De geschiedenis van het trimmen

Een goede vachtverzorging is heel belangrijk voor honden. Vaak denken mensen dat het een luxe is om de hond naar een trimsalon te brengen. Niets is minder waar. Je hond naar de trimmer brengen is ook niet iets van deze tijd. Diana Leeuwe neemt ons mee naar de oorsprong van het trimmen…

Vachtexpert Diana Leeuwe
04-01-2020

Een wolf verzorgt zijn vacht ook in de natuur. Een wolf heeft net als een herdershond een stokhaarvacht en gaat twee keer per jaar in de rui. De onderwol laat los en valt met plukken tegelijk uit de vacht. Wolven zullen zich voortdurend schuren aan bomen en door prikkelbosjes lopen om zich te ontdoen van hun dode haar. Ze zien er slordig uit en de ruiperiode neemt weken in beslag.

Omdat wij het niet fijn vinden als onze huishond er zo verwaarloosd bijloopt en de eigenaar liever niet wekenlang plukken haar in huis wil vinden, kan de eigenaar besluiten om de hond zelf eens flink onder handen te nemen of hem naar een trimsalon te brengen.

Waar is het trimmen van honden ontstaan?

Het trimmen van een hond in een bepaald model is eigenlijk nog van vroeger. De honden werden toen voor een bepaald doel gebruikt en kregen een vachtmodel die zo gunstig mogelijk was voor de taak die ze moesten verrichten. Toentertijd werd de hond ook gecoupeerd om beschadigingen aan oren en staart te voorkomen. De hond die met zijn lange staart tussen de kar zou komen die hij voorttrok was niet gewenst. Door te couperen zag men dat het een werkhond was en dan hoefde men toen geen belasting te betalen voor de hond. De vacht beschermde de hond tegen water en kou tijdens zijn werk. Ook moest het hen beschermen tegen takken en obstakels in zijn werkgebied.

Poedelmodel

Een goed voorbeeld is het model van de poedel. Deze hond werd vroeger voor de jacht gebruikt en ze moesten hun prooi uit het water apporteren. Doordat ze heel veel haar hebben, werden er grote delen van de vacht afgeschoren door de jager. Dit gebeurde vaak samen met de schapen dus erg mooi zal het er nog niet hebben uitgezien.

De voeten moesten beschermd blijven in het water, maar het haar aan de benen mocht er wel af. Zo werd het niet zo zwaar door al het water. Zo ontstonden dus de pompoentjes aan de voeten. De borst moest goed beschermd blijven met haar om niet te laten afkoelen, maar de rug en de flanken hoefden niet al het haar te dragen. Ook moest de snuit vrij van haar blijven om de prooi goed te kunnen pakken. Zo is het poedelmodel ontstaan.

Poedels vroeger en nu

Poedels nu en vroeg (rechts)

Trimmen van nu

Vroeger werd dit natuurlijk wat minder nauwkeurig geschoren en bijgewerkt dan tegenwoordig. Nu knippen en föhnen we erop los om er een strak model in te krijgen. De rasstandaard bepaalt hoe een model van een hond eruitziet. Ook kunnen we met haar bepaalde accenten in de hond verdoezelen of juist benadrukken. Denk aan een kortgeschoren borst en kont waardoor de hond vierkanter lijkt.

Vachtverzorging is belangrijk

Vachtverzorging is een heel belangrijk onderdeel van het houden van een hond. Het is zeker het overwegen van een bepaald ras waard voordat de hond wordt aangeschaft. Denk hierbij aan het onderhoud zoals borstelen door de eigenaar zelf maar ook aan de kosten die het met zich meebrengt als de hond naar de trimsalon gaat. Een verwaarloosde vacht kan ernstige huidaandoeningen veroorzaken. Bovendien kunnen zich er parasieten in gaan nestelen die zich ook in uw huis verspreiden.

Een trimster kan niet in één trimbeurt goedmaken wat een eigenaar een heel jaar verwaarloosd. Het is een samenwerking tussen eigenaar en trimster om de hond er netjes en fris bij te laten lopen. Vraag eventueel uitleg over de juiste producten en techniek om uw hond thuis ook bij te kunnen houden. Tegenwoordig zien we steeds meer 'poedelachtige ' zoals de doodlevarianten en deze vergen enorm veel onderhoud. 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.