Adoptie uit het buitenland; kun je dat nog maken?

Nog nooit stonden er zoveel tweedekansdieren op Verhuisdieren die een nieuw baasje zoeken. Gemiddeld maar liefst 2.200-2.500 honden, katten en konijnen. Ben jij op zoek naar een maatje? Kijk dan eerst eens tussen al die dieren op verhuisdieren.nl of kies voor een dier uit een asiel dat naarstig op zoek is naar die warme mand.

Publiciteit Nienke Oort
07-09-2022

Corona heeft een tsunami veroorzaakt in de huisdierenwereld. In de afgelopen twee jaar zijn er honderdduizenden honden en katten meer aangeschaft dan in de jaren ervoor. Helaas is daar deze zomer de keerzijde van zichtbaar geworden. Zo massaal als ze werden aangeschaft, zo massaal worden dieren nu herplaatst.

Dier uit het buitenland adopteren?

Verhuisdieren is voorstander van het adopteren van buitenlandse hondjes en katten. Zij hebben in het land van herkomst vaak geen uitzicht op een fijne toekomst. Er is nu alleen een grote maar… want er zijn op dit moment heel veel dieren in Nederland die – soms al heel lang – wachten op een baasje. Hierbij gaat het ook om veel dieren die eerder al uit het buitenland werden geadopteerd!

Adopteren van een foto werkt niet

Via handelssites werden dieren die nog in het buitenland verbleven, vanaf een foto of een filmpje geadopteerd. Zonder een ontmoeting of matching vooraf. Veel van deze adopties zijn niet goed gegaan en die zien we nu terug op Verhuisdieren.nl. Deze honden kregen een onrustige start (niet de juiste nazorg, meerdere keren herplaatsing of een verblijf in het asiel). Dit kan flinke gevolgen hebben voor het gedrag en dus ook op de kans van het vinden van die gouden mand.

Noodsituaties

Er ontstaan ook noodsituaties, waarbij de dieren acuut weg moeten. Maar omdat het nu zo druk is met dieren die herplaatst moeten worden, is er op dit moment vrijwel nergens meer plek: gastgezinnen zitten vol, asiels hanteren wachtlijsten en pensions hebben de komende maanden geen plek. Ook rehabilisatiescholen voor honden met gedragsproblemen kampen met wachtlijsten.

We hebben helaas zelfs al verhalen gehoord van jonge – gezonde! – honden die een enkeltje dierenarts kregen. Omdat de situatie thuis onhoudbaar werd, de achtervang van de stichting vol zit en het asiel een wachtlijst heeft. Dat is een zeer onwenselijke situatie waar Verhuisdieren niet achter kan en wil staan. 

Maatregelen van Verhuisdieren

Deze ‘trend’ vraagt om maatregelen. Nog steeds wil Verhuisdieren ook de honden (en katten) van de buitenlandse straat een kans geven. Maar zij moeten wel eerst naar Nederland komen, aarden in een fijn gastgezin en dat gezin maakt vervolgens een eerlijk profiel aan voor de hond op Verhuisdieren.

Op deze manier is de kans op een match groter en kunnen de hond en adoptant eerst kennismaken voordat er definitief geadopteerd wordt. En gaat het onverhoopt alsnog mis, dan is er een gastgezin als achtervang waar de hond naartoe kan.

Bekijk alle dieren