Afwijkende nagels bij honden

Tijdens een trimbehandeling loop ik de hond altijd helemaal na. De oren, voeten, ogen, anaalklieren, alles wordt gecheckt. Naast de vachtbehandeling in de salon, vertelt deze check up mij veel over de algehele conditie van de hond. Zo kan ik de baas waarschuwen als ik afwijkingen signaleer waar de hond zelf wel last van heeft maar nog niet genoeg om het aan te geven.

Vachtexpert Diana Leeuwe
08-09-2018

Normaliter zijn dieren in staat om niet zo snel een zwakte te tonen, want dan lopen ze in de natuur gevaar. Het is voor mij belangrijk dat als ik afwijkingen signaleer, dit meteen kan onderscheppen en het dier niet onnodig pijn hoef te laten lijden (in stilte).

Nagels vertellen veel over gezondheid

Afgesleten nagels vertelt veel over gezondheidNagels knippen hoort bij mijn standaard trimbehandeling. Het is namelijk zo dat een dier bijvoorbeeld pas kreupel gaat lopen, als er echt heel veel pijn is. Zo check ik altijd of de duimpjes of hubertusklauwen niet te lang doorgroeien, maar ook de rest van de nagels vertellen mij veel over de gezondheid van de hond.

Als de nagels netjes afgesleten zijn dan loopt de hond waarschijnlijk goed op zijn voeten. Bij sommige dieren zie ik echter problemen van te ver afgesleten nagels. Dit houdt in dat de hond aan het ‘sloffen’ is en duidelijk niet genoeg pijnprikkel krijgt om zijn pootjes goed op te tillen. Dit kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben zoals pijn bij het lopen. Denk aan artrose of verkeerde stand van de benen waarbij buitenste tenen hele lange nagels hebben en de binnenste niet.

SLO of symmetrische lupoide onychodystrofie

SLO Ook zie ik vaak gespleten nagels die tot in het vlees ingescheurd zijn. Dit kan een mogelijke een auto-immuunziekte zijn (SLO) of symmetrische lupoide onychodystrofie. Bij deze aandoening laten de nagels los van het nagelbed. Het eerste symptoom is meestal kreupelheid of veel likken aan de poten. Bij inspectie van de poot blijkt dan dat de nagels een beetje omhoog staan. Soms zijn de nagels ook gespleten. Er kan in dit geval ook een bijkomende bacteriële infectie ontstaan of een schimmelïnfectie waarbij nader onderzoek nodig is om een behandeling te starten.

Uiteindelijk kun je veel betekenen voor het dier. Als er iets is wat ik geleerd heb als paraveterinair en hondentrimster in mijn loopbaan, dan is het dat dieren weliswaar niet kunnen praten, maar dat ze mij veel kunnen vertellen over hun gezondheid.

Stel je vraag aan Diana

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.