Kies ik een pup of volwassen hond?

Ze zijn zo schattig, die kleine jonge hondjes! Om op te vreten! Maar het kost ook tijd en toewijding om de pups op te voeden tot stabiele volwassen honden. Heb je die tijd of is het wellicht toch verstandiger om een iets oudere hond te verwelkomen als nieuwe vriend?


In dit artikel:

  • Voordelen van een pup

  • Nadelen van een pup 

  • Voordelen van een volwassen hond

  • Nadelen van een volwassen hond

  • Voordelen van adopteren via Verhuisdieren

Pup of volwassen hond?

door Nienke Oort

Nadat je je hebt verdiept in wat voor soort hond bij past, rashond, straathond of een tweedekanshond, komt de vraag of je een pup wil of een hond die al wat ouder is. Aan allebei zitten voor en nadelen die wij met behulp van onze experts voor je op een rij zetten.

Voordelen van een pup

Pup of volwassen hondHet grootste voordeel van een pup is dat je de socialisatie en eerste opvoeding zelf in de hand hebt. Dit geldt dan vooral voor een pup die je uit Nederland haalt, want pups uit het buitenland moeten eerst geënt worden tegen rabiës en dat kan pas als ze twaalf weken oud zijn en dan moet de vaccinatie nog 21 dagen inwerken. Een pup uit het buitenland is dus per definitie al zeker zestien weken oud.

Meestal worden deze honden geplaatst door een stichting of een gastgezin. In dat geval is het aan te raden goed na te vragen waar de hond de eerste zestien weken van zijn of haar leven door heeft gebracht en wat er aan socialisatietraining gedaan is. 

Als je al andere huisdieren hebt, kan het nemen van een jong dier in het voordeel zijn omdat dit de acceptatie kan bevorderen. 

Nadelen van een pup

“Een pup is veel werk!”, waarschuwt dierenarts Piet Hellemans. “Mensen vergissen zich daar nog wel eens in. Ik raad mensen met een baan aan sowieso vier weken vakantie op te nemen als je voor een pup kiest. De eerste paar weken ben je de hele dag in de weer met het kleine diertje. Zindelijk maken, voorkomen dat ie dingen stuk maakt, hem socialiseren met zaken die hij later vaker tegen gaat komen. Zoals andere honden, mee naar een restaurant, mee in de auto of het openbaar vervoer, noem maar op.”

jonge hond opvoeden kost tijdUlrike Meder, hondengedragsdeskundige bij Dogrelate, is het eens met Piet. “Een jonge hond vraagt veel tijd en geduld. Wel waarschuw ik dat mensen de socialisatieperiode soms ook een beetje te heftig maken voor de pup. Ze nemen ze echt overal mee en te lang. Als de hond overprikkeld raakt, neemt hij niets meer op en kan zelfs angsten ontwikkelen. Wees daar dus voorzichtig mee en doseer nieuwe indrukken voor de hond.”

Ook wil Ulrike graag erop wijzen dat de puppytijd nog niet eens de ‘lastigste fase’ is van een jonge hond. Met name de puberteit vergt veel geduld. Veel honden gaan hun baas uitdagen en zullen momenten hebben dat ze niet luisteren. “Het kost tijd om een band op te bouwen, zeker met een jonge hond kan dat even duren. Zowel baas als hond moeten leren op elkaar te vertrouwen. Dat gaat steeds beter naar mate de hond ervaart dat jij als baas de beslissingen neemt en de hond daar ook profijt van heeft. Hoe vaker een situatie ten goede wordt opgelost, hoe sterker de band zal worden tussen mens en dier.”

Eerste hond? Neem een volwassen dier!

Ulrike zou zelfs willen aanraden om als eerste hond een volwassen hond te nemen. “Een pup kan echt een te grote uitdaging zijn en een volwassen hond kan jou als nieuw baasje zelfs mooie dingen leren…"

Piet haakt daar graag op in. "Een nieuwe baas heeft bij een pup nog geen idee heeft wat voor karakter het dier gaat krijgen. Natuurlijk kun je daar  met een rashond enigszins een idee van hebben, maar ook binnen een bepaald ras lopen de karakters van de honden enorm uiteen. Bij een pup weet je niet of het een hond wordt die veel aandacht gaat vragen of zichzelf juist prima kan vermaken. Of het een hond is die wat onzeker is en en makkelijker angsten ontwikkelt of juist heel zelfverzekerd is en geen uitdaging uit de weg gaat. Elk karakter vergt een andere aanpak en opvoeding. Het is dus een risico met een pup, of de hond uiteindelijk uitgroeit tot het dier dat je voor ogen had.”

Voordelen van een volwassen hond

Met een volwassen hond weet je wel wat voor karakter je in huis haalt. “Een hond die de twee jaar gepasseerd is, is redelijke uitgekristalliseerd qua ontwikkeling van het karakter. En als het goed is, kun je bij een tweedekans hond, of je deze nu uit het asiel haalt, bij een stichting vandaan of via Verhuisdieren eerst kijken of het klikt tussen jullie. Ga een paar keer wandelen met het dier. Vraag of hij eerst een paar nachtjes mag komen logeren voor je definitief over gaat tot adoptie”, zegt dierenarts Piet.

Een volwassen hond vraagt over het algemeen minder tijd en aandacht. Als het goed is, is het dier zindelijk, kent hij de basiscommando’s en is hij gesocialiseerd met de meest gangbare zaken. 

Vertrouwen makkelijker op te bouwen met volwassen hond

Volgens Ulrike kun je met een volgroeide hond net zo’n bijzondere band op bouwen als met een pup. In sommige gevallen werkt het zelfs beter, zoals als het voor de baas de eerste hond is. “Samen in die vertrouwensband groeien is het mooiste wat er is en vaak wat eenvoudiger met een volwassen hond, omdat die geen puberteit meer door gaat.” 

Voordelen Volwassen hond

Groot misverstand is dat een volwassen hond geen nieuwe dingen meer zou kunnen leren of ongewenst gedrag zou kunnen afleren. 

“Het kost misschien wat meer tijd, maar honden blijven hun hele leven leergierig. Ze vinden het leuk om nieuwe dingen aan te leren, dus met geduld en tijd lukt het echt wel om bepaalde zaken nog aan te leren. Lastiger is om ongewenst gedrag af te leren”, erkent Ulrike. 

Nadelen van een volwassen hond

Het kan gebeuren dat een hond toch gedrag vertoond dat niet gewenst is. Dat kan overmatig blaffen zijn, uitvallen naar andere honden, tekeer gaan tegen visite of niet even alleen kunnen zijn

Het beste werkt het om het gewenste gedrag te motiveren. “In sommige gevallen is bij de vorige eigenaar niet voldaan aan de behoeften van de hond en daardoor is de hond niet in balans. Begin dus met voldoen aan de behoeften van het dier: voldoende beweging en uitdaging, regels en regelmaat. Socialisatie begint bij de band tussen eigenaar en hond, waarbij de eigenaar leert de hond te leiden en de hond leert te volgen. Op het moment dat de hond in balans is, zal het een blije, netjes gedragende hond zijn. In ernstige gevallen kan een re-socialisatie in een stabiele hondenroedel nodig zijn.”

Voordelen van adopteren via Verhuisdieren

Het grote voordeel van een tweedekans hond adopteren via Verhuisdieren ten opzichte van een dierenasiel is dat je als nieuwe baasje rechtstreeks in contact staat met de vorige baas of met de stichting die het dier herplaatst. De oude baas kan veel vertellen over het gedrag, het karakter, eigenaardigheden of behoeften van de hond. Al deze achtergrond informatie maakt de overname van het dier makkelijker en de kans van slagen groter. 

Daarnaast wordt een dier een verblijf in het dierenasiel bespaart, een zeer stressvolle ervaring voor een hond, zegt Ulrike. “Honden in het asiel missen hun roddelleider; ze hebben in het asiel meerdere verzorgers. Daarnaast worden ze gedwongen met meerdere soortgenoten samen te leven, of ze willen of niet. Dat kan leiden tot gedragsproblemen die later weer lastig af te leren kunnen zijn.”

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar