doorblaffen
- schade aanrichten
Je hond ervaart negatieve gevoelens en die moeten eruit. De ene hond uit dat door te blaffen, de andere door iets kapot te maken.
Honden uit een asiel of het buitenland
Een extra waarschuwing geldt voor honden uit het asiel of uit het buitenland. Nieuwe eigenaren houden overal rekening mee: onzekerheid, angst, onzindelijk, maar vrijwel nooit met het feit dat het dier hoogstwaarschijnlijk niet alleen kan zijn. Een straathond heeft altijd in een roedel geleefd en is nog nooit alleen geweest. En van een hond uit het asiel ken je nooit zijn volledige achtergrond.
Tips om alleen zijn aan te leren:
- Geef geen lekkers
- Ga niet extreem aaien of uitgebreid gedag zeggen
- Laat een kong achter om leeg te likken (rustgevend voor de hersenen van je hond)
- Stuur de hond op z’n plek om een signaal van veiligheid af te geven
- Oefen eerst met een bench voordat je hem hierin achterlaat
Trainen van de bench
Als je je hond na iedere wandeling naar de bench laat gaan, wordt dit een rustplek. Als je dan toch een keer weggaat, is de overgang niet zo groot. De bench is ook een goede training om de hond te leren dat hij in huis veilig is.
Deze tips gelden voor honden die geen extreme vorm van verlatingsangst hebben. Er zijn vaak andere maatregelen nodig voor honden die veel last van verlatingsangst hebben.
Cursus via de Huisdierenschool
Heeft jouw hond verlatingsangst en wil je daarmee aan de slag? Dan hebben wij de juiste online cursus voor je op de Huisdierenschool.