Wat is verharen nu precies en waarom verhaart een hond?
Verharen is het vervangen van een oude vacht door een nieuwe. Dit is een natuurlijk proces bij dieren en er zijn verschillende manieren waarop dit gebeurt. Bij honden en katten die bij ons in huis leven kan dit proces soms verstoord raken, doordat wij de temperatuur in huis regelen. Dan kan het verharen een onprettig proces worden...
Nu de dagen weer langer worden en de temperatuur buiten omhoog gaat, zullen de honden- en kattenvachten zich gaan aanpassen aan de natuur.
Blokverharing
Dit betekent dat de huisdieren met onderwol deze langzaam gaan inwisselen voor een minder dichte bepakte versie van hun wintervacht. Deze blokverharing (rui) vervangt de wol in een korte periode. Een dier met een dubbele vacht (onderwol en dekharen) hebben rondom hun dekhaar een heel pakketje wolharen. Deze zijn zacht, pluizig gekruld en dof van structuur. Deze wol biedt zowel bescherming tegen kou, als isolatie in de zomer. Denk aan een thermosfles die de inhoud zowel warm als koud kan houden.
Mozaïek verharing
Er bestaan ook huisdieren met een zogeheten mozaïek verharing. Dit houdt in dat ze het gehele jaar door haar verliezen en dus niet in een specifieke ruifase komen. Het is vervelend als al het haar wat los komt in huis rond dwarrelt. Ook de kortharige dieren hebben vervelende haartjes die moeilijk te verwijderen zijn uit huis. Denk aan de bank waar het haar in blijft steken. Heel vaak wil een goede borstelbeurt de meeste losse haren wel doen verwijderen. Pas op met teveel borstelen, dan wordt het verhaarproces gestimileerd, waardoor er geen eind aan lijkt te komen!
Oorzaken van verharen
Natuurlijk is er een aantal oorzaken aan te wijzen waardoor de vachten overmatig en/of onregelmatig zijn gaan verharen. Bepaalde ziekten, stofwisselingsstoornissen, allergieën, doorfokken etc. Ook juist het overmatige borstelen met verkeerd materiaal zoals harde pennenborstels en furminators kan een oorzaak zijn dat de vachtwisseling van het huisdier verstoord raakt.
Een vacht is namelijk levend en kent periodes van rust en activiteit. De haar groeit vanuit een haarzakje en heeft een verbinding met het lichaam. Daarna sterft het af in een bepaalde cyclus, het bioritme. Elk dier heeft dus zijn of haar eigen ritme in verharen en daarbij ook een individuele aanpak nodig met borsteladvies. Gelukkig zijn er veel rassen die gelijkenis vertonen qua type haar, vachtopbouw en verhaarcyclus waardoor een professionele vachtverzorger goed advies kan geven over hoe vaak en met welk materiaal er geborsteld moet worden.
Vacht beschermt de huid
Een vacht beschermt de huid en dit is het grootste orgaan waar het lichaam zuinig op is. Bij elke beschadiging, hoe minuscuul ook, zal het lichaam extra haar gaan aanmaken om zo de huid te beschermen.
Wasbeurt tegen overmatig haarverlies
Voor dieren die echt goed in de rui zijn, is een wasbeurt met speciale zachte shampoo voor honden of katten een veilige manier om zo de meeste losse ‘dode’ haren te verwijderen zonder de nieuwe vacht te beschadigen. Dit is belangrijk om het overmatig verharen onder controle te krijgen en de vachten weer in hun bioritme te laten komen.