Corona en huisdieren: teveel aandacht voor je hond of kat?

Hoe naar de hele coronacrisis ook is, het geeft voor onze huisdieren een hoop gezelligheid. Opeens is er elke dag iemand thuis! Zeker voor de dieren die de naam ‘gezelschapsdieren’ eer aan doen, is het een heerlijke tijd. Altijd wel iemand om mee te knuffelen of te spelen. Hoe gaaf is dat!

Nieuws Marleen van Baal
13-05-2020

Toch heeft het vele samen zijn ook een mindere kant: het ritme van onze huisdieren wordt behoorlijk verstoord. Als je bedenkt dat onze huisdieren heel veel waarde hechten aan vaste rituelen en gewoontes, kun je je voorstellen dat deze tijd flink wat vraagt van hun aanpassingsvermogen. Alles gaat anders dan anders. De meeste huisdieren zullen deze gezelligheid en het constante samenzijn ook meer dan anders reageren op de beweging en interactie in huis.

Rust voor je hond of kat

Dat klinkt allemaal heel vanzelfsprekend en oké, maar als je bedenkt dat de meeste dieren normaalgesproken vele uren slapen overdag, wordt het opeens heel wat minder oké. Nu zal ‘een dutje doen’ geen probleem zijn, maar ongestoord úren slapen…dat wordt een uitdaging!

Terwijl slapen zo belangrijk is. Het zorgt ervoor dat ons lichaam uitrust, dat onze spieren en gewrichten herstellen van inspanning en dat we indrukken kunnen verwerken. Slapen is nodig om ons lichamelijk fit en geestelijk stabiel te kunnen voelen. Als je te weinig slaapt, herstel je minder goed op beide fronten en dat kan leiden tot overprikkeling, irritatie maar ook fysieke klachten.

Slapende hond corona verhuisdieren

Ga bewust om met aandacht voor je huisdier

Het is dus echt aan te raden om bewust om te gaan met aandacht en rust. Want zeg nou zelf: je zult het herkennen. Het zo dicht op elkaar samenleven zoals we nu plotseling moeten doen, vraagt ook van ons mensen heel wat energie. En dat kan behoorlijk vermoeiend zijn!

Drie tips Bewust met aandacht en rust:

Slapen: Zorg dat je huisdier een plek heeft waar hij zich fijn voelt en waar hij ongestoord kan slapen. Probeer de regie van het aantal momenten slaap en de tijdsduur echt aan het dier te geven. Dieren weten heel goed wat ze nodig hebben aan rust, dus laat ze slapen.

Beweging: Hou zoveel mogelijk de oude bewegingsrituelen aan in afstanden en tijdsduur. Nu wandelen het enige uitje is wat is toegestaan, worden veel honden veel vaker dan normaal uitgelaten. Dat lijkt een goede zaak, maar bedenk dat dit te vergelijken is met ongetraind een wedstrijd lopen en dan ook nog eens dagen achter elkaar…dat vraagt veel en vaak té veel van een hondenlijf.

Aandacht: Laat je huisdier regelmatig met rust. Hoe gezellig het ook is om tegen hem te kletsen, hem te aaien, op schoot of naast je op de bank te vragen. Hoe verleidelijk het ook is om hem uit te dagen tot spel, geef je dier ook eigen tijd. Het constant in verbinding staan vraagt veel van je dier. Ze letten op je, reageren op je beweging, aanraking en stem en dat is heerlijk, maar ze hebben ook hun rust nodig, net als wij.

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video‘s waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video‘sAbonneren