Shih tzu adopteren

De shih tzu: met zijn lange manen en koddige snoetje is dit natuurlijk een aandoenlijk leuk hondje. Vanwege zijn kleinere formaat, is het ook een hondje dat je makkelijk meeneemt. Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een shih tzu, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal zaken, zoals de karaktereigenschappen van de hond en veelvoorkomende gezondheidsproblemen.


Shih tzu herplaatsen

Karakter shih tzu

Dit parmantige vrolijke hondje is makkelijk om om je heen te hebben. Hij blaf relatief weinig, maar zijn lange haar heeft daarentegen wel weer meer dan gemiddeld verzorging nodig. En vergeet niet: ook kleine hondjes hebben een opvoeding en grenzen nodig. De shih tzu is een aanhankelijke hond die het liefst de hele dag in de buurt van zijn baasje is. 

Shih tzu herplaatsen

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je hond. Helaas kan het voorkomen dat je door omstandigheden niet meer voor je shih tzu kunt zorgen. In dat geval biedt herplaatsing een goede oplossing. Dankzij ons bijzondere matchingsysteem koppelen we, op een verantwoordelijke wijze, mens aan dier.  
Shih tzu herplaatsen

 

Shih tzu adopteren

Wil je een shih tzu adopteren? Bij Verhuisdieren kun je niet zoeken op ras, maar ook voor een shih tzu wordt wel eens een nieuw thuis gezocht. Ook voor hen is er plaats op Verhuisdieren en wie weet match jij wel met een shih tzu. Op deze manier beperken we het aantal dieren dat in een dierenasiel terechtkomt en gaan we malafide dierenhandel tegen. 
Bekijk ons adoptieaanbod

Gezondheid shih tzu

Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. Echter, door hun bouw lopen shih tzu's een hoger risico op bepaalde aandoeningen. Hieronder gaan we dieper in op veelvoorkomende aandoeningen:

Shih tzu aandoendingen

Atopie

Shih tzu's staan bekend om hun gevoeligheid voor allergieën. Vaak uit de allergie voor mijten, pollen of parasieten zich in ontstekingen van de huid. Hierdoor heeft de hond veel last van jeuk en irritatie. Er zijn verschillende behandelingen tegen atopie. Het uitvinden wat de allergie veroorzaakt kan een langdurig traject zijn. 

Brachycefaal obstructief syndroom

De platte snuit en stompe schedel van shih tzu gaan vaak gepaard met een vernauwde luchtpijp. Hierdoor zijn shih tzu's gevoelig voor brachycefaal obstructief syndroom. Deze aandoening houdt in dat er benauwdheid ontstaat als gevolg van hun stompe schedel. Het wordt ook wel BOS of platte snuitensyndroom genoemd. Door hun vernauwde luchtpijp hijgen shih tzu's minder goed en kunnen ze minder snel warmte afvoeren, waardoor ze een hoger risico lopen op oververhitting. Ook hangt hun tong vaak buiten hun bek, simpelweg omdat deze niet goed in de bek past. Tot slot heeft dit ras ook last van uitpuilende ogen als gevolg van de stompe schedel. Dit leidt tot oogklachten en kan zelfs leiden tot het uit de kas schieten van het oogje. Er bestaat er bepaalde medicatie om het ademhalen gemakkelijker te maken en ook een operatie behoort tot de mogelijkheden.

Heupdysplasie 

Ook bij kleine honden komt heupdysplasie voor. Hierbij ontstaat een afwijking in het heupgewricht dat kan leiden tot instabiliteit en chronische pijn. Dit is een erfelijke aandoening die vaak voorkomt bij de shih tzu. Overgewicht en te veel wandelen als hij nog een pup is, kan de aandoening vergergeren. Soms kan de aandoeningen met een operatie verholpen worden. 

Overige aandoeningen:

Naast de bovengenoemde aandoeningen lopen shih tzu's – in vergelijking met andere rashonden – een hoger risico op de volgende aandoeningen:

  • Oorontsteking (Otitis externa)
  • Holtevorming in het ruggenmerg, te klein achterhoofdsgat (Chiari malformatie/syringomyelie)
  • Ontsteking hoornvlies door gebrek aan traanvocht (Keratoconjunctivitis sicca)

Toch een shih tzu-pup kopen?

Natuurlijk is het leuk een kleine pup zelf op te voeden. Als je toch echt kiest voor een pup, zorg dan dat je een gezonde pup koopt! Bij de shih tzu is dat wel een extra uitdaging omdat dit hondje behoort tot zogenoemde brachycefale rassen. Dit betekent dat hun snuitje eigenlijk te kort is. Het schattige snurken is dus pure ademnood. En dat leuke tongetje wat er vaak uithangt, past dus gewoon niet goed in het bekkie. 

Nog buiten het feit dat het hondje hier veel last van ondervindt, loop je als baasje de kans veel geld kwijt te zijn aan de dierenarts en dat het diertje niet zo oud wordt, dus dat je alweer vroeg afscheid moet nemen... 

Ga op zoek naar een goede fokker (aangesloten bij de Raad van Beheer) en let juist op de lengte van het snuitje. Misschien kom je dan uit bij een kruising shih tzu met een ander hondje. Dat is prima! 

shih tzu herplaatsen

Shih tzu adopteren via Verhuisdieren

Shih tzu's staan met regelmaat op onze site. Hoewel je bij ons niet kunt selecteren op ras, is de kans groot dat als je een zoekprofiel aanmaakt waarin je aangeeft op zoek te zijn naar een klein hondje met lang haar die niet zo waaks is, er heus een keer een shih tzu bij zit! Het voordeel van een tweedekanshondje via Verhuisdieren adopteren is dat het oude baasje je al veel kan vertellen over het karakter van het hondje. Zo kun je beter bepalen of deze hond bij jou past dan wanneer je een pup neemt, wiens karakter zich nog moet vormen. Voor meer informatie over het adopteren van een hond, kun je terecht op onze pagina met tips bij de adoptie van een hond.

Meer over adopteren

Shih tzu herplaatsen via Verhuisdieren

De shih tzu belandt niet zo heel vaak in het asiel en als hij daar zit, vindt hij vaak erg snel een nieuw baasje. En gelukkig maar, want een verblijf in het asiel is erg stressvol voor honden. Zeker voor de shih tzu, die enorm baasgericht is en het verschrikkelijk vindt om alleen gelaten te worden.

Mocht je zelf een shi tzu moeten herplaatsen om wat voor reden dan ook, dan vindt je via verhuisdieren vaak erg snel een nieuw baasje voor deze vaak makkelijke hondjes. Wil je meer weten over het herplaatsen van je hondje, lees dan even onze tips. 

Meer over herplaatsen

Werkwijze Stichting Verhuisdieren

Bij Stichting Verhuisdieren letten we op de belangen en behoeften van een dier. Zo zorgen we ervoor dat de kans op een succesvolle match heel groot is en het aantal asieldieren in de toekomst daalt. Stichting Verhuisdieren werkt met een uniek selectiemodel waarmee er een juiste match wordt gecreëerd tussen mens en dier. Een zoek- of herplaatsingsprofiel aanmaken bij Verhuisdieren is gratis. Bovendien kan iedereen bij ons terecht voor advies over dieren. Lees meer over onze werkwijze.

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar