Honden in het asiel

Honden zijn roedeldieren, dus vinden ze het ontzettend leuk om te spelen en interactie te hebben met andere viervoeters. Ze leren van elkaar en corrigeren indien nodig. Echter, in een dierenasiel zijn ze 24/7 omringt door soortgenoten en dat kan soms behoorlijk wat stress opleveren.

Hondenexpert Ulrike Meder
25-05-2016

Vaak komt een hond al met een verhoogd stressniveau in het asiel aan. Zijn cortisol- en adrenalinelevels zijn verhoogd en normaal duurt het ongeveer 48 uur voor deze waardes weer genormaliseerd zijn. Echter, in een dierenasiel zijn zoveel prikkels en stress verhogende factoren, dat de gehaltes niet dalen. Op deze manier kan een verblijf in een asiel verregaande gevolgen hebben voor de gezondheid van een dier. 

Verblijf asiel

Dit is Bo, hij verblijft in het asiel waar ik de honden train.  Bo is zo opgewonden en gefrustreerd dat hij dominant en agressief wordt in zijn kennel. Gelukkig win ik langzaam zijn vertrouwen.

Zo mist een hond in een dierenasiel een roedelleider. In een thuissituatie is de baas dat en misschien een andere hond. In het asiel leven natuurlijk veel andere honden, maar vaak leven ze gescheiden en kunnen ze elkaar alleen zien, ruiken en horen, maar niet samen leven.

Regels en grenzen

Ook zijn het vaak veel verschillende vrijwilligers die met de dieren wandelen. Meestal zijn de vrijwilligers té lief voor de honden. Ze krijgen zoveel liefde en affectie, terwijl ze er niets voor hoeven doen. Honden snappen dat niet en kunnen daar van in de war raken. Juist het hanteren van regels en grenzen ervaren honden als veilig en prettig en houden hun in balans.

Tot slot brengen de honden de dag door op bijvoorbeeld een speelveld, maar meestal zonder soortgenoten. Dit geeft geen mentale uitdaging, maar tegelijkertijd kunnen ze ook geen rust vinden, omdat ze constant soortgenoten ruiken en horen en dus alert willen blijven. In een veilige thuissituatie, slaapt een hond wel tot achttien uur per dag!

Gevolgen verblijf in asiel

Als deze situatie te lang aanhoudt, kan een hond oververmoeid raken, of zelfs een burnout krijgen. Gevolg daarvan is dat hij sneller uit kan vallen, juist lusteloos wordt of onzindelijk.

Om een hond weer zo snel mogelijk zichzelf te laten worden bij een nieuw baasje thuis, en dat geldt dus ook voor de hondjes die worden aangeschaft via verhuisdieren.nl, is het dier niet alleen liefde geven, maar ook vooral regels en grenzen. Daarmee dwing je respect af en zal de het dier snel vertrouwen opbouwen.