Charissa Goldapple en haar liefde voor verhuishond Fleurtje

"Fleurtje is een echt een lady-like, lief tutje."

Blog Dennis van Plateringen
19-08-2021

Onze ambassadeur Charissa Goldapple is altijd opgegroeid met honden en logeert regelmatig in haar ouderlijk huis. Enkele maanden geleden was zij opnieuw op bezoek bij haar ouders en ineens was daar die grote verrassing: het Griekse rescue-hondje Fleurtje. Ze was meteen verliefd op deze heerlijke dame en ze kennen elkaar inmiddels een tijdje. Charissa deelde met Verhuisdieren alles over haar match en de fijne en grappige momenten met Fleurtje.

Wat is het eerste dat je direct wilt delen over Fleurtje?

Fleur is het allerliefste, leukste, meest eigenwijze en luie (ze slaapt veel, omdat ze nog aardig wat te verwerken heeft) meisje, dat ik ooit heb ontmoet. Ze is elegant, gek op knuffels en kusjes, heeft veel meegemaakt, maar laat nooit een grom horen. Behalve in haar slaap. Wat dat betreft lijkt ze erg op mij :-)

Hebben jullie haar overgenomen van een eerder baasje of gered uit het buitenland?

Een combinatie van beide. Ze komt uit Griekenland en is daarna tijdelijk opgevangen door een lieve mevrouw in Nederland. Haar ras is de Segugio Italiano, wat oorspronkelijk een jachthondenras is. Ze zou ook eerst jachthond worden, maar ze was te lief en wilde niet jagen. Daarna is ze op straat geschopt en heeft ze twee nestjes opgevoed in haar eentje. Als anderhalf jarige hond - net geen pup meer - moet dat superzwaar zijn geweest…

Wat is het meest bijzondere aan Fleurtje?

Ze kan 40 km per uur rennen, heeft een heel eigen, lief karaktertje en is lekker eigenwijs. Ze weet precies hoe ze je moet bespelen (lees: ontzettend lief aankijken) om een hapje biefstuk of ei te krijgen. Van knuffels krijgt ze nooit genoeg, wat resulteert in een poot op mijn laptop, mobiel of mijn hand simpelweg in haar greep houden. Fleurtje is een echt een lady-like, lief tutje.

Wat vind je zo leuk aan honden?

Ze zijn er altijd, jij bent hun hele wereld en het is extra gezellig in huis met hondjes. Ik ben letterlijk opgegroeid met honden, dus ik ben gewend aan hun gezelschap en kan me geen leven voorstellen zonder. Daarnaast vind ik de uitspraak ‘zo hondje, zo baasje’ heel accuraat, want wij herkennen ook altijd kenmerken van onszelf terug in onze honden.

Wat maakt jullie band zo speciaal?

Ik wist niet dat mijn ouders een hond hadden geadopteerd, dus toen ik een weekje kwam logeren en Fleurtje ineens zag zitten, was ik ontzettend verrast en meteen verliefd. We hebben altijd mannelijke honden gehad en een vrouwtje is een superleuke afwisseling. Voorzichtig en geduldig heb ik haar aan mij laten wennen en langzaam liet ze steeds meer toe. Knuffelige hondjes hebben we nooit gehad en dat is erg leuk aan Fleur.

Charissa 'Lady' Goldapple met hondje Fleur via Verhuisdieren

Doe je ook andere dingen met haar naast knuffelen en aaien?

Ze is ontzettend intelligent, dat hebben we allemaal wel gemerkt. Haar dingen aanleren doen we nog niet, omdat ze veel te verwerken heeft. Maar ze weet in ieder geval dat ze moet zitten voor een koekje en dat vinden we al heel wat, haha! Daarnaast weten we nu dat speeltjes met een piepje niks voor Fleur zijn omdat ze die eng vindt.

Wat kun jij leren van Fleurtje?

Fleurtje is lief, maar absoluut niet zwak. Vriendelijkheid wordt vaak verward met zwakte en dat laatste is ze zeker niet. Ze heeft zo ontzettend veel meegemaakt, zoals twee nestjes opvoeden in haar eentje op straat, altijd moeten bedelen voor eten en zichzelf en haar pups veilig moeten houden. Dat je zelfs na zoveel vervelende ervaringen nog zoveel vertrouwen hebt in mensen, betuigt voor mij van onwaarschijnlijk veel kracht.

Voelt zij jouw emoties aan? Zo ja: hoe reageert zij daarop?

Zeker! Ze vindt het heel naar als iemand zijn/haar stem verheft of als iemand verdrietig is. Ze vindt het lastig om daar goed op te reageren, maar we hebben wel gemerkt dat ze erg gevoelig is. Fleurtje legt bijvoorbeeld haar pootje op mijn arm. Daarnaast vindt ze het ontzettend fijn als we alle drie thuis zijn en zij onder haar dekentje op de bank naast ons mag liggen.

Wat vinden andere familieleden van Fleurtje?

Iedereen vindt haar lief, knap en ontzettend leuk. Ze moest eerst heel erg wennen aan mijn vader, omdat ze altijd is weggejaagd en misschien zelfs geslagen is door mannen. Inmiddels hebben die twee gelukkig een goede band en vertrouwt ze hem volledig.

Hoe ver gaat jullie grens in huis?

Eén van de eerste dagen dat ze hier was, hadden wij een patatje met hamburger gehaald. Op een gegeven moment was mijn vader zijn hamburgerbroodje kwijt, bleek dat onze tut die van tafel had gestolen. Wanneer we voortaan gaan eten, gaat ze in haar mand. Daarnaast heeft ze de bank geclaimd als slaapplek en dat vinden we prima :-)

Voor je werk ben je vast veel op pad. Hoe combineer je dat met het zien van Fleurtje?

Klopt inderdaad. Ik woon zelf in Amsterdam Oud-Zuid en mijn ouders in de Hoeksche Waard. Ik probeer, wanneer mogelijk, een lang weekend langs te gaan. Bij mij in mijn studio is het helaas niet toegestaan om honden te houden, anders had ik allang een vriendje of vriendinnetje voor Fleur geadopteerd.

Waarom vind je adoptie van dieren zo belangrijk?

Er zijn zo ontzettend veel dieren die verlangen naar liefde, aandacht en een thuis. Op mijn vijfde adopteerden we Niels, de liefste grote vriendelijke bruine labrador ooit. Vanaf dat moment wist ik dat ik ook altijd wilde adopteren. Tuurlijk, je weet nooit welk trauma een dier heeft opgelopen en of er bepaalde triggers zijn. Niels was bijvoorbeeld bang voor water en Fleur is dus bang voor sommige mannen. Maar een mooi leven kunnen bieden aan een dier wat zoveel heeft meegemaakt en misschien alle hoop al had opgegeven, dat vind ik het meest geweldige dat er is!

Waarom heb je 'ja' gezegd op je ambassadeurschap voor Verhuisdieren?

Ik heb me altijd ingezet voor het welzijn van dieren. Zo had ik als klein meisje een eigen ‘dierennieuws’-krant die door de hele school verspreid en gelezen werd. Ook heb ik vier jaar lang geld opgehaald voor de Dierenbescherming. Daarnaast is onze Segugio Italiano Fleurtje via Verhuisdieren geadopteerd, dus ik was meteen fan! Ik vind het mooi om meer aandacht aan jullie mooie initiatief te besteden en mensen hopelijk te kunnen inspireren om ook een dier te adopteren.