Fabel: agressieve kat fysiek de baas zijn

Onder het motto ‘je moet hem laten zien wie de baas is’ worden katten soms fysiek gestraft of tegen de grond gedrukt. Dit advies wordt vooral gegeven als het om agressieve katten gaat.

Kattenexpert Yvon Sweere
27-12-2013

Er zijn verschillende redenen waarom katten agressie vertonen maar het begrip 'baas' is hun vreemd. Wanneer een angstige kat zich in het nauw gedreven voelt, kan hij agressie in gaan zetten om uit de voor hem benarde situatie te komen. Ook pijn en stress kunnen tot agressie leiden. Een andere veel voorkomende vorm van agressie is spelagressie waarbij een kat ledematen aan ziet voor spel en prooi.

Kat fysiek straffen helpt niet

In alle gevallen leidt fysieke straf tot een verergering van het probleem. Een angstige en gestreste kat zal zich nog meer bedreigd voelen en nog feller in de verdediging schieten. Bij een kat die spelagressie vertoont, zal fysieke straf tot nog meer (spel)opwinding leiden.

Vertoont uw kat agressie, kijk de kat dan niet aan, houd afstand en straf de kat niet. Laat de kat eventueel in een aparte kamer kalmeren. Blijft uw kat agressie inzetten, laat dan eerst een medische oorzaak uitsluiten door een dierenarts en schakel vervolgens deskundige hulp van een kattengedragstherapeut in.

Fabel: Onzindelijke kat is gestrest

Fabel: Kat weet wanneer hij stout is geweest

Fabel: Vechtende katten het zelf laten oplossen

Fabel: Kat plast uit jaloezie

         Mail je vraag          

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.