Verlatingsangst bij hond door stresshormoon

Het hebben van verlatingsangst is sneu voor de hond, maar soms ook erg vervelend voor de baas. Het beperkt je vrijheid en kan zelfs van invloed zijn op je sociale leven als je viervoeter niet even alleen kan zijn.

Hondenexpert Nienke Oort & Ulrike Meder
30-09-2016

Om verlatingsangst weg te nemen is het belangrijk te weten wat er precies gebeurd bij je hond. Hondengedragskundige Ulrike Meder heeft zich in het probleem verdiept en legt uit.

Roedeldier

“Een hond is een roedeldier. De honden in een roedel zijn altijd samen en bieden elkaar bescherming. Als baas sta je bovenaan de roedel dus voelt het voor de hond extra tegennatuurlijk als je als hoofd van de roedel weggaat. Hierdoor ontstaat stress bij de achtergebleven hond”, vertelt Ulrike.

Meestal kan een hond leren om gaan met die stress en weten dat hij evengoed veilig is. In dat geval zal het dier het eerste half uur dat hij alleen is, alert blijven en wachten tot het baasje terugkomt. Na dat half uur vindt het dier meestal de rust om te gaan slapen voor zo’n anderhalf tot twee uur. “

Twee uur is ideale alleentijd

Eigenlijk is twee uur de meest ideale tijd om een hond alleen te laten. Het alleen zijn biedt namelijk ook een goede gelegenheid voor de hond om tot rust te komen”, vult de hondenkenner aan.

Als je als baas toch nog niet terug bent na twee uur, lukt het een hond zonder extreme verlatingsangst vaak wel om opnieuw in slaap te vallen voor zo’n twee uur. “Maar als de hond dán wakker wordt en de baas, het hoofd van de roedel, is er nog steeds niet, komt vrijwel automatisch het stresshormoon los”, waarschuwt Ulrike.

Een uur of vijf een hond alleen laten is dus eigenlijk het maximum, “en dan alleen zo lang als de hond daarvoor ook flink is uitgelaten, wat hersenwerk heeft gedaan en het liefst wat te eten heeft gekregen.”

Stresshormoon veroorzaakt angst

Bij honden met verlatingsangst slaat de aanmaak van het stresshormoon vrijwel direct om in angst. De hond zal in dat geval geen rust kunnen vinden en alleen maar meer opgewonden en gestrest raken. Uiteindelijk komt hij zelfs in een overlevingsmodus; dus een verhoogde bloeddruk, hogere hartslag en de aanmaak van cortisol; het stresshormoon wordt alleen maar hoger.

“Baby’s kun je laten huilen, zij vallen uiteindelijk meestal in slaap. Maar bij een hond gaat het van kwaad tot erger. Een hond in een stresssituatie, komt daar alleen niet uit en zal alleen maar meer over zijn toeren raken.”

Stresssignalen bij de hond:

 • piepen
 • huilen
 • onverstoorbaar door blaffen 
 • slopen

“Het dier ervaart negatieve gevoelens en die moeten eruit. De één uit dat door te blaffen, de ander gaat iets kapot maken”, verduidelijkt ze.

Ulrike waarschuwt extra voor hondjes die uit het asiel komen of herplaatst worden vanuit het buitenland. “Nieuwe eigenaren houden overal rekening mee: onzekerheid, angst, onzindelijk, maar vrijwel nooit met het feit dat het dier hoogstwaarschijnlijk niet alleen kan zijn. Een hond van de straat heeft altijd in een roedel geleefd en is nog nooit alleen geweest. En van een hond uit het asiel weet je nooit zijn volledige achtergrond.”

Tips om alleen zijn aan te leren:

 • Geef juist niet iets lekkers of ga het dier niet extreem aaien en gedag zeggen. Dat is affectie tonen en daarmee leert de hond dat het weggaan van jou als baas iets naars is. Een kong geven die leeg gelikt kan worden is nog wel een optie, omdat likken rustgevend werkt voor de hersenen.
   
 • Stuur de hond op z’n plek of laat hem achter in een kleinere ruimte. Daarmee geef je signaal af: ik laat je hier achter, maar je bent veilig.
   
 • Als je de hond alleen laat in de bench, zorg dan dat een verblijf in de bench tot de routine van de hond behoort. Dus breng het dier na elke wandeling naar de bench, waarmee je zegt: dit is je rustplek. Als je dan een keer weggaat, is de overgang niet zo groot. Daarbij is het gebruik van een bench ook een goede training om de hond te leren dat hij in huis veilig is en jou als baas niet constant hoeft te volgen in huis. Bench is veilig, punt.

Deze tips gaan op voor honden geen extreme vorm van verlatingsangst hebben. Bij honden die wel veel last van verlatingsangst hebben, zijn vaak andere maatregelen nodig. 

Want extreme verlatingsangst hoeft geen hopeloze zaak te zijn. Lucy kon geen minuut alleen thuis zijn zonder heel erg gestrest te raken. Na veel geduld en wat training, kan ook zij nu lekker gaan slapen als de baas even weggaat.

Klik hier voor een vraag aan Ulrike

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's