Broodfok en hoge kosten: dit is waarom wij kiezen voor niet-rasdieren

Het nieuws over de hoge dierenartskosten voor rashonden maakte het opnieuw duidelijk: er is een groot probleem rondom doorgefokte honden en de broodfok. Maar liefst de helft van de dierenzorg gaat naar rasdieren. Schattige, korte snuitjes bij honden en leuke vouwoortjes bij katten. Er wordt gefokt en gekozen op dit soort uiterlijke kenmerken, maar daar moet jij als baasje - letterlijk en figuurlijk - dus een behoorlijke prijs voor betalen. Voor het welzijn van de dieren kiezen we er bij Verhuisdieren voor om niet te werken met broodfokkers en ons in te zetten voor niet-rashonden, bijvoorbeeld uit het buitenland. 

Nieuws Veertje Heemstra
23-10-2024

Het doorfokprobleem met rashonden- en katten 

Rashonden zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ze zijn geliefd om hun specifieke uiterlijk of bepaalde karaktereigenschappen. Maar er is een behoorlijke schaduwkant: door de enorme doorfok komen erfelijke aandoeningen en zwakke gezondheid heel veel voor onder rashonden. Bij rassen zoals de Engelse bulldog, mopshond of de Franse bulldog, is het bekend dat ze vaak ademhalingsproblemen, heupdysplasie of andere ernstige gezondheidsproblemen hebben. Ze worden doorgefokt op deze kenmerken, zonder dat er nog echt oog is voor de gezondheid en welzijn van deze dieren. 

Broodfok en de gevolgen voor dieren

De vraag naar deze populaire rashonden was er, dus de broodfokindustrie is enorm gegroeid. Daar zitten veel fokkers tussen die zich vooral bezig houden met snel geld verdienen en niet zozeer met het welzijn van de dieren. Het resultaat? Ze krijgen vaak niet de zorg, voeding en start die ze nodig hebben. Puppies en kittens groeien op in niet-ideale omstandigheden, vaak met verborgen erfelijke aandoeningen die pas later aan het licht komen.

Begrijpelijk dus, dat juist deze dieren vaak hoge dierenartskosten met zich meebrengen. En dat niet alleen: ze hebben vaak een lagere kwaliteit van leven en zitten - door al die aandoeningen, klachten en kwaaltjes - niet lekker in hun vacht. Kortom: dat is niet alleen een financiële, maar ook een emotionele belasting voor jou als baasje. Want je wilt natuurlijk het beste voor je dier. 

Verhuisdieren kiest voor niet-rasdieren 

Bij Stichting Verhuisdieren zien we dagelijks dit soort negatieve gevolgen van broodfok en doorfok. Daarom maken we al vanaf het begin bewust de keuze om geen pups van (brood)fokkers en malafide handelaren op Verhuisdieren te plaatsen (volwassen rashonden en katten zijn natuurlijk wel welkom). We checken de plaatsingsprofielen zo goed mogelijk en kiezen op ons platform voor de dieren die er al zijn - in Nederland of vanuit het buitenland - en die op zoek zijn naar een nieuw thuis. Bijkomend voordeel van niet-rasdieren? Ze zijn vaak een stuk gezonder, sterker en hebben minder last van erfelijke aandoeningen. Met de gezondheidschecks van de Huisdierenschool kun je bovendien zorgen dat je dier vitaal blijft. Bekijk hier de cursus voor honden en voor katten

Buitenlandse honden: gezond én liefdevol

Veel van de honden die wij plaatsen komen dus uit het buitenland. Zij hebben niet altijd de makkelijkste start gehad, maar met wat begeleiding, liefde en geduld zijn het echte hondjes van goud! Ook zijn ze vaak extra veerkrachtig. Wist je dat we een heel mooi boek hebben gemaakt speciaal voor iedereen die zich verder wil verdiepen in zijn/haar buitenlandse hond of die interesse heeft in het adopteren van een buitenlandse hond? Het boek heeft meer dan 250 pagina vol tips van de beste hondenexperts en vele mooie ervaringsverhalen van bijvoorbeeld Fatima Moreira de Melo en Marion Pauw. Het boek koop je hier.

Financieel én emotioneel de goede keuze

Ben je op zoek naar een hond of kat? Realiseer je dan dus dat een dier zonder stamboom of een buitenlandse herplaatser een fantastische keuze is. Het zijn geweldige dieren en, mede dankzij hun genetische diversiteit, hebben ze vaak minder last van de gezondheidsproblemen die bij doorgefokte rassen zo vaak voorkomen. Bovendien help je met het adopteren van een herplaatser niet alleen het dier, maar draag je ook bij aan een oplossing voor de problemen die ontstaan door broodfok en doorfok.

Klaar om ook verder te kijken dan rashonden en katten? Deze dieren zoeken nog een nieuw baasje.

Bekijk ze hier