In Nederland worden katten, net als mensen, steeds ouder. We geven ze dan ook beter te eten, ze kunnen lekker warm in een mandje aan de kachel liggen en ziektes worden sneller en beter behandeld. Kortom, onze geliefde huiskat heeft, uitzonderingen daargelaten, een goed leven.
Maar wanneer kan je je kat nou een senior noemen? Oer het algemeen wordt de volgende indeling van leeftijdsfasen bij de kat gebruikt:
- 0 - 6 maanden - kitten
- 7 - 24 maanden - puber
- 3 - 6 jaar volwassen
- 7 - 10 jaar middelbaar
- 11 - 15 jaar senior
- en ouder dan 15 jaar geriatrisch
Gebreken bij kat bij ouderdom
Een ouder wordende kat kan de daarmee gepaard gaande gedragsproblemen, ziektes en kwalen krijgen. Ouderdom komt nou eenmaal met gebreken, ook bij katten. Gelukkig kan je met de nodige aanpassingen in huis en een regelmatige check bij je dierenarts het leven van je senior kat een stuk aangenamer maken.
Gedragsveranderingen, zoals naast de bak gaan plassen, agressie en meer gaan mauwen kunnen een medische oorzaak hebben, maar het kan ook zijn dat hij zijn kattenbak niet goed meer kan vinden, pijn heeft of in de nacht niet meer goed kan zien. Je kan een dagboekje bij gaan houden zodat je dit met je dierenarts of gedragstherapeut kunt bespreken.
Bezorg je kat een aangename oude dag
Er zijn genoeg dingen die je kan doen om het leven van je senior kat aangenamer te maken. Plaats bijvoorbeeld een kattenbak met een lagere instap. Veel oudere katten krijgen last van artrose en dan wordt het op de bak stappen lastiger voor ze. Je kunt het beste deze bak op een makkelijk bereikbare en rustige plek neerzetten zodat hij hier makkelijk naartoe kan.
Hou er rekening mee dat als je kat gewrichtsklachten heeft dat hij dan meer moeite heeft met het lopen van trappen. Gaat je kat graag naar buiten? Plaats dan een opstapje bij je kattenluik zodat hij niet in een sprong naar buiten hoeft te springen om naar buiten of binnen te kunnen. En zorg ervoor dat andere katten niet in de tuin kunnen komen.
Speel rustig met oude kat
Wil je kat nog graag spelen? Hou dan rekening met zijn leeftijd en zijn wat strammere gewrichten! Je kan met een hengel lekker over de grond slepen zodat hij deze kan besluipen en makkelijk er naartoe kan rennen. Hou het spel rustig, doe het niet te lang en laat hem niet te veel springen en onverwachte bewegingen maken. Je kan hem ook trappelspeeltjes geven waar hij op de grond mee kan spelen.
Plaats drink- en voerbakken op een makkelijk bereikbare plaats zodat hij hier weinig moeite voor hoeft te doen. Omdat zijn reukvermogen ook af kan nemen kan je hem sterker ruikend voer geven. Geef hem fijne slaapplekken bij de verwarming of stop een extra dekentje in zijn favoriete slaapmandje. Zijn er favoriete plekken die wat hoger zijn? Maak dan opstapjes zodat hij stapsgewijs naar dat plekje kan komen.
Neem bij twijfel over het welzijn en de gezondheid van je senior kat altijd contact op met je dierenarts of een gediplomeerd kattengedragstherapeut.