Hoe koppel je konijnen?

Er hangt romantiek in de lucht want we hebben net Valentijnsdag achter de rug en het voorjaar staat om de hoek. Konijnen krijgen dan ook wel een beetje de voorjaarskriebels, maar hoe koppel je nu precies twee konijnen aan elkaar? 

Konijnenexpert Marilleke Vrancken
05-03-2021

We weten ondertussen al dat konijnen rasechte groepsdieren zijn, maar wanneer je twee (of meer) konijnen probeert te koppelen, lijkt het vaak alsof ze er helemaal geen zin in hebben. Geen nood, dit is normaal! Het koppelen van konijnen is namelijk geen evidente bezigheid. Let wel op, wanneer je dit nog nooit gedaan hebt, kan je het best aan een professional overlaten voor de veiligheid van jouw konijnen.

Hoe vind je een geschikte partner voor jouw konijn?

Net zoals bij mensen, is het vaak geen liefde op het eerste gezicht bij konijnen. Ook hier moet liefde tijd krijgen om te bloeien. Niet elk karakter past vanaf het eerste moment bij elkaar.

Daarom kan het best wel heftig zijn wanneer je twee vreemde konijnen bij elkaar zet. Ze moeten namelijk een onderlinge rangorde overeenkomen. Wanneer dit gelukt is, heb je een gelukkig koppel.

Wanneer je de kans hebt, neem je het beste contact op met een gespecialiseerde konijnenopvang. Zij organiseren vaak speeddates voor konijnen zodat jouw konijn verschillende konijnen ontmoet en zo zijn eigen partner kan kiezen. Haal je konijn nooit uit een dierenwinkel.

Welke geslachten passen samen?

Niet iedereen heeft de luxe om zijn konijnen te laten daten. In dat geval hou je het best rekening met het geslacht van jouw konijn. De ideale combinatie konijnen is een gecastreerde ram en gecastreerde voedster. Het castreren is sowieso voor elk (jong) konijn verstandig voor hun emotionele en fysieke gezondheid. Idealiter hebben beide konijnen ongeveer dezelfde leeftijd.

Wanneer je twee konijnen van hetzelfde geslacht hebt, kan dat voor problemen zorgen, vooral bij rammen. Zelfs wanneer jouw konijnen familie zijn van elkaar, de kans is groot dat ze beginnen vechten wanneer ze in hun puberteit komen. Als ze eenmaal een keertje gevochten hebben is de kans klein dat je ze ooit nog bij elkaar kunt zetten, zelfs niet na de castratie. Uiteraard zijn er uitzonderingen op elke regel maar als richtlijn wordt aangeraden om een gecastreerde ram en (meerdere) voedster(s) te koppelen.

Neutraal territorium

De meest voorkomende fout die gemaakt wordt bij het koppelen van konijnen, is de konijnen in het territorium van jouw eigen konijn proberen te koppelen. Denk er maar eens over na, moest er ineens een vreemde persoon in jouw huis staan, zou je er ook niet van gediend zijn, ongeacht van hoe sympathiek deze persoon ook is.

Koppel daarom ALTIJD op neutraal territorium, namelijk gebied dat geen één van de konijnen kent. Wanneer je bijvoorbeeld jouw huiskamer grondig gepoetst hebt, enkele voorwerpen verplaatst hebt en de geuren van jouw eerste konijn hebt geneutraliseerd, kan je beide konijnen rustig (her)introduceren aan hun (nieuwe) woonplaats.

Gedrag tijdens het koppelen

Het is volkomen normaal dat een koppeling er heftig aan toe kan gaan. Normaal gedrag is: vlinderen (draaien rond elkaar), rijden op elkaar, jagen, haren plukken, elkaar wassen, stampen, … Wanneer de konijnen zich in een bolletje rollen en naar elkaars geslachtsdelen happen, moet je ze uit elkaar halen.

Zorg er ook voor dat de konijnen elkaar nooit in het nauw kunnen drijven en dat ze op adem kunnen komen wanneer ze hier behoefte aan hebben. Langs de andere kant moeten ze op een bepaald moment toch de confrontatie aangaan.

Probeer je konijnen ook niet meer uit elkaar te halen tenzij het echt niet anders gaat. In dat laatste geval, zet je ze best naast elkaar met een puppyren ertussen, zodat ze elkaar kunnen zien en ruiken maar niet kunnen aanraken.

De lijn tussen wanneer ingrijpen en wanneer niet tijdens het koppelen, is flinterdun. Je mag niet te vroeg ingrijpen maar ook niet te laat omdat je zo de koppeling moeilijker maakt. Bereid je dus goed voor, best met de hulp van een deskundige.

Het is niet eenvoudig om konijnen te koppelen maar wanneer het gelukt is, weet je waarom je er al die energie hebt ingestoken. Er is niets mooier om naar te kijken dan twee konijnen die elkaar wassen, naast elkaar slapen of zelfs samen eten. I love it!