Hoe lang kan jouw hond 'het' ophouden?

Wist je dat honden de enige huisdieren zijn die in bijna alles van ons afhankelijk zijn? Wat en wanneer ze eten, wanneer ze mogen spelen en ravotten, maar ook bepalen wij wanneer ze mogen poepen en plassen. Best wel bizar eigenlijk als je je dat realiseert. Ze moeten dus altijd hun ontlasting en plas ophouden totdat wij het tijd vinden om naar buiten te gaan...

Dierenarts Piet Piet Hellemans
16-01-2021

Alle andere dieren die thuis of in de industrie gehouden worden, kunnen zelf bepalen wanneer ze plassen of poepen. Ik ben dus ook geen fan van de stoere verhalen over hoe lang jouw hond het “op kan houden”. Sterker nog; ik vind heel zielig als honden meerdere keren per dag gedwongen worden om hun ontlasting op te houden.

Minimaal vier keer per dag naar buiten

Gelukkig is het voor de meeste honden voldoende als je vier keer per dag met ze naar buiten gaat of geven veel honden het aan als ze eerder moeten dan het uitlaatschema van de baas. Mogelijk wordt je hond onrustig of gaat hij bij de voordeur of tuindeur zitten of trappelen. neem dit gedrag altijd serieus, ook als je twijfelt of als je hond nog net daarvoor naar buiten is geweest. Je hebt zelf vast wel eens tijdens een concert of festival flink in de rij voor de WC’s gestaan, dan weetje dat het geen pretje is om het lang op te houden. Dat geldt dus ook voor je hond. 

Extra rondje

Neem, als je even snel een brief moet posten of de vuilnis buiten wilt zetten, je hond mee, en loop nog even een extra blokje samen. Je hond zal het je in ieder geval niet kwalijk nemen! Als honden ouder worden kunnen ze hun ontlasting en urine vaak minder lang ophouden en moet er sowieso regelmatiger gelopen worden. Dat zijn dan vaak wat kortere rondjes, als het interval ertussen maar kleiner is.

Medische oorzaak

Als je hond ineens ongelukjes in huis heeft of meer drinkt en plast, vang dan altijd even urine op en laat dit bij je dierenarts onderzoeken. Teefjes zijn gevoeliger voor een blaasontsteking dan reuen omdat ze een kortere en bredere urineweg hebben, bacteriën kunnen makkelijker de blaas bereiken. Een blaasontsteking is erg pijnlijk en kan, als het te lang aanhoudt, nog heftigere problemen geven aan de nieren en urinewegen. Blaasgruis of blaasstenen kunnen ook plasklachten veroorzaken en zijn vaak met een urineonderzoek te ontdekken.

Excuses dat mijn blog over plas en poep gaat, maar het is belangrijk om je in je hond(en) te verplaatsen en het is onze verantwoordelijkheid om hen een fijn leven te geven. Daar hoort regelematig uitlaten zeker bij! 

Stel je vraag aan Piet