Ellemieke Vermolen over haar liefde voor katten Zoetie en Wolf

'Ze zeggen niet voor niets dat het kattenleven zo relaxed is. Ze slapen veel. Ze doen waar ze zin in hebben. Dat kunnen we wel een beetje van ze leren, om meer te relaxen.'

Blog Redactie Verhuisdieren
05-07-2023

Ellemieke Vermolen is bekend als Nederlands actrice, tv-presentatrice en schrijfster van (kook)boeken. Haar laatste boek ‘Kom weer in je kracht’ gaat over het verlies van een dierbare, hoe je daarmee omgaat en weer in je kracht komt. Ze werd bekend door haar rol in de televisieserie Goudkust. Ellemieke deed eerst jaren modellenwerk voor de overstap naar televisie. Ze presenteerde verschillende programma’s zoals Shownieuws en Huizenjacht. Nu sluit ze regelmatig bij Shownieuws aan als voedingsdeskundige.

Wat wil je direct delen over je katten Zoetie en Wolf?

'Ik heb twee katten. Een zwarte zwerfkat uit Ibiza en de ander is een Scottish Folt.'

Heb je hen overgenomen van een eerder baasje?

'Nee, dat heb ik niet. Allebei niet.'

Wat is het meest bijzondere aan Zoetie en Wolf?

'Ze zijn beide heel verschillend. De zwarte is Zoetie, een straatkat uit Ibiza. Die voelt je echt aan. Dat vind ik heel bijzonder. Die komt altijd bij mij op schoot en daar heb ik een bijzondere connectie mee. Bij de kinderen neemt ze wel afstand. Ze heeft een heel eigen karakter. De grijze is heel aanhankelijk. Die komt altijd bij je liggen.'

Wat vind je zo leuk aan huisdieren?

'Ik vind het heel gezellig. Er is altijd leven in huis. De connectie met dieren vind ik leuk. Ik heb ook honden gehad. Voor de kinderen zijn huisdieren ook goed. Zo leren ze voor hen te zorgen en verantwoordelijkheid te nemen.'

Wat maakt jullie band zo speciaal?

'Zoetie, de zwarte straatkat uit Ibiza, voelt mij heel erg aan. Als ik verdrietig ben of niet lekker in mijn vel zit, dan komt ze echt naar me toe. Of als ik juist heel rustig ben, dan komt ze ook altijd bij me liggen. Ze voelt me heel erg aan. Ik ben de enige in huis die zo’n band met haar heeft. Naar de kinderen toe is ze heel anders. Die kunnen haar niet optillen. Ze heeft een heel eigen karaktertje. Ze is heel leuk. Ze drinkt elke ochtend uit de kraan. Ze springt op het aanrecht, dan moeten we de kraan even openzetten en dan drinkt ze daaruit. Het is ook een hele slimme kat.'

Doe je ook andere dingen naast knuffelen en aaien?

'Nee, ik laat ze gewoon zijn zoals ze willen zijn. '

Wat kun je leren van Zoetie & Wolf? 

'Ze zeggen niet voor niets dat het kattenleven zo relaxed is. Ze slapen veel. Ze doen waar ze zin in hebben. Dat kunnen we wel een beetje van ze leren, om meer te relaxen.'

Wat vinden eventuele huisgenoten van Zoetie & Wolf? 

'Mijn twee jongens vinden de katten heel leuk. Ze hebben meer een band met de grijze, Wolfie. Die is klein gebleven. Dat vinden ze mega schattig. Wolf kunnen ze optillen en mee spelen. De zwarte kat moeten ze iets meer met rust laten en haar eigen ding laten doen.'

Hoe ver gaat jullie grens in huis? 

'Ik vind het niet erg fijn op bed. Ik houd niet van de haren en het bed verschonen. Ze komen in principe niet in de slaapkamers. Ze mogen op de bank van mij. Ze gaan naar buiten. ‘s Avonds slapen ze lekker in hun mandje. Iedereen heeft zijn eigen space.'

Hoe combineer je je werk met Zoetie & Wolf?

'Katten zijn makkelijker in vergelijking tot honden. Je hoeft hen niet uit te laten. Op dit moment hebben we geen honden, dus het is heel relaxed hier in huis.'

Waarom vind je adoptie van dieren zo belangrijk?

'Ik vind adoptie heel belangrijk, omdat mensen al snel geneigd zijn om een kitten te nemen uit een nestje. Wij hebben ook een kitten uit het asiel gehaald. Zoetie is een kat van Ibiza. We waren elke zomer op Ibiza en namen heel vaak een straatkat in huis via een organisatie. Om voor de kat en kittens te zorgen en hen een plekje te geven. We hebben al veel straatkatten van Ibiza geplaatst bij vrienden, familieleden en kennissen.'

Waarom heb je 'ja' gezegd op je ambassadeurschap voor Verhuisdieren?

'Ik zet me heel graag in voor dieren. Wij kunnen zoveel meer bereiken als we ons met z’n allen inzetten. Ik vind het heel belangrijk dat ik met mijn platform meer mensen kan bereiken en hen kan overtuigen om dieren een warm thuis te geven want dat verdienen ze gewoon.'