Fabel: onzindelijke kat is gestrest

Een kat die in huis plast komt heel veel voor en de heersende gedachte is dat stress daarin een grote rol speelt. Stress kan urinewegproblemen veroorzaken die op hun beurt tot onzindelijkheid kunnen leiden. Maar als een medische oorzaak door de dierenarts is uitgesloten, is de boosdoener bijna altijd de kattenbak.

Kattenexpert Yvon Sweere
22-01-2014

Katten hebben duidelijke voorkeuren voor het doen van hun behoeften en daar voldoen de meeste kattenbakken niet aan. Vieze bakken, overdekte bakken, te weinig bakken, te kleine bakken, verkeerde vullingen en verkeerde locaties. Allemaal redenen voor een kat om ergens anders zijn behoeften te doen.

Kat plast op bed of deurmat

Als een kat eenmaal de bak gaat mijden, kan hij vervolgens vrij snel leren dat een andere locatie beter aan zijn wensen voldoet. De bank, deurmat of bed zijn niet overdekt, wel schoon, ruim en rustig, en prettig voelend aan de pootjes; prima plekken om er voortaan te plassen of te poepen! Als gevolg van een verkeerd ‘kattenbakmanagement’ ontstaat er dus al snel een geconditioneerde (aangeleerde) onzindelijkheid, een door gedragstherapeuten veelvuldig gestelde diagnose.

Eerst urineonderzoek

Als uw kat naast de bak plast of poept is, laat dan als eerste de urine onderzoeken. Is er geen medische oorzaak, ga dan als eerste aan de slag met de kattenbakken. Op mijn speciale website over onzindelijkheid, vindt u tips voor een goed kattenbakmanagement. Is het probleem dan nog niet opgelost, dan is de onzindelijkheid waarschijnlijk geconditioneerd en kan een gedragstherapeut je helpen de conditionering te doorbreken.

Fabel: Agressieve kat fysiek de baas zijn

Fabel: Kat weet wanneer hij stout is geweest

Fabel: Vechtende katten het zelf laten oplossen

Fabel: Kat plast uit jaloezie

Mail je vraag

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.