Als je hond losloopt is er meestal niets aan de hand. Maar zodra je hem aanlijnt, valt hij uit naar andere honden of mensen. Waarom doen sommige honden dat toch en wat is er aan te doen?
“Blaffen of uitvallen als de hond aan de riem zit, kan meerdere oorzaken hebben”, zegt Ulrike Meder, hondengedragskundige. “Het komt meer voor bij honden die in een drukke stad leven, bij honden in de puberteit of die herplaatst zijn.”
Het uitvallen heeft vrijwel altijd te maken met onzekerheid en of angst. “Een hond gaat tijdens de puberteit verschillende fases door. Door de hormonale ontwikkeling gaat de hond ook wat onzekere fases door. De dieren hebben nog weinig ervaring en veel situaties zijn nieuw voor de hond. Gillende kinderen, gedragingen van andere honden, een winkelkarretje dat lawaai maakt, het zijn allemaal voorbeelden waarvan een hond opeens kan schrikken.”
Blaffen en uitvallen
Als een hond schrikt, wil hij het liefst vluchten, weg van hetgeen dat hem bang maakt. “Dat zou een natuurlijke reactie zijn. Maar de hond zit aan de riem en kan dus niet weg. Het alternatief is dan in de aanval te gaan, en dat is uitvallen en blaffen.”
Baasjes schrikken vaak als de hond dit voor het eerst doet. “Want het was toch een schattige lieve pup die nooit naar deed. Het vertrouwen van de baas is daarmee geschaad en de onzekerheid slaat toe in soortgelijke situaties. Die onzekerheid van de baas, wordt weer gevoeld door de hond en daarom verergeren deze uitvallen vaak”, legt Ulrike uit.
Daarbij wordt de hond vaak ‘beloond’ voor zijn gedrag, want hetgeen waar hij tegen uitvalt, verdwijnt vaak ook direct. Een andere hond deinst terug, een kindje wordt weggetrokken of het baasje neemt de hond weg uit de bedreigende situatie. Ook dat versterkt het ongewenste gedrag.
Bij een herplaatser is het ook de onzekerheid die de hond parten speelt. “De hond komt in een nieuwe omgeving, met een nieuwe baas. Vreemde honden uit de buurt die op het dier af komen en hij mag nog niet los, want je hebt de hond net… Daarbij is de herplaatsing vaak gepaard gegaan met veel emotie. Niet alleen van de afscheidnemende baas, maar ook bij de nieuwe baas. Die gaat de hond juist veel affectie geven, terwijl dat de onzekerheid alleen maar zal aanwakkeren.”
Oplossing tegen uitvallende hond
“Jij moet de leiding nemen. Jij moet voor de hond beslissen. Heb dus aandacht voor je hond en de omgeving, laat je telefoon even in je zak. De hond moet weten dat hij erop kan vertrouwen dat als hij bij jou is, hem niets overkomt. Dus als je ziet dat jouw hond een naderende soortgenoot spannend vindt, dwing hem dan niet kennis te maken, maar ga de andere hond uit de weg. Geef je hond minimaal de ruimte van vijf meter. Door je leiderschap en het opbouwen van meer zelfvertrouwen komt je hond in een fase dat hij andere honden wel wil ontmoeten als hij weer in balans is."
Soms is het ook goed gewoon even stil te staan. Dan kan je hond van een afstandje de situatie in de gaten houden, zonder dat hij bij het wandelen op jou hoeft te letten. Ga je weer wandelen, houdt de hond dan naast je, nooit voor je. En let op dat er geen spanning van de riem op de hond staat, de lijn moet losjes hangen.”
“Laat je hond je niet meetrekken naar een andere hond. Jij bepaalt of hij daar naar toe mag of niet. Beloon rustig gedrag, dat stimuleert het zelfvertrouwen!”
Ulrike raadt aan om bij grote problemen en ernstige uitvalmomenten, toch een ervaren gedragskundige in te schakelen. Bij het verkeerd aanpakken van dergelijke problemen, kunnen situaties namelijk verergeren.
Meer informatie over uitvallende honden
In magazine #2 De Buitenlandse Hond staan twee uitgebreide artikelen over uitvalgedrag bij honden. Dit magazine (en ook #1) is te downloaden of op papier te bestellen via de Verhuisdieren webshop.