Dieren in oorlogsgebieden: dit kun jij doen (behalve doneren)

We kunnen er niet omheen: oorlog is aan de orde van de dag. En naast het lijden van al die mensen, denken we natuurlijk ook aan al die dieren die het zwaar hebben. Huisdieren worden noodgedwongen achtergelaten, zwerfdieren hebben geen toegang tot voedsel en opvanglocaties worden gebombardeerd of verlaten. Gelukkig zijn er organisaties die zich onvoorwaardelijk blijven inzetten voor deze "vergeten" slachtoffers van de oorlog. Wil jij ook iets doen voor deze dieren? Er zijn veel manieren om dieren in oorlogsgebieden te steunen – ook als je geen geld kunt doneren. In deze blog lees je hoe. 

Blog Veertje Heemstra
16-12-2024

De oorlog en dieren in Oekraïne

Al sinds februari 2022 woedt er oorlog in dit land. En daar zijn niet alleen de mensen, maar ook de dieren de dupe van. Duizenden dieren kwamen op straat terecht door alle bombardementen. Vaak zijn ze gewond, getraumatiseerd en kunnen ze nergens heen. Ook blijven veel dieren alleen achter, nadat hun baasjes noodgedwongen moesten vluchten. Lokaal zetten vrijwilligers zich in om deze situatie (iets) te verbeteren, helemaal met de aankomende strenge winter die er weer aan zit te komen. Zo wordt er nu volop ingezet op veterinaire hulp (ook het steriliseren van de dieren), het leveren van voer en het herstellen en opbouwen van bestaande asielen en (nood)opvang voor de dieren. Organisaties zoals House of Animals zetten zich hier volop voor in. Zij ondersteunen ter plekke in Oekraïne en brengen voedsel en andere materialen. Je kunt ze hierbij steunen. Zo kun jij op afstand een oorlogsdier adopteren - je financieert daarmee de verzorging van bijvoorbeeld hondje Mouse of kat Phil, die allebei met heftige oorlogswonden binnengebracht werden.  

Acties voor de dieren in Syrië, Afhanistan en Irak

Er zijn wereldwijd gelukkig meer organisaties actief die dieren in oorlogsgebieden helpen. Zo is er het internationale Four Paws, die actief is in verschilldende oorlogsgebieden. Zij zetten acties op allerlei soorten dieren te redden, zo evacueerden ze eerder meer dan 40 dieren uit een dierentuin in Gaza. Ook zijn er specifieke organisaties actief die zich volledig richten op het helpen van dieren in conflictgebieden. Zij werken dan samen met lokale gemeenschappen om de dieren zo goed mogelijk te verzorgen. Een voorbeeld van zo'n organisatie is War Paws. Je kunt dit soort organisaties steunen door te doneren. 

Wat kun jij doen voor oorlogsdieren - behalve doneren?

1. Geef spullen

Veel organisaties die dieren in oorlogsgebieden helpen, zoals House of Animals, hebben dringend behoefte aan spullen. Want er is vaak een enorm tekort aan eten, medicatie en andere materialen. 

Dit is er vaak nodig:

  • Dierenvoer (honden- en kattenbrokken, maar ook speciaal voer voor jonge of zieke dieren).

  • Medicijnen zoals ontwormingsmiddelen, vlooienmiddelen en pijnstillers.

  • Transportbenodigdheden zoals benches, riemen en dekens.

Je kunt deze spullen zelf verzamelen, een rondje doen in je eigen buurt of het grootster aanpakken met een inzamelingsactie. Neem daarna contact op met de organisatie die je wilt helpen of kijk of ze een lokaal inzamelpunt hebben. Die zorgen ervoor dat de spullen op de juiste plek terechtkomen. 

2. Help als vrijwilliger

Wist je dat je niet per se naar een oorlogsgebied hoeft om een verschil te maken? Er is ook dichterbij huis hulp nodig. Veel organisaties hebben vrijwilligers nodig die spullen sorteren, transporten coördineren of logistiek regelen. Spreek je een beetje Engels, Oekraïens of Russisch? Dan kun je ook helpen als tolk voor evacuaties of adopties.

Dichterbij helpen? Opvanglocaties net buiten de oorlogsgebieden zijn altijd op zoek naar mensen met veterinaire kennis of ervaring in de dierenopvang. Dit kan een enorme verlichting zijn voor de lokale teams die in de conflictgebieden zelf werken. 

3. Organiseer een doneeractie voor dieren in oorlog

Als je niet direct kunt helpen, kun je altijd anderen mobiliseren. Organiseer een inzamelingsactie bij jou in de buurt, op school of via je werk. Denk aan een sponsorloop, een hondenwandeling waarbij de opbrengst naar dierenhulp gaat of een actie zoals het verkopen van iets dat je zelf hebt gemaakt - of zet je creatieve kind aan het werk. 

Een prachtig voorbeeld hiervan is een schoolklas die armbandjes verkocht en met de opbrengst zakken hondenbrokken naar Oekraïne stuurde. Dit soort kleine initiatieven kunnen grote impact hebben. En zijn ook gewoon hartverwarmend. 

4. Adopteer of word gastgezin

Voor veel dieren die uit oorlogsgebieden worden gered, is een nieuwe thuisbasis van levensbelang. Door een dier te adopteren of tijdelijk op te vangen als gastgezin, geef je ze niet alleen een veilige plek, maar zorg je ook dat ze geen plek nodig hebben in opvangcentra. Dat betekent dat andere dieren, bijvoorbeeld die uit oorlogsgebieden komen, sneller terecht kunnen. Of nog beter: rechtstreeks opgevangen kunnen worden in een huiselijke setting (bijvoorbeeld bij een gastgezin). 

Wil jij een dier (tijdelijk) opvangen. Hier vind je alle honden en katten van Verhuisdieren.

5. Vertel het verhaal verder

Soms is het simpelste gebaar het meest krachtig: volg en deel de verhalen van de organisaties die actief zijn in oorlogsgebieden op social media. Hoe meer mensen zich bewust worden van het leed van dieren in oorlogsgebieden. En hoe meer aandacht hiervoor is, hoe groter de kans dat ze geholpen worden. 

Meer weten over hoe jij kunt helpen?

De oorlog in Oekraïne en andere conflictgebieden laat zien hoe verwoestend conflicten zijn voor zowel mensen als dieren. Maar dankzij hulporganisaties en de betrokkenheid van dierenvrienden (zoals jij!) over de hele wereld, is er hoop. Of je nu spullen doneert, je tijd inzet of simpelweg het verhaal verder verspreidt: elke actie telt.

Wil je meer weten over hoe jij kunt helpen? Kijk op de websites van de organisaties, volg ze op social media en blijf op de hoogte van welke acties momenteel lopen. Samen zorgen we er zo voor dat ook de dieren in oorlogsgebieden niet worden vergeten.

Maak een zoekprofiel aan en adopteer een dier