Soms is het nodig om voor een kat een nieuw thuis te zoeken. Katten zijn natuurlijk eigenzinnige beestjes en elke kat reageert weer anders op een nieuwe leefomgeving. Hier geven we tips voor een goede overdracht naar een nieuw baasje.
Doe de chip en paspoort check
Elke kat in Nederland moet een paspoort en een chip hebben. Check of dit allebei goed geregeld en geregistreerd is. Zonder deze twee mag je je kat niet herplaatsen via Verhuisdieren.
Leg afspraken vast
Wat doen jullie als de adoptie toch niet goed loopt? Is er een proefperiode? Wanneer gaat de kat naar zijn nieuwe baasje? Dit zijn allemaal belangrijke zaken om goed vast te leggen. Dat doe je bijvoorbeeld in een adoptieovereenkomst. Zo weet je allebei waar je aan toe bent. Download hier een voorbeeld van een adoptieovereenkomst.
Hoe draag je je kat over?
Het is slim om zelf even langs te gaan bij het nieuwe baasje, dan heb je een beeld waar je kat naar toe gaat. Qua overdracht kun je ervoor kiezen om de kat te brengen of het nieuwe baasje de kat te laten ophalen. Zeg in allebei de gevallen wel gedag, maar probeer dit zonder al te veel emotie te doen. Dat werkt voor de kat alleen maar verwarrend en levert misschien meer stress op. Neem ook wat spulletjes, zoals een mandje en vertrouwde speeltjes mee zodat de kat makkelijker kan wennen.
Overdracht kat vanuit België
Gaat de kat vanuit België in Nederland wonen? Dan is het belangrijk dat de kat een chip en paspoort heeft. Ook is castratie verplicht, dus zorg ervoor dat dit goed geregeld is.
Tips voor het nieuwe baasje van de kat
Wil je het nieuwe baasje op weg helpen met je kat? Geef hem dan zoveel mogelijk kennis mee over het karakter en de behoeften van je kat. Ook kun je het nieuwe baasje deze tips meegeven:
- Voor een kat betekent een nieuwe omgeving ook stress, met als gevolg een verminderde weerstand. Hou de kat minstens de eerste twee maanden binnen om hem aan zijn nieuwe huis te laten wennen.
- Katten hebben een aangeboren navigatiesysteem in hun hoofd. Zorg dat de ramen en deuren in de eerste periode dicht zijn, want als de kat naar buiten vlucht, heb je kans dat hij linea recta weer naar zijn oude huis loopt.
Tips om een kat te laten wennen in een nieuw huis
- Laat de kat in zijn eigen tempo wennen aan zijn nieuwe leefomgeving en gezinsleden, het is immers niet zijn territorium. De kat heeft in het begin veel behoefte aan rust en wil het liefst alleen op ontdekkingsreis.
- Het beste kun je de kat eerst afzonderen in een kamer waar hij rust heeft en zich veilig kan voelen. Zet zijn mandje in de buurt. Zo heeft hij een bekende geur om zich heen, waardoor hij sneller op zijn gemak is. Zorg dat er eten en drinken in de buurt staat.
- Laat de kat rustig kennis maken met zijn nieuwe baasje. Dwing hem tot niets. Til hem niet tegen zijn zin op om te knuffelen. Het werkt natuurlijk wel als je iets lekkers voor de kat hebt.
Tips om een kat te laten wennen aan een andere kat
- Houd de katten de eerste dagen gescheiden. Als het namelijk misgaat bij de eerste ontmoeting, kan dat traumatisch zijn voor de nieuwe kat. Je kunt de katten aan elkaar laten wennen door eerst de nieuwe kat te aaien en vervolgens je andere kat. Zo kunnen de katten wennen aan elkaars luchtje.
- Als de nieuwe kat op zijn gemak lijkt in zijn eigen kamer, kun je de deur op een klein kiertje zetten. Zorg dat ze nog geen oogcontact kunnen maken. Alleen een beetje snuffelen. Als dit goed gaat kunt je de katten onder jouw supervisie een korte periode in één kamer laten. Probeer ze af te leiden door ze wat lekkers te geven. Zorg ervoor dat de katten zich ten alle tijden terug kunnen trekken naar een veilige plek.
- Neem de tijd! Katten het laten uitvechten is echt dieronvriendelijk. Als je met geduld de katten langzaam aan elkaar laat wennen, gaat het meestal helemaal goed. Als het toch niet lukt, kun je het beste een gedragsdeskundige in huis halen. De kat weer herplaatsen is meestal geen goede optie, omdat hij dan weer opnieuw moet wennen aan een omgeving en dat is heel zwaar en traumatisch voor een kat.
Tips om een kat te laten wennen aan een hond
- Het wennen aan een hond is niet anders dan het wennen aan een andere kat. Hou ze eerst apart en laat ze daarna langzaam aan elkaars geur wennen. Dan kun je ze voorzichtig laten snuffelen en pas als dat helemaal goed gaat kun je ze - onder toezicht - samen in een ruimte laten. Zorg dan wel voor genoeg afleiding en de optie om zich beide terug te trekken naar een veilige plek.
- Het helpt als je de hond bij het zien van de kat consequent een snoepje geeft. Als je dat volhoudt, krijgt de hond een positieve associatie bij het zien van de kat en dat helpt ook bij de acceptatie.
Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn
Steun de stichting
- Ontvang notificaties van nieuwe matches
- Bekijk contactgegevens van matches
- Support onze stichting voor 1 jaar