De liefde van Michael Pilarczyk voor honden Luis en Mooji

"Mensen zijn meestal gedoe. Dieren niet. Die laten je nooit in de steek en geven je onvoorwaardelijke liefde."

Blog Dennis van Plateringen
15-06-2022

Maandambassadeur Michael Pilarczyk en zijn vriendin Cindy Koeman wonen heerlijk in een boerderij op een Spaans eiland. Een echt paradijs, ook voor hun honden Luis en Mooji. Michael is dol op deze lieverds en heeft vooral met één van de twee een enorm sterke band. Hoe dat zit en waar dat vandaan komt? Je leest het in dit interview met Michael over zijn dierenliefde!

Wat wil je direct delen over Luis en Mooji?

Luis zou eerst tijdelijk bij ons komen tijdens een volledige lockdown in Spanje. We wisten toen nog niet dat hij vier jaar onder hele slechte omstandigheden in een donker hok opgesloten had gezeten. Ook was hij in het asiel volledig toegetakeld en had hij een gescheurd oor door een gevecht met andere honden. Cindy en ik raakten al snel ontzettend gehecht aan Luis. Na de lockdown bleek dat Luis geen nieuw thuis kreeg, maar dat hij naar een asiel in Duitsland zou gaan. Toen hebben wij direct gezegd dat hij bij ons mocht blijven. Sterker nog: moest blijven. Mooji is daar later bijgekomen als vriendje voor Luis.

Hebben jullie ze overgenomen van een eerder baasje?

Luis woonde eerst bij onze buurman Roel, nadat hij gered was op Ibiza. Hij ving Luis op vanwege de lockdown die uiteindelijk acht weken duurde. Daardoor kwam Luis ook bij ons over de vloer. Om te voorkomen dat hij naar Duitsland moest, namen wij hem in huis. En toen wij de foto’s zagen van hoe hij al die tijd opgesloten had gezeten en hoe erg hij toegetakeld was, liepen de tranen over onze wangen. Dat heeft ons zo geraakt. Luis is nu echt mijn allergrootste vriend.

Mooji ontdekten we op Instagram. Toen hadden Cindy en ik nog niet gezien dat hij in een Portugese opvang verbleef. Ik ben uiteindelijk samen met mijn regisseur naar Sevilla gevlogen. Daar hebben we een auto gehuurd en vervolgens vier uur gereden om Mooji te vinden. Die zat daar met tientallen andere vriendjes op een mooie plek. Ik had ze allemaal wel willen meenemen.

Wat is het meest bijzondere aan Luis en Mooji?

Luis voelt zich eigenlijk meer mens dan hond. Iedereen die ons bezoekt, zegt dat. Hij is echt de meest bijzondere hond die ik heb gehad! En dan te bedenken dat hij door corona in ons leven kwam. In het begin was Luis terughoudend en wat bang. Je mocht hem niet echt aanraken, maar gelukkig is er nu een grenzeloos vertrouwen aan beide kanten. Dat maakt onze relatie heel bijzonder en anders dan met andere honden.

Wat vind je zo leuk aan huisdieren?

Mensen zijn meestal gedoe. Dieren niet. Die laten je nooit in de steek en geven je onvoorwaardelijke liefde.

Wat maakt jullie band zo speciaal?

We zijn bijna altijd bij elkaar. Luis en ik zijn echt één. Cindy is ook gek op hem, maar hij is echt mijn alles. En Mooji blijft ook altijd bij ons in de buurt. Het maakt niet uit wat we doen, de honden zijn altijd dichtbij en we zijn gek op ze.

Michael Pilarczyk en vriendin Cindy Koemand op de bank samen met hun hond Luis

foto: Cindy en Michael met hond Luis

Doe je ook andere dingen met ze naast knuffelen en aaien?

We trainen luisteroefeningen. De honden blijven dan eerst zitten en mogen pas komen als ik ze roep. En we doen andere luister- en concentratietrainingen. Ook laten we Luis en Mooji speuren naar brokjes op het land. Dat vinden ze heel leuk en helemaal omdat er gelijk een lekkere beloning tegenover staat!

Voelen de Luis en Mooji jouw emoties aan?

Zeker. Vooral Luis voelt dat heel goed aan. Als Cindy en/of ik verdrietig zijn, komt hij heel dicht tegen je aan liggen. Je merkt dan echt dat hij jouw verdriet aanvoelt. En als ik boos ben, komt hij ook bij me. Maar wat ik al zei… we zijn altijd samen.

Hoe is de band tussen Cindy en de honden?

Cindy is net zo gek op Luis en Mooji en de honden op haar. We zouden ze niet in ons leven willen missen.

Hoe ver gaat jullie grens in huis?

Ze mogen bijna alles. Luis en Mooji mogen op de bank en slapen bij ons op bed. Alleen als wij aan tafel zitten, weten ze dat zij even hun eigen ding moeten doen. We houden niet van bedelen tijdens het eten en dat doen ze dan ook niet.

Hoe combineer je werk met Luis en Mooji?

We zijn niet zoveel van huis. De afgelopen twee jaar sowieso bijna niet. Nu is live optreden eindelijk weer mogelijk, dus zijn Cindy en ik nu twee weken in Nederland voor mijn theatervoorstellingen. In september en oktober zijn we ook weer in Nederland. Hele goede vrienden van ons passen dan op ons huis en de honden.

Michael Pilarczyk met hond Mooji in Spanje omringd door palmbomen

Foto: Michael Pilarczyk met hond Mooji

Waarom vind je adoptie van dieren zo belangrijk?

Omdat te veel dieren een beter leven verdienen. Er zijn talloze dieren die wachten op iemand die hen een liefdevol thuis willen bieden. Alle honden die ik heb gehad kwamen uit een opvang. Mijn eerste hond was Floortje, een Tosa Inu. Ze was zo mooi en enorm lief. De eerdere baasjes konden niet met haar omgaan. Gelukkig kon ze bij ons komen wonen. En dat zien we nu ook weer met Luis en Mooji. Je krijgt er zoveel liefde voor terug.

Waarom heb je 'ja' gezegd op je ambassadeurschap voor Verhuisdieren?

Cindy en ik houden van dieren en we vinden dat elk dier recht heeft op een mooi en liefdevol leven. Verhuisdieren draagt hier op een perfecte manier aan bij en daarom was ik direct enthousiast toen jullie mij als maandambassadeur vroegen. Samen zorgen we dat nog meer dieren het plekje vinden dat zij zo verdienen!