Anouk Smulders over haar liefde voor Scoop en Ollie

"Mijn man Edwin zegt regelmatig: In een volgend leven wil ik terugkomen als hond, maar dan wel bij de familie Smulders.”

Blog Dennis van Plateringen
18-10-2022

Anouk Smulders is deze maand onze enthousiaste ambassadeur en heeft een duidelijke drive. Ze heeft namelijk een groot hart voor honden en gelooft in de speciale band tussen mens en dier. Samen met haar gezin geniet zij elke dag van de twee lieverds in hun leven: Scoop en Ollie. Anouk deelde met Verhuisdieren hoe deze twee huisgenoten haar leven verrijken.

Wat wil je direct delen over Scoop en Ollie?

Scoop heb ik gekregen voor mijn veertigste verjaardag. Ollie is een adoptant van Curaçao. Veel mensen willen honden gelijk benaderen en Ollie heeft vaak wat ruimte nodig. Dan zeg ik altijd ‘laat ze maar even lekker’ en dan komt het vanzelf goed. Scoop, een echte labrador, zit al op je schoot voordat je het doorhebt. Ollie moet gewoon even ontdooien.

Anouk en Edwin knuffelen met hond Scoop als pup

Hebben jullie ze overgenomen van een eerder baasje?

Scoop is afkomstig uit een nestje en kregen we als pup. Doordat ik al jaren verbonden ben aan de dierenbescherming op Curaçao, kwam Ollie ook in ons leven. Onze dochter Bo was toen een jaar of zes en ze las een boek over een wit hondje met zwarte vlekken. Het hondje werd als laatste geadopteerd en daar was ze erg van onder de indruk. Toen we Bo vroegen of ze het leuk vond als er een jonge hond in huis bij kwam, kon ze haar geluk niet op! Het liefst een witte met vlekken en z’n naam zou Ollie worden. Net als het hondje uit het boek. Ik stuurde een berichtje in de vrijwilligers-chat en binnen twee uur was het bingo. Uiteindelijk heeft Ollie maar drie dagen in een asiel gezeten.

Wat is het meest bijzondere aan Scoop en Ollie?

Ollie trekt zich echt op aan Scoop en soms lijkt het alsof ze aan elkaar vastgeplakt zitten. Zelfs de eerste nacht sliepen ze al samen in de mand; Scoop met zijn poten om Ollie heen. De band tussen die twee is zo bijzonder! Verder zijn de honden echt onderdeel van ons gezin. We wandelen steeds op andere plekken: het bos, het strand, samen zwemmen… Ik ben van het complete entertainmentprogramma, zeg maar. Wij vinden het toch ook saai om iedere dag hetzelfde te doen?

Scoop en Ollie samen liggend in de mand op de eerste dag samen

Wat vind je zo leuk aan huisdieren?

Je krijgt er zoveel lol en liefde voor terug! Ook voor kinderen is het goed om te leren om voor een dier te zorgen. We komen drie keer per dag buiten en in de ochtend wandel ik een uur met Scoop en Ollie, zonder m’n telefoon mee. Het beste begin van de dag en ik ben dan écht samen met die twee. Een aanrader voor iedereen om je telefoon thuis te laten.

Wat maakt je band met Scoop en Ollie zo speciaal?

We kunnen echt lezen en schrijven met elkaar. Ze voelen aan of er spanning, gezelligheid of verdriet is. Ze zijn zo met ons gezin verweven en voelen aan waar je behoefte aan hebt. Ben ik bijvoorbeeld heel druk, dan krijg ik een kop op schoot. Als een soort reminder om een stapje terug te doen. Scoop en Ollie zijn samen zo grappig, ze stoeien met elkaar en komen heerlijk bij je liggen… Echt genieten van die twee!

Doe je ook andere dingen met ze naast knuffelen en aaien?

We hebben allerlei speelgoed en ze zijn dol op de Kong waar ze tegenaan duwen zodat er snoepjes uit komen. Toen de kinderen nog klein waren, deden we ook vaak verstoppertje en dat vonden Scoop en Ollie en de kids helemaal te gek. Dat leverde complete gilpartijen van enthousiasme op. Verder laten we ze speuren naar brokjes in huis, zwemmen we met ze en Scoop gaat zelfs mee op het sup-board. Ollie slaat liever over, Scoop is echt een duikboot als er water in de buurt is.

Wat kun jij leren van Scoop en Ollie?

Geduld hebben en de tijd nemen. Het is mooi hoe gevoelig ze zijn. Ze hebben een soort extra radartje om ons af en toe een beetje bij te sturen.

Honden Scoop en Ollie van Anouk en Edwin Smulders in de boot samen

Voelen zij jouw emoties aan?

Ja, als een malle. Als ik bijvoorbeeld gehaast ben, zijn het net kinderen. Ineens zijn ze Oost-Indisch doof en blijven ze liever uitgebreid verder snuffelen. Je kan dan wel duwen en denken het moet ‘snel snel snel’, maar dan kijken ze mij aan met zo’n blik van ‘twee minuten later is ook geen probleem’.

Wat vinden je gezinsleden Edwin, Max en Bo van Scoop en Ollie?

Ze vinden elkaar helemaal te gek! Mijn man Edwin is ook altijd opgegroeid met honden en het hebben van dieren hoort gewoon bij ons. Mijn zoon Max en dochter Bo zijn ook niet anders gewend. Toen zij kleiner waren gingen Scoop en Ollie vaak nog even mee naar boven bij het naar bed brengen. Daar vroegen Max en Bo dan speciaal om. Zo lief en dan mochten ze natuurlijk even mee.

Waar ligt de grens bij jullie in huis?

We hebben regels en daar proberen we ons aan te houden. En soms gaat dat een beetje mis. Laatst hadden we een lekkere bankavond en dan komt er een deken tevoorschijn zodat ze heerlijk bij ons mogen liggen. Scoop en Ollie gaan ook niet naar boven, tenzij wij het teken geven dat het mag. Verder leven ze als een god in Frankrijk. Edwin zegt regelmatig: “In een volgend leven wil ik terugkomen als hond, maar dan wel bij de familie Smulders.”

Anouk Smulders met honden Ollie en Scoop in de boot

Hoe combineer je je werk met Scoop en Ollie?

Edwin en ik werken allebei onregelmatig en vaak op andere tijden. En we hebben een heel fijn vast oppasadres in de buurt. Voor opvang overdag of vakanties. Of ze verblijven bij familie of er komt een vriendin in huis en dan kunnen de honden gewoon thuis blijven. Genoeg opties voor ons dus!

Waarom vind je adoptie van dieren zo belangrijk?

Dieren die een nieuw baasje zoeken, verdienen die tweede kans ontzettend hard. Er is een overvloed aan huisdieren dus laten we eerst adopteren in plaats van fokken. Je gaat er als baasje zoveel voor terug krijgen. Ik zou in de toekomst zelf voor een oudere hond kiezen, want die lieverds worden vaak vergeten.

Waarom heb je 'ja' gezegd op je ambassadeurschap voor Verhuisdieren?

Ik geloof heel erg in de band tussen mens en dier. Daarom ben ik ook ambassadeur voor Hulphond Nederland. Ik gun iedereen een bijzonder maatje. Verhuisdieren kende ik al via social media. Mensen denken dat het bij adoptie vaak om de probleemgevallen gaat, maar dat is natuurlijk niet zo. Baasjes komen bijvoorbeeld te overlijden of mensen kunnen om een andere reden niet voor het dier zorgen. Jullie hebben daar een mooi platform voor en ik draag graag een steentje bij via Instagram om zo de adoptiedieren te helpen!

hond Oliie kijkt schattig in de camera