Onzindelijkheid bij katten oplossen

Onzindelijkheid is gemakkelijk te voorkomen als je je aan een paar regels houdt. Katten houden er bijvoorbeeld niet van om op dezelfde plek te plassen en te poepen, zorg dus altijd voor twee kattenbakken. 

Kattenexpert Yvon Sweere
10-03-2012

Heb je meerdere katten dan is de regel: aantal katten +1 = aantal bakken. Dat is misschien wel even schrikken als je drie katten hebt maar het is natuurlijk nog vervelender als een van je katten straks onzindelijk is.

Kattenbakken kun je het beste verspreiden over het huis, zeker als de katten geen vriendjes zijn. Er is dan altijd ergens een veilige, rustige plek die niet toevallig ‘geclaimd’ wordt door een niet-bevriende kat. Katten hebben ook een voorkeur voor een open bak. Voor fanatieke gravers die het grit over de rand heen graven, zijn er hoge bakken te koop maar je kunt er natuurlijk ook een zelf maken door uit een plastic opbergbox een U-opening te snijden.

Kattenbakvulling

De vulling is ook heel belangrijk. Uit keuzetesten blijkt dat katten een voorkeur hebben voor fijn, geurloos, klontvormend grit. Leg geen kranten of iets dergelijks op de bodem van de bak, daar trekt de urine in en dat gaat stinken. Houd de bakken goed schoon door de klonten er dagelijks uit te scheppen en maak ze minimaal één keer per week volledig schoon met heet water.

Het kan zijn dat ze tips niet helpen als je kat al onzindelijk is. Dat komt omdat conditionering dan een rol is gaan spelen. Dat betekent dat je kat inmiddels geleerd heeft het ergens anders te doen. Een kattengedragstherapeut kan je dan helpen met het doorbreken van dit ongewenst aangeleerde gedrag.

Medische oorzaak onzindelijkheid

Laat overigens altijd eerst een medische oorzaak uitsluiten. Buiten de bak plassen kan namelijk ook een medische oorzaak hebben, zoals blaasgruis of blaasontsteking.


         Mail je vraag        

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's