De meeste mensen zullen vanwege de hoge energieprijzen hun huis wat minder verwarmen dan anders. Wij kunnen tenslotte een warme trui of vest aan doen en een paar extra wollen sokken aantrekken. Maar hoe zit dat voor onze huisdieren? Wanneer weet je of zij het (te) koud hebben?
Als trimster en paraveterinair ontdoe ik vaak honden en katten van een dikke vacht vanwege klitten en ongemak als het haar veel te lang is. Maar dit moet altijd met beleid want een vacht heeft een belangrijke fnunctie!
Thermosfles en de vacht van hond of kat
Om uit te leggen wat een vacht voor een huisdier betekent leg ik vaak het principe van een thermosfles uit. Een vacht werkt ongeveer net zo. Bij koude beschermt het de huid door de haren op te zetten zodat er een isolatielaag ontstaat van lucht tussen de haren, in de zomer geldt dit net zo en zal een vacht dunner behaard worden maar met een zelfde isolatielaag van lucht ertussen.
Bloedvaten die onder de huidoppervlakte liggen, zullen in de zomer wijd worden om meer warmte kwijt te raken en in de winter juist dunner worden om warmte vast te houden. De haren en de bloedvaten zorgen dus voor het thermosfles effect. Zo werkt de vacht bij dieren eigenlijk als een soort natuurlijke ‘jas’.
Rilt jouw hond van de kou?
Mocht een dier het toch te koud krijgen, zal het beginnen te rillen. Door te gaan rillen warmt het lichaam door spiertrilling weer op. Maar dit willen we natuurlijk voorkomen. Deze dieren kunnen we helpen door warme plekjes in huis te creëren met dekens, mandjes of kleden op de vloer. Ze kunnen dan zelf beslissen waar ze gaan liggen. Voor buiten kunnen we dieren met een slechte vacht of heel kort of dun haar beschermen met een hondenjasje.
Houd je hond in beweging bij kou
Beweging zorgt voor opwarming dus blijf vooral lopen en bewegen met de hond. Probeer niet te lang stil te staan voor een praatje. Als je hond nat is geworden, zal hij het sneller koud krijgen. Dus zorg dat hij na de wandeling goed afgedroogd wordt en leg hem thuis om een warme plek waar het niet tocht.
Wanneer is het te koud voor hond of kat?
Het is natuurlijk per dier verschillend of ze het koud krijgen. Een dier met dikke wollige vacht zal hier minder last van hebben dan een hond of kat met weinig of geen haar (naaktkat en naakthond). Voor gezonde dieren zal een temperatuur van beneden 10 graden te koud worden. Zieke, oude en dieren zonder vacht zullen dit beneden de 15 graden al ervaren.
Kortom, de meeste dieren redden zich prima en zullen geen extra ‘kleding’ nodig hebben. Belangrijk is wel om ze niet nat te laten worden en dan stil te gaan staan in de kou. En voor binnen is het fijn om een warme plek te creëren waar het dier zich kan opwarmen als hij/zij dat wil. Niet te dicht bij een warmte bron uiteraard om verbranding te voorkomen.