5 katvriendelijke tips voor minder jagen op vogels

Je hoort het steeds vaker: het grote aantal huiskatten zorgt voor een bedreiging van de biodiversiteit. Zeker in dichtbevolkte gebieden waarschuwen ecologen dat dieren zoals (jonge) vogels het steeds moeilijker hebben door het jachtinstinct van onze lieve viervoeters. Hoe ga je daar als kattenbaasje nou het beste mee om? We geven je 5 kat- én vogelvriendelijke tips. 

Kattenexpert Chantal Antheunisse
02-08-2024

Katten vervullen al eeuwenlang een rol als jager. Ze zijn ´surplus´-jagers, dat wil zeggen dat katten altijd zullen jagen als ze de kans krijgen, hongerig of niet. Hij weet namelijk nooit wanneer er weer zo'n smakelijk muis langskomt, dus kan 'ie hem maar beter vangen. Ook spelen de meeste katten met hun prooi in plaats van dat ze hem (direct) opeten. Tot grote ergernis van veel baasjes...

Hoe kun je dat jachtinstinct nou temmen? Wij onderzochten het. 

Een belletje werkt niet tegen het jagen

We beginnen met een cliché te ontkrachten: het omdoen van een kattenbelletje zodat je kat geen vogels meer kan vangen. Een kat met een sterk jachtinstinct leert namelijk al snel hoe hij zijn bewegingen moet aanpassen zodat hij geen geluid maakt tijdens het jagen. Sommige katten worden zelf behendiger door het belletje, omdat ze dan nog beter leren sluipen. Daarnaast kan het voor de kat zelf ook storend zijn om constant een belletje te horen.

Toch is er wel een ander draagbaar item dat effectief tegen vogelvangst lijkt te zijn: de birdsbesafe-kraag. Het dragen van deze kraag leidde tot maar liefst 87% afname van gevangen vogels! Tsja, misschien dat je kat een beetje uitgelachen zal worden door de andere katten in de buurt, maar het is wel een stuk veiliger voor alle andere (prooi)dieren! 

Foto: De birdbesafe kraag

Een afgeschermde kattentuin

Een andere optie om jouw kat zijn welverdiende buitenplezier te geven zonder dat hij kan gaan jagen, is het creëren van een afgeschermde kattentuin. Elke tuin is anders en niet elke buur zit te wachten op een giga installatie, maar toch is er vaak voor elk soort tuin wel een oplossing te vinden. Lees meer over een afgeschermde kattentuin of een ren op de website van de LICG of kijk in de Facebookgroep ´Afgeschermde tuin voor je katten en de inrichting ervan´ voor inspiratie van mede-kattenbaasjes. 

Goede voeding voor je kat

Het aanbieden van eiwitrijke voeding aan je kat blijkt het jaaggedrag ook te verminderen, dat is de conclusie van een recente publicatie in de Current Biology (Engels). Er is namelijk een theorie dat katten jagen omdat ze een tekort aan bepaalde voedingsstoffen hebben. Door proteïnerijke voeding daalde de prooidrift aanzienlijk. Interessant!

Vaker met je kat spelen

Een ander succesvol recept voor het beperken van het jaaggedrag is lekker spelen met je kat, zo bleek uit hetzelfde onderzoek. Door bijvoorbeeld het spelen van een hengelspel wordt je kat lekker uitgedaagd om zijn jachtvaardigheden te gebruiken in een gecontroleerde omgeving. Vijf tot tien minuten hengelen per dag, met afwisselende speeltjes, blijkt al voldoende te zijn. Ook geeft dit spelen jullie weer een verbindmomentje.

Vogelsterfte door vlooienbestrijdingsmiddelen

En als het ons dan lukt om onze huiskatten bij de vogels weg te houden, heeft de vogelbescherming in de Nature Today nog een tip waar we op kunnen letten. Natuurlijk is het goed om je kat te beschermen tegen vlooien en teken, maar in veel van deze middeltjes zit gif dat in de landbouw inmiddels verboden is. Antivlooienmiddelen bevatten pesticiden zoals fipronil of imidacloprid. Deze pesticiden vormen een risico voor vogels en hun gezondheid.

Vogels zijn er namelijk dol op om plukjes dierenharen te gebruiken voor hun nestjes. Maar zo komen de vogels, en dus ook de kwetsbare jonge vogels die net uit het ei komen, in aanraking met giftige bestrijdingsmiddelen. Gooi uitgekamde dierenharen dus liever weg en/of gebruik natuurlijke antivlooienmiddelen. 

Meer weten over kattengedrag?

Door te leren waarom je kat doet wat hij doet, begrijp je hem beter, kun je hem beter verzorgen én verbetert jullie band. Een online kattentraining van de Huisdierenschool is een leuke manier om nieuwe kennis op te doen. Je volgt de cursus op het moment dat het jou uitkomt en krijgt advies van de beste kattenexperts. 

Bekijk de trainingen van de Huisdierenschool