Stress bij herplaatsing kat

Een huisdier neem je voor je leven, maar soms zijn er omstandigheden waarin herplaatsing beter kan zijn voor het dier. Dat geldt ook voor katten. Zo kan een kat in een omgeving opgroeien die niet voldoet aan zijn behoeften.

Kattenexpert Yvon Sweere
14-10-2015

Denk bijvoorbeeld aan een actieve jonge kat die in een appartement zijn energie niet kwijt kan. Ook kan het voorkomen dat een kat voortdurend stress ervaart en dat de bron van stress niet kan worden weggenomen. Bijvoorbeeld als een kat zich niet veilig voelt in zijn leefomgeving omdat er vreemde katten in de tuin komen en de tuin niet afgeschermd kan worden.

Kat naar dierenasiel?

Herplaatsing is dus soms beter voor het welzijn van de kat, maar omdat een kat een territoriaal dier is, is een verhuizing naar een vreemde omgeving wel heel stressvol. De meeste katten hebben niet geleerd te reizen en zijn ook nooit eerder in een andere omgeving geweest. Behalve bij de dierenarts en dat is in veel gevallen geen prettige ervaring geweest.

Vaak wordt er bij herplaatsing voor het asiel gekozen. In een asiel moeten katten echter niet alleen aan een nieuwe omgeving wennen, maar ook gedwongen samenleven met andere katten

De stress die dat oplevert, kan het welzijn van de kat aantasten en ook slecht zijn voor zijn gezondheid. Stress verlaagt namelijk de weerstand waardoor een kat vatbaarder wordt voor ziektes, zoals bijvoorbeeld blaasontsteking.

Herplaatsen via Verhuisdieren

Om dit te voorkomen, kun je een kat het beste vanuit zijn huidige leefomgeving direct in een nieuwe omgeving plaatsen. Verhuisdieren.nl kan hierbij helpen. Hier kun je een zoekprofiel aanmaken en wordt er een zo goed mogelijke match gemaakt tussen de behoeftes van de kat en die van de nieuwe eigenaar.