Elk dier heeft een eigen verhaal

Dierendag is voor mij geen dag dat ik extra snoepjes of een extra knuffel aan mijn honden of kat geef. Ik vind dat we elke dag ons uiterste best moeten doen om zo goed mogelijk voor onze dieren te zorgen en ze al onze liefde te geven, dat verdienen ze.

Blog Femke
04-10-2017

Wat ik mooi vind aan dierendag is de collectieve gedachte en bewustwording. Dat we stilstaan bij wat dieren voor ons betekenen en wat wij van hen kunnen leren. Maar dat er ook aandacht is voor wat er beter kan. Want er is helaas nog veel te veel dierenleed op deze wereld.

Onvoorwaardelijk lief

Zo vind ik het nog dagelijks bewonderenswaardig hoe dieren in staat zijn om in het nu te leven en onvoorwaardelijk lief kunnen hebben; ook al zijn ze beschadigd door hun verleden. Daar kunnen wij mensen een voorbeeld aan nemen.

Zo heeft mijn hond Big (inmiddels 12 jaar) de eerste 5 jaar van zijn leven aan een ketting langs de autoweg in Portugal gestaan. Ondanks zijn angst voor mensen en auto’s is hij is in staat geweest om opnieuw te vertrouwen, liefde te geven en te ontvangen en met volle teugen van het leven te genieten. Hij is mijn boedha, mijn voorbeeld.

Het ‘buitenlandse’ hondenleed (hondjes als Big) is ook goed zichtbaar op Verhuisdieren. De organisaties die honden redden uit het dodingstation of uit handen van vreselijke handelaren hebben massaal ons platform gevonden om de juiste baasjes te vinden voor deze lieve dieren.

Vooral voor deze honden met een rugzak is het matchen met een ideaal baasje extra belangrijk. Ze hebben vaak trauma’s en gedragsproblemen en daar hoort een ervaren baasje bij met engelengeduld. Gelukkig bestaan deze mensen en het is fantastisch om deze matches tot stand te kunnen brengen.

Dierengeluk in eigen land

Ook in eigen land is er helaas nog een hoop dierenleed. We weten allemaal dat er veel te veel konijnen alleen in een hokje weg zitten te kwijnen, maar helaas zijn er nog altijd geen cijfers van hoeveel het er precies zijn en waarom ze er zo bij zitten. Zouden de baasjes niet weten dat konijnen sociale dieren zijn en in de natuur met 40 km/uur een voetbalveld over rennen?

Mede door dit soort onwetendheid wil Verhuisdieren het komende jaar het dierengeluk in Nederland gaan onderzoeken. We hopen dat jullie allemaal mee willen doen en met ons willen delen wat jullie zien in jullie eigen omgeving. We komen er binnenkort op terug hoe we dit precies gaan aanpakken.

Hoe zorg je goed voor je dier?

Hoe zorg je dan wel goed voor je dier? Om een dier, dit geldt voor alle huisdieren, een fijn leven te geven, moeten we ons verdiepen in het dier.

Waar heeft mijn dier behoefte aan, rekening houdend met zijn leeftijd, geschiedenis, karakter, leefomgeving, medische en geestelijke toestand. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn dier de kans geef om zijn beste zelf te zijn. Onze huisdieren zijn namelijk verdomd afhankelijk van ons.

Herplaatsen na match

Het verhaal van het dier staat bij Verhuisdieren dan ook centraal. Wij matchen op deze belangrijke vragen en in de profielen leest je een uitbereid achtergrondverhaal. Door middel van onze huisdierenbijsluiters geven we tools mee om zoveel mogelijk van het dier te weten te komen.  En mochten er nog vragen zijn dan staan de dierenepxperts klaar om deze te beantwoorden.

Een dier is niet zomaar een dier, elk dier is uniek en heeft een eigen verhaal. Het is voor ons een levenspartner, een gezinslid, een beste vriend. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan.