Fabel: vechtende katten het zelf laten oplossen

Katten kunnen om verschillende redenen problemen met elkaar hebben. Het zijn territoriale dieren die hun territorium verdedigen, dus een nieuwkomer in huis kan tot een conflict leiden.

Kattenexpert Yvon Sweere
13-11-2013

Ook kunnen katten die elkaar kennen plots een conflict krijgen, bijvoorbeeld als gevolg van redirectie-agressie. Hiermee wordt bedoeld dat een kat opgebouwde spanning (bijvoorbeeld door het zien van een buurkat in de tuin) afreageert op een ander die niets met de spanning te maken heeft.

Laten uitvechten verergert situatie 

Het veel gehoorde advies bij onderlinge problemen is dat je het katten moet ‘laten uitvechten’. Dit leidt echter vaak tot een verergering van de situatie. Een conflict zorgt vrijwel direct voor onaangename associaties (‘jij bent eng’) dus ieder gevecht wat daar op volgt zal deze onaangename associatie versterken en tot meer wantrouwen leiden.

Vaak ontstaat er ook stress en angst bij een of beide katten waardoor de volgende keer de vlam nog sneller en heviger in de pan kan slaan.

Katten scheiden

Als katten die samenleven opeens hevige agressie naar elkaar vertonen, is het belangrijk dat je de katten direct van elkaar scheidt en in een aparte kamer laat kalmeren. Sommige katten zijn na een paar uurtjes gekalmeerd, andere katten hebben daar een paar dagen voor nodig.

Een nieuwe kat moet altijd voorzichtig geïntroduceerd worden. Op mijn specialse website voor agressieve katten, vindt je een stappenplan voor de juiste introductie.

Fabel: Onzindelijke kat is gestrest

Fabel: Agressive kat fysiek de baas zijn

Fabel: Kat weet wanneer hij stout is geweest

Fabel: Kat plast uit jaloezie