Mensen plakken vaak menselijke emoties op het gedrag van hun kat, vooral jaloezie wordt vaak als verklaring voor probleemgedrag gegeven. De kat sproeit in huis of is agressief omdat hij jaloers is op de baby of op het nieuwe kitten.
Jaloezie, schuldgevoel of schaamte zijn echter secundaire emoties, en - anders dan primaire emoties zoals angst, woede of plezier - hebben katten dit soort emoties niet gemeen met mensen. Secundaire emoties zijn namelijk zelfbewuste emoties: emoties die gerelateerd zijn aan zelfbewustzijn en hoe andere op ons reageren.
Kat is niet zelfbewust
Bij katten is zelfbewustzijn niet aangetoond. Bij kinderen ontstaat jaloezie ook pas op de leeftijd van drie jaar, en daarbij is de opvoeding en de cultuur ook van invloed.
Het gedrag van katten is vaak op andere manieren te verklaren. Een kat die bijvoorbeeld niet meer speelt als er een kitten in huis komt en gaat blazen als het kitten te dichtbij komt, vertoont stress en angst en geen jaloezie. Een kat die gaat sproeien omdat er een baby is geboren voelt zich door alle veranderingen niet meer zeker van zijn territorium en wil zijn geurvlag achterlaten. Ook kan een kat buiten de bak gaan plassen omdat de kattenbak bijvoorbeeld minder vaak verschoond wordt.
Leer de kattentaal
Bedenk dat katten wel angst, woede, plezier en lust kennen maar geen jaloezie, schaamte, trots of schuldgevoel. Probeer een alternatieve verklaring voor het gedrag te vinden door je te verdiepen in de lichaamstaal en de natuurlijke behoeften van katten. Dat kan via de cursus Goede start met je kat op de Huisdierenschool.
Fabel: Onzindelijke kat is gestrest
Fabel: Agressive kat fysiek de baas zijn
Fabel: Kat weet wanneer hij stout is geweest
Fabel: Vechtende katten het zelf laten oplossen