Wanneer kan je adoptiekat naar buiten?

Katten besteden veel tijd aan het exploreren van en jagen binnen hun leefgebied. Het is daarom fijn als je kat naar buiten kan, dit draagt bij aan zijn welzijn. Wanneer je een volwassen kat hebt geadopteerd en je hem naar buiten wil laten, hoe doe je dat dan? Kan je adoptiekat meteen naar buiten of moet je hier een periode mee wachten? 

Kattenexpert Kirsten Meijer
09-12-2017

Allereerst moet je je adoptiekat laten wennen binnenshuis. Hij komt namelijk in een nieuw territorium terecht. Is hij de enige kat? Dan is de kans groter dat hij sneller went. Maar heb je al een andere kat in huis, dan is het belangrijk dat, met een goede introductie, zij eerst aan elkaar wennen voordat je adoptiekat naar buiten gaat. 

Meestal raad ik aan om de nieuwe kat pas naar buiten te laten wanneer hij vertrouwd is met de geuren en geluiden in huis en de omgeving en hier niet meer van schrikken. Om hem te laten wennen aan de geluiden en geuren van buiten kan je een hor in een raam of deur plaatsen. Hierdoor voorkom je dat hij schrikt wanneer hij buiten komt en dan in paniek vlucht terwijl hij de omgeving mogelijk nog onvoldoende herkent.

Kat thuis laten komen voor eten

Daarnaast kan je hem trainen naar binnen te komen door hem op vaste tijdstippen iets extra lekkers, zoals natvoer, te eten te geven. Doe dit enkele weken zodat hij hier goed aan went. Dit zal ervoor zorgen dat je kat naar huis komt wanneer het etenstijd is. 

Voordat hij naar buiten mag is het verstandig om ervoor te zorgen dat hij gechipt, gecastreerd en geënd is! Ook is het goed om te weten of hij in zijn vorige huis ook buiten kwam en hoe hij zich daar gedroeg.

En dan is het zover, je adoptiekat mag naar buiten. Heeft hij al belangstelling laten zien voor het buitengebeuren? Dan is de kans groter dat hij makkelijker went. Maar soms is een kat helemaal niet geïnteresseerd in het buitengebeuren. Het is het beste om je kat zelf het tempo hierin te laten bepalen. 

Karakter van adoptiekat

Ook het karakter van je adoptiekat speelt mee! Is hij wat angstig aangelegd dan kan je hem beter met kleinere stapjes laten wennen. Dus niet gelijk een aantal uur alleen in de tuin laten, maar erbij blijven en hem altijd de mogelijkheid geven om weer naar binnen te gaan. Je kan ook je tuin afzetten zodat hij in de tuin blijft en spannende dingen, zoals andere katten en verkeer, uit zijn buurt blijven.

Blijf de eerste keren dat je je kat naar buiten laat gaan erbij, ook al is hij wat brutaler van karakter. En laat hem in eerste instantie een korte tijd buiten. Hierdoor kan je zien hoe hij reageert want ook voor een brutalere kat is het best spannend.  

Kat op balkon

Wat nou als je geen tuin hebt, maar je wil hem wel laten genieten van het buitenleven? Heb je een balkon? Zet deze dan af, maak het interessant met plantjes, schuil- en uitkijkplekken en installeer een kattenluik of laat een raampje open zodat hij, wanneer hij wil, op het balkon kan.

Je kan je kat ook trainen om aan een tuigje te wandelen in de buurt. Doe dit met kleine stapjes en laat je kat het tempo bepalen!

Overleg eens met de benedenburen of je een trapje naar hun tuin mag maken zodat hij via dit trapje naar beneden kan. Ook dan is het goed om een kattenluik te installeren zodat hij ook weer naar binnen kan wanneer hij dat wil.

         Mail je vraag         

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.