Sommige honden en katten hebben ziektes of kwalen die langdurig of zelfs levenslang medicatiegebruik nodig hebben. De ziekte Leishmania bijvoorbeeld, maar denk ook aan hartkwalen, een verminderde nierfunctie of suikerziekte.
Deze kwalen zijn vaak goed te behandelen met medicatie of de gevolgen van deze ziektes zijn draagbaar dankzij ondersteuning met medicatie. Zolang deze dieren de juiste ondersteuning krijgen, zijn ze in balans en kunnen ze normaal functioneren zonder pijn of andere kwalen.
Dit betekent als baasje dat je huisdier dagelijks één of meerdere keren medicatie moet geven en wat vaker je dier bij je dierenarts moeten laten controleren. Sommige van deze kwalen verslechteren met de tijd en kunnen dan uiteindelijk niet meer behandeld worden. Uiteindelijk kan de ziekte dan een reden zijn om je dier in te laten slapen als je dier gaat lijden.
In de praktijk zie ik dat de meeste dieren met chronische ziektes uiteindelijk aan een andere kwaal of ziekte komen te overlijden en vaak “gezond” oud worden. Als de chronische ziekte dus maar goed behandeld wordt en het dier regelmatig gecontroleerd wordt, hoeft een chronische ziekte dus geen een kortere levensduur te betekenen.
Suikerziekte
Het dagelijks behandelen met pillen of injecties bij suikerziekte bijvoorbeeld is belastend voor baas en dier, maar is goed in te bouwen in andere routines met je dier zoals eten geven en uitlaten. Onze honden en katten zijn slim genoeg om te weten dat ze na het pilletje of het prikje wat lekkers krijgen of een fijne wandeling gaan maken. Als de dagelijkse medicatiegift zo gedaan kan worden, zal het prima geaccepteerd worden.
Verzekeraars voor ziektekosten bij dieren dekken geen kosten van ziektes die al aanwezig waren bij dieren voordat ze verzekerd waren, net als dat je je auto niet kan verzekeren nadat ie gestolen is of je huis als ie al in de brand staat. De kosten van de medicijnen voor chronische ziektes bij honden en katten vallen – in de regel - gelukkig mee. Je dierenarts kan je vooraf een schatting geven van de kosten als je overweegt een dier aan te schaffen met een ziekte of kwaal die dagelijks medicatie nodig heeft.
Geen belemmering voor adoptie
Laat een chronische ziekte dus geen belemmering zijn om tot aanschaf van een dier over te gaan als er een duidelijke klik is. Een chronische ziekte betekent niet dat dier hier last van heeft of minder lang kan leven; het vraagt alleen wat meer structuur en ondersteuning van jou als baasje.