Adoptant Loes vertelt over introductie van adoptiekatten

´Alle katten in de binnentuin hebben hele grappige en verschillende karakters. De buurvrouw wil hier binnenkort zelfs een kinderboek over schrijven! Pixie is de vriendelijke opa kat. ́

Succesmatches Chantal Antheunisse
21-07-2023

In september 2020 zag Loes (32) de twee koppies van katten Pixie (12) en Zaya (9) op Verhuisdieren. Twee katten die samen op zoek waren naar een nieuw mandje en Loes besloot dit leuke stel te adopteren. Al drie jaar brengen deze karaktertjes veel plezier in haar leven.

Recent verhuisde Loes naar een plek in Utrecht, waar haar huisgenoot en kater Guus al een langere tijd woonden. Als de katten onderling niet goed gingen, was afgesproken dat Loes op zoek zou gaan naar een nieuwe plek. Gelukkig met begeleiding ging de introductie in huis heel voorspoedig en zelfs binnen de kattenroedel in de binnentuinen van hun huizenblok, zijn Pixie en Zaya geaccepteerd.

Haar leven in het teken van katten

Loes is haar hele leven al verliefd op katten. ´Als klein meisje van elf, was ik een keer onderweg naar een vriendinnetje en zag ik opeens wat bewegen aan de kant van de weg. Het was een kleine kitten en de moeder was nergens te bekennen. Direct en heel voorzichtig nam ik hem mee naar huis. Aangezien de dierenartsen al gesloten waren, besloot mijn moeder hem te wassen en te wachten tot de volgende dag voor controle. Helaas, wat mijn moeder niet kon weten, is dat hij zo ziek was, dat hij de nacht niet had gehaald. Ik was hier natuurlijk erg verdrietig van.´

Later in haar eerste zelfstandige huisje kreeg Loes al twee katten. ´Mijn zusje woonde in een grote studentenflat, waar een verwaarloosde kitten in de fietsenrekken werd aangetroffen. In het studentenhuis kon kitten Sabel echter niet aarden, was het te druk en plaste zij overal. Toen de huisgenoten hadden gestemd om de kat te herplaatsen, belde mijn zusje mij verdrietig op ´Kan jij Sabel niet in huis nemen?´.

Niet veel later, kreeg ik hier via een vriend uit een ander studentenhuis nog kater James bij. Na een paar jaar zorgen voor Sabel en James, kreeg ik wel een super kans op een huis in Rotterdam. Het probleem: ´de katten konden niet mee ́.´ Gelukkig vonden Loes haar ouders het niet erg om Sabel en James in huis te nemen. En dat bleek een geweldige match. ´James is echt dikke vrienden met mijn vader, die komt aanrennen, dan gooit mijn vader hem in de lucht en dat vindt hij geweldig´. James en Sabel zijn erg gelukkig!

Onafscheidelijk

Toen Loes wisselde van huisgenoten in Rotterdam, ging het gevoel om weer katten te nemen gelijk kriebelen.  ́Dit was aan het begin corona en de asiels waren toen best leeg. Ik keek op Verhuisdieren en op de eerste pagina stonden ´Pixie en Zaya´. Deze bevriende katten waren van een echtpaar dat door de scheiding niet meer voor hen kon zorgen. Eigenlijk wilde de man Pixie nog wel houden, maar de mevrouw besloot dat Zaya echt niet zonder Pixie kon en daar had ze gelijk in.

Een bezoekje en een hele uitgebreide beschrijving over de katten volgden. Van welke speciaal voer ze aten, inclusief kosten, tot wat hun lievelingsspeeltjes waren. De mevrouw gaf echt alle speeltjes, een gigantische krabpaal en nog veel meer mee. Ze wilden daarna geen contact meer houden, dit vond de mevrouw te lastig.́ Pixie is echt de grote vriendelijke opakat, die ging ook gelijk midden in de kamer liggen en vond alles wel prima. Zaya verstopte zich in het begin, maar toen kwam ik erachter wat Pixie betekent voor Zaya. Pixie is echt de trouwe steun van Zaya, waardoor zij uiteindelijk toch ontpopt.

Pixie (m), Zaya (r) en buurkat Guus op de voorgrond

De kattensamensmelting

´Een jaar geleden besloot ik terug naar Utrecht te verhuizen. Ik zag een leuk plekje bij huisgenoot Berber en kat Guus (6). We besloten het te proberen, met als voorwaarde dat ik weer wat anders zou zoeken als de katten het niet met elkaar konden vinden.´ Loes en Berber pakten het rustig aan. ´We hingen Feliway in de gemeenschappelijke woonkamer en keuken. We hielden de katten in twee kanten van het huis en om de dag wisselden we welke kat(ten) in de algemene ruimte mochten komen. Zo konden ze aan elkaars geur wennen, zonder direct met elkaar geconfronteerd te worden. Daarna deden we de deur naar de woonkamer beide open. Pixie is dus een kat die eigenlijk alle mensen en katten wel mag, dus dat ging prima met Guus. Zaya deed in het begin nog een beetje lelijk, maar dat is nu omgeslagen in speels uitdagen. Nog steeds weten de katten wel bij welk baasje ze horen en betreden ze elkaars kamers nooit.´

In de binnentuinen van het huizenblok waar Loes en Berber wonen leven echter nog veel meer katten. ´We hebben zelfs een katten Whatsappgroep, waarin we elkaar op de hoogte houden wat er speelt in de door katten gedomineerde binnentuinen. We helpen elkaar ook vaak als iemand even op vakantie is. Alle katten in de binnentuin hebben ook hele grappige en verschillende karakters. De buurvrouw wil hier binnenkort zelfs een kinderboek over schrijven! Pixie is de vriendelijke opa kat. ́

In deze blog hebben wij beschreven hoe je katten goed aan elkaar kan introduceren.

Wil jij ook zo'n onafscheidelijk kattenduo?

Maak dan snel een zoekprofiel aan op Verhuisdieren, selecteer in je zoekprofiel ´onafscheidelijk van´ en kijk of jij misschien matcht met een duo dat op zoek is naar een nieuw baasje.