10 fascinerende feiten over konijnen

Konijnen zijn echt bijzondere dieren. Als je daar nog niet van overtuigd was, moet je deze fascinerende feiten maar eens lezen! Holy moly! 

Konijnenexpert Marilleke Vrancken
18-01-2022

1. Konijnen eten hun eigen keutels op

Konijnen hebben een complex spijsverteringsstelsel en soms scheiden ze blindedarmkeutels uit. Deze hebben een andere vorm dan de normale keutels en zijn wat zachter van structuur. Blindedarmkeutels zijn een belangrijk onderdeel van het konijnendieet. Het lijkt vies maar door deze keutels op te eten, krijgen konijnen nog waardevolle voedingsstoffen binnen die tijdens de eerste verteringsronde gemist werden.

Volgens het stereotype eten konijnen wortels. Maar wortels bevatten veel suikers en zijn schadelijk voor konijnen(tanden) en het spijsverteringsstelsel wanneer ze in grote hoeveelheden gegeten worden. Gezonder is om het wortelloof en andere groene grassen of kruiden aan te bieden naast hooi.

2. Konijnentanden groeien wel 2 mm per week

De tanden van konijnen blijven heel hun leven lang groeien. Om deze groei onder controle te houden is het belangrijk dat konijnen dagelijks hun eigen grootte aan hooi eten. Wilgentakken zijn ook ideale hulpmiddelen om deze groei onder controle te houden.

Wanneer konijnen teveel brokken aangeboden krijgen, zullen ze minder hooi eten en vlugger verzadigd zijn. Een negatief gevolg hiervan is dat de konijnen hun blindedarmkeutels niet meer opeten en belangrijke voedingsstoffen laten liggen. Dit kan ook de oorzaak van plakpoep zijn. Een ander gevolg is dat hun tanden te lang kunnen worden en het eten moeilijker maken.

3. Konijnen kunnen achter zich kijken

Omdat konijnen prooidieren zijn, is het van levensbelang dat ze hun omgeving goed in de gaten houden. De ogen van konijnen staan langs de zijkant van hun hoofd en kunnen apart van elkaar bewegen. Ze hebben een gezichtsveld dat bijna tot 360° reikt. Hierdoor kunnen ze achter zich kijken maar vlak voor hun gezicht hebben ze een blinde vlek waarbij ze volledig op hun andere zintuigen moeten vertrouwen.

4. Binkies

Wanneer je konijnen lang genoeg observeert, heb je dit geweldige gedrag waarschijnlijk al mogen bewonderen. Wanneer konijnen zich goed voelen, maken ze namelijk graag luchtsprongen in de gekste houdingen. Deze luchtsprongen worden binkies genoemd. Hiervoor hebben konijnen voldoende ruimte nodig om te kunnen rennen en springen.

Konijnen zijn prooidieren en getraind in het ontsnappen van roofdieren. Door een zigzag-patroon te vormen tijdens het rennen, wanneer ze geen voorsprong hebben op de roofdieren, kunnen ze vaak ontsnappen. Ze kunnen een snelheid van 55 km per uur halen. Daarnaast kunnen ze springen als de beste. Ze hebben indrukwekkende, sterke achterpoten waardoor ze gemakkelijk een meter hoog kunnen springen, en dit zelfs vanuit stilstand.

5. Sommige konijnen zijn zo groot als peuters

Konijnen zijn er in alle groottes gaande van dwergen tot reuzenkonijnen. Een Vlaamse Reus behoort tot de grootste konijnen en weegt minimum 6 kg. Zijn oren zijn minimum 17 cm lang en ze kunnen een lichaamslengte hebben vanaf 75 cm groot. Deze ‘gentle giants’ zijn actieve dieren met een zacht karakter.

6. Lampreien

Het nageslacht van konijnen worden lampreien genoemd, of soms ook wel kittens in de volksmond. Een volwassen vrouwelijk konijn wordt een voedster genoemd en een mannelijk konijn een ram.

7. Kweken zoals konijnen

Dit gezegde is niet uit de lucht gegrepen. Voedster worden geslachtsrijp vanaf een leeftijd tussen drie en negen maanden jong tot het einde van hun leven. Een zwangerschap bij konijnen duurt 28 tot 31 dagen. Een konijn kan per jaar ongeveer drie tot zeven maanden zwanger zijn. Elk nest kan bestaan uit 4 tot 12 kittens. Ovulatie bij konijnen wordt getriggerd door geslachtsgemeenschap. Ze hebben geen vaste cyclus. Castratie bij huiskonijnen is belangrijk voor zowel hun emotionele als fysieke gezondheid.

8. Konijnen kunnen niet overgeven

Konijnen zijn hygienisch

Konijnen zijn hygiënische dieren, ze wassen zichzelf en hun partners dagelijks. Het is onnodig (en zelfs ongezond) om een konijn een bad te geven.

In tegenstelling tot katten, die haarballen kunnen uitbraken nadat ze zichzelf gewassen hebben, kunnen konijnen dit niet. Door regelmatig vezelrijke voeding te eten, duwen ze bij wijze van spreken het ingeslikte haar door hun spijsverteringsstelsel omdat het omkeren van de spijsvertering onmogelijk is.

9. Wilde konijnen leven in ondergrondse burchten

(Wilde) konijnen zijn experts in het graven van tunnels en creëren tunnelcomplexen ter grootte van een tennisveld. Ze kunnen ongeveer drie meter diep graven. Konijnen zijn sociale dieren en leven in groepsverband samen. Een groep konijnen wordt een kolonie genoemd en kan bestaan uit wel 20 volwassen dieren en hun nageslacht.

10. Oren helpen met afkoeling

Konijnenoren hebben een dubbele functie. Konijnen kunnen hun oren onafhankelijk van elkaar draaien om zo hun omgeving te scannen op geluid. Daarnaast hebben ze een koelende functie. Konijnen kunnen beter tegen de koude dan tegen de warmte. Ze niet kunnen zweten en alleen hitte verliezen via hun oren. Het is dus belangrijk om konijnen te beschermen tegen extreme weersomstandigheden.

       Mail je vraag